Pages

Friday, March 18, 2011

Kamu Bahagia Tak Sekarang?


ITU soklan yang ditanye pade kami di satu petang yang tenang, damai dengan ditemani bunyi-bunyi burung berkicauan riang dan disertai bunyi air sungai yang mengalir. Hahahaha.. macam ayat dalam buku cite fairy tale ajek.
Memang itu soklan yang ditanye tapi bunyi-bunyi yang aku tulis tu hanye imajinasi dan fantasi aku. Just nak menimbulkan side effect yang best. Ahakz..

Petang tu kami ditanye "Kamu bahagie tak dengan keje kamu skang? Sape yang rase tak bahagie?" Jawapan kami? 'Wuih!! Kami bahagie.. Kami sonok dengan keje kami skang."

Persoalan sebenar ialah betui ke ape yang diucap kat lidah same dengan pasan masing-masing? Betui ke kite bahagie di tempat keje sedangkan ape yang terbuku di hati hanye rase tak puas ati dengan orang A, marah dengan orang B, fedap dengan orang C, meluat dengan orang D dan pelbagai lagi rase yang bercampur baur terhadap orang lain?

To tell the truth, aku rase bahagie dengan keje aku skang walau sesekali kebahagiaan aku tu diragut dan direntap oleh beberapa perkare yang tak best; yang ade ketikenye buat aku bersedih dan berjauh ati tapi life goes on. Takde gunenye kite meratap pilu hanye disebabkan rase diri kite dilayan secare tak adil (mungkin). Manusie tak pernah berlaku adil pade manusie yang lain. Itu hakikat. Kene ingat sampai mati. Cume ape yang penting, cari kesalahan sendiri dan jangan sesekali menuding jari pade orang lain (<-- ni nasihat pade aku sendiri)

Kalo bukan kite yang setelkan keje kite sendiri, nak harapkan sape? Jangan sesekali berharap akan ade orang lain yang membantu kite menyelesaikan tanggungjawab dan amanah yang orang lain da beri kat kite (<-- again, this advice for me)

Setelkan keje kite sampai abeh, bereskan keje kite, bekerja dengan tekun dan amanah, jage reputasi dan integriti, dedikasi musti ade, dahulukan yang mane prioriti, bersungguh-sungguh dan yang paling penting ikhlas bekerja kerane Allah dan insya allah ade balasan yang baik untuk kite.

Tambahan: Jage tepi kain sendiri atau dalam bahase omputihnye 'mind you own business'.

(Picture as usual taken from Mr Google)

Penjejak Mimpi: Benarlah kate bijak pandai; kebahagiaan tu tak perlu dicari tapi dicipta.. :)

6 comments:

Kakzakie said...

Kakak kalau tak bahagia dah lama resign. Sebab bahagia maka adalah di tempat sekarang. Sesekali tension normal....

Penjejak Mimpi said...

kakzakie: agreed. tu yang membuat kehidupan kite lebih berwarna warni.. :)

Faztee Danisha said...

uih..bahagia bangat :)..haha..so far keje ok..wlupn sskali sam la cam cik PM ckp kt ats tu

lianalovekhairi said...

nasihat yg bernas dari PM...saya kena contohi kamu,huhuu....

Penjejak Mimpi said...

FD: so skang ni kene cari bahagie tu betui2.. :)

Penjejak Mimpi said...

LLK: mane yang baik tu ikutla.. yang buruk tu jgn ikut.. ingat tu.. :)