Pages

Monday, February 7, 2011

Episod 12 - 15 Tian Ya Zhi Nu

DA lame giler aku tak apdet cite ni ek? Aku pon ingat-ingat lupe pe yang berlaku dalam episod minggu lepas. Takpe.. slow-slow kayuh.. :). Last week episod 12-14 tapi yang episod 14 tu aku tak tengok sebab on the way balik kampung. Eh! aku gitau kat korang watpe, kan? Korang peduli ape.. Betui tak? Ngeeee... Nak bace episod sebelum? Terjah kat sini ye.. :)

Panglima Mufei da wat keputusan nak gi perang. Sang puteri lak masih mengharap cinte si panglima malangnye cinte jejake hanye untuk si dara; Qiao Er. So frenship puteri dan Qiao Er putus. Tak kawan dah. Huh! jantan punye pasai hangpa lak yang bergaduh pasai apa?
Sifu Guan (pompuan jahat) da jadi orang kepercayaan Gundik Han. Gundik Er da takde kuase atas Bilik Tenun di Raja. So Sifu Guan mula menjalankan aktiviti jahat die untuk kenakan Sifu Rong.
Xiao Mei lak (kawan si Qiao Er) da stat pasang umpan nak amik ati Maharaja dan die berjaye. Tapi tak kemane pon kejayaan tu sebab Gundik Han da tau so die cube nak bunuh Xiao Mei dengan membakar dak pompuan tu. Tapi dapat diselamatkan.
Akhirnye Panglima Mufei pegi gak berperang walaupon mak die berat ati. Taat pade negare le katekan..
Dan tadi; episod 15.. Sifu Guan berjaye fitnah Sifu Rong kononnye Sifu Rong salahgune duit kerajaan. Resit asal belian kain jauh lebih rendah dari yang ditunjukkan oleh Sifu Guan pade Gundik Han. Akhirnye Sifu Rong mengaku bersalah walau pade hakikatnye dowang tak bersalah. Demi nak selamatkan Qiao Er dan kawan die tu.
Tapi Sifu Rong dapat diselamatkan oleh Qiao Er dengan bantuan sorang mamat yang da lame suke pade Qiao Er. Walau pade mulenye die hampir menjadi korban nafsu 'buas' sorang pegawai yang da lame jatuh chenta dengan Qiao Er ni. Pegawai tu buleh bantu lepaskan Sifu Rong dengan syarat Qiao Er jadi isteri die. Ptuih!! da jahat lagik nak wat syarat macam tu! Aku sendirik nyampah.. :(
Tu ajek yang aku ingat skang ni. Lately aku cepat lupe la.. Korang de petue cane takmo jadi pelupe?
Bersambung lagik..
(Picture credit to Google)
Penjejak Mimpi: Dunia ni macam tu lah.. Kalo kite jujur.. baik.. ikhlas.. memang akan slalu dibuli dan menjadi mangse. So hanye bersabar jadi senjate. Pasti kemenangan menjadi milik kite, insya Allah. Tapi da name pon manusie.. kekadang tak sabar.. Bengang gak kalo asik kite jek yang kene.. asik kite jek yang jadi mangse, kan?

0 comments: