Pages

Thursday, February 24, 2011

Shopping Buku-Buku

TIME rehat tadi lepas lunch aku gi teman member gi MPH Bookstore. Katenye nak cari novel. Pastu die tanye aku nak cari ape-ape ke? Aku balas "Takde. Tapi kite gi je lah. Kot-kot ade yang berkenan ke..". Sebenonye aku de masalah 'memory low' which is aku rase nak beli satu atau due buah buku tapi aku lupe tajuknye. Tabiat aku gini.. Bebile kalo aku terbace pasal sebuah buku yang agak seronok (pade pandangan kasar aku) dan aku terase nak beli. Tapi aku bukan jenis beriye-iye nak mencarinye. Bebile la.. Then bile sampai mase kat kedai buku, aku lupe tajuk buku yang aku nak cari tu. Jadi? Tak jadi ape la.. Aku akan beli buku yang ternampak, terpandang dan tertarik oleh mate ku yang sepet ni. Hahahahaha..
Berbalik pade kisah aku dan member di MPH tu.. da sampai member aku ni terus kat seksyen novel. Aku lak duk belek-belek buku kat seksyen keluaran terbaru.. bla bla bla.. Ade few books yang menarik perhatian aku. Sirah kisah wanita tauladan di zaman nabi dan buku-buku yang seangkatan dengan nye lah.. (<-- ok. Aku ngaku. Aku da lupe tajuk-tajuk buku tersebut. Siyes. Lupe).

Pastu kan.. jeng jeng jeng... aku tertoleh sorang minah tu pegang buku kisah Natrah. Terus mate aku terpandang rak buku yang ade deretan buku kisah Natrah. Ohh!!! Ni antara buku yang dicari. Yess!! Aku belek-belek.. tengok rege.. wow! RM75 seyh.. Ahh! aku tak kire la janji dapat bace kisah benar ni so terus sambar satu. Hmm.. tak sabarnye nak bace.. (Sile percaye. Cik PM tengah excited tahap cipan dapat buku ni!)
Mak aku pon suke bace kisah Natrah. Sebelum ni aku yang jadi 'penglipur lara' kat mak; bercerite pasal Natrah. Mak tau kisah Natrah dari pembacaan/dokumentari sebelum ni. Tapi bile ade bukunye, tentu mak lagi seronok. :)
Dalam excited tu, aku beli lagi 2 buah buku yang jumlahnye lagi RM1.50 genap jadi RM100. 3 buah buku yang aku maksudkan ialah:
i) Misteri Solat Sunat Taubat; penulis Mohd Sofwan Amrullah; rege RM4.50; terbitan Berlian Publications Sdn Bhd; 110 muke surat
ii) Tiga Kali Seminggu; penulis Dr Faisal Tehrani; rege RM19; terbitan Al-Ameen Serve Holdings Sdn Bhd; 198 muke surat
iii) Natrah (1937 - 2009) Cinta, Rusuhan, Air Mata; penulis Datin Fatini Yaacob, rege RM75; terbitan Penerbit UTM Press; 474 muke surat
On the way nak balik tadi (dalam lrt) sempat abeh membace 1 daripade 15 koleksi cerpen yang terdapat dalam buku Tiga Kali Seminggu. Tak sabar nak abehkan sume.. Yeay!!
Penjejak Mimpi:
Tak ramai bebudak skang kenal sape Natrah; gadis kecik yang pernah menggemparkan sejarah Tanah Melayu satu ketike dulu...

8 comments:

Kakzakie said...

Natrah menagih kekentalan iman dan kekuatan mental dalam mengharungi kehidupan dalam persimpangan memilih agama sebagai anutan.

Penjejak Mimpi said...

Kakzakie: x start bace lagi buku tu. tapi dari pembacaan dari sumber2 awal mmg kesian dengan nasib yang menimpe die..

sissyira said...

salam


baca dari sumber lebih penting =)

DDrfauziah said...

Aslmkm.
I love 2 read too. Tapi sekarang lebih suka membaca yang lebih bersifat pengetahuan, ilmu & ilmiah
Hobby membaca adalah antara yang terbaik ... biarlah ia kekal hingga ke akhir hayat.
Hanya amalan membaca berupaya mencambah minda kan? Jadi, terbaik untuk mempertingkatkan iman juga.

Penjejak Mimpi said...

syira: itu yang sebaik dan seeloknye.. :)

Penjejak Mimpi said...

Kak G: muge minat itu kekal hingge ke hujung nyawa ye... :)

p/s da lame tak beli dan bace novel..

Ati Masrif said...

hari tu nak gi beli buku
di MPH alamanda...rupa2nya
tutup sementara utk renovation..huhu


Jom baca: WATERLILY DARI GB

Penjejak Mimpi said...

Kak Ati: moh le MPH Mid Valley lak.. mane tau kot2 berselisih bahu ker... :)