Pages

Sunday, April 24, 2011

Kita dan Otai

OTAI maksud asalnye ialah 'old timer' yang merujuk pade orang yang umo die 'lebih sket' dari kite.. atau pengalaman die lebih dari kite. Tu pade pandangan aku. So bile kite di tempat keje, sah-sah musti ade sorang due otai kat opis kite (err, kat opis aku ade 4 orang). Bile da panggil otai, maksudnye die punyai pengalaman dan ilmu lebih dalam ape yang dibuat selame ini. Aku bagi contoh; tempat aku otai-otai tersebut terer dalam design dan maintenance. (Perghh!! Hebat dowh. Bile la aku nak jadi terer cam dowang?). Selain tu, otai jugak musti terer hal-hal berkenaan perintah am dan pekeliling; dari hal yang kecik (punch card, cuti) sampai la hal yang besar termasuk soal pencen dan lain-lain.

So, bile kite ditegur oleh otai soal keje, kite patut tadah ajek tinge ni mendengar ape yang hendak otai tersebut cakapkan. Tapi tengok gak mende yang nak ditegur tu. Kalo betui, kite kene trime. Kalo tak betui, baru buleh lawan.

Janganla bile kene tegur, terus melenting padehal ape yang ditegur tu perkare yang baik dan betul. Bile kene tegur, patutnye kite trime dan lepas tu tanye balik diri kite; betul ke sikap kite seteruk tu sampaikan orang lain tegur? Betul ke ape yang kite buat slame ni? Salah ke? Dimane salah dan silap kite sampai kite ditegur?

Walau sape pon die, kite kene respek. Kalo kite takmo respek sebab jawatan die same macam kite, tapi kite patut respek sebab die lebih tue dari kite. Tambahan lak die da lame keje dan ilmu die lebih dari kite kalo nak banding dengan kite yang baru setahun jagung ni. Janganla sebab kite da design 4-5 pojek so da rase kite ni terer dan serba tahu.

Pade aku, kalo setakat 4-5 pojek kite design, kite masih jauh lagi untuk digelar sebagai tahu ilmu design. Bukan suku pon malah kalau dikire ikut percentage pon maybe angke 0 tu terlalu banyak samada sebelum atau selepas titik perpuluhan. Terer ke kalo gitu? Tepuk dada tanye selera.

Kite 1 opis perlu ade sorang due yang bertindak sebagai 'pembetul' (<-- rosak bahase aku) keadaan. Maksudnye kalo kite buat silap, perlu ade sorang yang bagitau kesilapan kite. Tujuan die bukan nak sibuk hal kite, bukan nak bizi body hal kite. Tapi nak elakkan kite dari terus buat silap. Lebih baik macam tu daripade membiarkan kite terus buat silap. Kan bagus kalo ade orang yang ingatkan kite pasal tanggungjawab dan amanah pade keje. Korang tak suke ke gitu? Aku suke sebab aku ni kekadang terbabas gak. So bile ade orang yang duk ingatkan, at least kite tak buat lagi macam tu.

Ni yang paling penting!! Jangan sekali-kali anggap ape yang kite buat takde kene mengena dengan orang lain; takde kaitan dengan orang lain! Betul ke kalo kite slalu tak datang keje samada sebab cuti rehat, cuti kecemasan atau MC takde kene mengena langsung dengan orang lain? Betul ke kalo kite punch lewat sebab datang lewat tu tak susahkan orang lain? Betul ke bile kite tak buat part kite (samada keje hakiki atau tugas-tugas khas) takde kene mengena dengan orang lain? Betul ke kalo rekod servis kite tak bersih, takde kene mengena dengan orang lain? Betul ke bile time wat design, kite buat cincai-cincai dan mende tu takde kene mengena dengan orang lain?

Kite ni bukan bebudak lagi. Tuhan kurniakan akal untuk kite gune. Yang paling penting, jangan sesekali meninggikan suare pade orang lain yang memberi nasihat dan ingatan yang baik pade kite. Kerane itu jelas menunjukkan kejelikan dan kebodohan kite sendiri. Dan secare tak langsung menunjukkan tahap dan nilai integriti kite.

Peace.. :)

Tuan Pengarah Kanan kate: "Kalo takmo buat baik, jangan halang orang lain buat baik".

Aku lak kate: "Jangan tengok sape yang bercakap. Tengok ape yang dicakap".

Penjejak Mimpi: Kalo nak orang respek kite, kite musti respek orang dulu..

4 comments:

mary ann ;) said...

pssssttt akak, meh join beloglist nieh..sy tag akak ;)

http://mynameismryna.blogspot.com/2011/04/siapa-nak-join-beloglist.html

Penjejak Mimpi said...

Ann: Tq. Nanti akk usya.. :)

lianalovekhairi said...

betul tu....paling lemah bila org lain bagi gelaran otai tu kat kita..walhal, kita bukan otai wpun kerja dah lama...masih banyak benda yg masih kena belajar..kadang2x, budak2x baru nie lagi terer dari kita yg old timer nie, hehehe

Penjejak Mimpi said...

LLK: Yang pasti PM bukan otai. Petai pon bukan. Ngeeeee...