Pages

Monday, February 14, 2011

Mesti Baca: Sejambak Bunga Cinta

SEMENTARA melipat kain pagi tadi, aku layan tv9. Alhamdulillah ade lak rancangan ulangan Halaqah yang bertajuk "Sejambak Bunga Cinta". Dipengerusikan oleh Ustaz Badli Shah Alaudin dan panel jemputan ialah Ustaz Syed Norhisyam Tuan Padang.

Actually rancangan Halaqah ni disiarkan setiap Selase jam 10pm dan tadi tu siaran ulangan ari Isnin jam 10am. Ok, stop promo Cik PM.. :)

Topik ni sebenonye berkait rapat dengan sambutan Valentine's Day. So kat bawah ni aku titipkan sedikit ilmu yang aku dapat selepas aku menonton tadi.

1. Terdapat 2 versi asal-usul hari Sambutan Valentine's Day ni dan 2 versi itu ialah: i) St Valentino adalah sorang paderi di zaman Rom. Time berperang, didapati askar yang da kawen agak lemah manakala askar yang bujang kuat dan gagah. So raje time tu; Cladius telah menghalang askar daripade berkawen tapi St Valentino ni punye pendapat yang berlainan; katenye cinte ni tak buleh dihalang so die tetap kawenkan mane-mane askar yang nak kawen tu.
ii) zaman dulu, St Velentino ni kirenye cam orang ke-2 la powernye lepas Pope. Mase tu Rom dalam pemerintahan Ratu Isabella. Nak dijadikan cite paderi ni buleh lak falling in love dengan sorang pompuan yang bermazhab Protestan sedangkan dowang ni mazhab Katholik. So lepas tu paderi ni kene hukum le kot.. Ha.. itulah asal-usul hari Valentine ni.

2. Tapi kan, yang menarik perhatian aku pade mulenye mase pembuke bicare tu ialah bile ustaz Badli Shah tu gitau iaitu sebelum 14hb Februari; hari memperingati kekasih, ropenye ade lagi sambutan hari-hari tertentu sebelum 14hb ni. Antarenye ialah 'Kiss Day', 'Hug Day', 'Propose Day', 'No Panties Day' (erk!!) dan beberape lagi sambutan ari-ari istimewa yang tak sempat aku salin.. :) Ler.. memacam le dowang ni kan? Kreatif tak kene tempat..

3. Pade tahun 2005, Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa yang mengatekan sambutan Valentine's Day ini adalah haram untuk umat Islam. So takkan korang nak sambut jugak kan?

4. Besenye sambutan Valentine's Day ni akan menjuruskan ke lembah maksiat. Ni adalah berdasarkan teknik penyamaran yang telah dilakukan sebelum ni di sebuah hotel. Di malam sambutan tu, diwajibkan membawe kapel memasing. Pastu ade la nyanyian dan bentuk-bentuk hiburan yang lain. Lepas tu ade lak lucky draw atau dalam bahase melayunye nye ialah cabutan bertuah. Nak tau ape adiahnye? Bermalam secare percume kat hotel tu. Ce korang pikir sket.. kalo da duk berdue dalam 1 bilik bese orang buat ape? Takkan aku tengok ko, ko tengok aku saje kan? Kite slalu dengar orang kate kalo kite duk berdue, yang ketige ialah setan so?

5. Sambutan ni sebenonye amat merugikan. Sebab ape rugi? Ye la, kene beli bunge.. coklat.. baju pink.. kene sewa hotel.. Ishk!! tak mahal ke? Rugi woo.. Dan besenye yang terlebih rugi ialah orang pompuan. Nape aku cakap macam tu? Yelah, bese yang jadi mangse ialah pompuan. Lelaki? Hanye pandai amik kesempatan ajek. Da dapat ape yang dicari, blah la. Terus angkat kaki dan tak muncul-muncul lagi dan tinggallah pompuan tu terkontang-kanting membawak perut yang berisi.

6. Dan yang terlebih-lebih rugi lagi ialah mereka-mereka yang meninggalkan syariat dan ajaran Islam tidak akan merase minuman yang didapati dari air kolam Al-Kautsar di syurga; sesape minum air ni takkan dahage sampai bebile. Ishk!! Korang tak nak merase ke air cegini, weh?

7. Disentuh juge pengalaman ustaz Badli Shah mase di Mesir dulu. Katenye dulu ade 2 kedai yang jual bunge (kat tempat die tu la..) tapi bile tibenye 14hb, dowang akan tutup kedai. Sebab? Dowang takmo bersubahat dalam meraikan sambutan Valentine's Day ini.

8. Kite diingatkan jangan suke mengikut ape-ape saje tanpa ade ilmu tentang sesuatu perkare. Orang kite ni suke beno mengikut. Padehal tak tau pon mende tu betui ke tak. Main bedal jek. Orang sambut Halloween, kite pon sambut. Orang sambut Valentine's Day, kite pon ikut. Konon tu adalah hari istimewa untuk meng'ekspresi'kan kasih sayang pade yang tersayang. Podacit!! (<-- data-blogger-escaped-aku="aku" data-blogger-escaped-bukan="bukan" data-blogger-escaped-cakap.="cakap." data-blogger-escaped-ni="ni" data-blogger-escaped-span="span" data-blogger-escaped-tu="tu" data-blogger-escaped-ustaz="ustaz" data-blogger-escaped-ye..="ye..">

9. Nabi kan da pesan; jangan suke mengikut-ngikut. Orang buat baik.. ko pon buat baik. Orang buat zalim.. ko pon buat zalim. Padehal kite digalakkan agar sentiase berbuat baik walau ape jue keadaan pon.

10. Ni yang paling penting.. korang tolong ingat sampai mati iaitu "orang Yahudi dan Nasrani ni takkan redha sampaile kite (umat Islam) ni ngikut ape saje keyakinan dan ajaran dowang". So korang ade ati lagi ke nak ngikut dowang? Masih berani nak masuk ke nerake seperti dowang?

11. Sambutan Valentine's Day ni langsung takde kene mengena dengan umat Islam tapi nape kite ni terlalu ghairah dengan sambutan ni? Cinta adalah suci so jangan dinodai dengan perbuatan kite yang jahat..

Aku harap dengan sedikit perkongsian ni dapat le kite menambahkan ilmu di dada tu. Maafkan aku kalo ade yang terkurang sane sini. Ye lah, dengar sambil melipat kain.. what you expect ha?

p/s Dalam tazkirah ni ditekan kan 2 ayat dari surah Al-Baqarah iaitu
ayat 120 dan ayat 195. So sile terjah url tersebut ye.. :). Satu lagi nak promot esok; ari Selase ade Halaqah kat tv9 jam 10pm dengan tajuk 'Wasiat Terakhir' dengan panel jemputan ialah Dato' Nooh Gadot; mantan Mufti Johor. Jangan ketinggalan menonton rancangan yang dapat membuatkan kite bermuhasabah, insya Allah.

(Picture as usual taken from Mr Google)

Penjejak Mimpi: masih dalam opis Tomodachi... kat luar tu macam mendung nak ujan jek.. :(

0 comments: