Pages

Tuesday, April 26, 2011

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011

SANA sini orang sibuk cite pasal pesta buku yang skang ni sedang diadekan di PWTC, Kuala Lumpur. Entri kali ni aku pon nak cite gak la. Mane aci orang lain jek cite? Aku pon nak jugak.. :)

Ok, Ahad baru ni aku da gi ke pesta buku tu. Sensorang. Lone ranger. Da bese jalan sensorang.

So sampai sane aku masuk dulu kat area Karangkraf. Pergh!! Umat manusia punye la ramai. Aku jadi rimas. Sori, aku cepat lemas bile orang reramai macam tu. So just cuci-cuci mate ajek. Ade gak usya few magazines tapi tak rase nak memborong. So aku keluar.

Pastu aku terus naik atas. Kat sini lagi le orang ramai giler. Oh ye, lupe nak gitau; mase nak naik tu ade grup Raihan tengah perform atas pentas khas kat ruang legar bawah. Dowang nyanyi lagu Thank You Allah kalo tak silap (kalo salah, sori. Aku sungguh pelupe).

Jalan punye jalan, aku singgah kat booth PTS Millennia. Kat sini memang terlalu banyak pilihan buku sampai rambang bijik mate aku. Yang tu nak beli, yang ni nak juge. Belah kiri tajuk best, belah kanan penuh info. Mane satu nak beli ni? Huhuhuhuhu...

Last-last lepas puas memilih.. puas menelek.. puas memikir.. aku sambar 4 buah buku iaitu

i) Misteri Firaun Musuh Para Nabi/RM60/Afareeza Abd Razak Al-Hafiz

ii) Kisah-Kisah Doa & Taubat Para Nabi/RM27/Khairul Ghazali

iii) Ajaibnya Sedekah/RM11.90/Muhammad Muhyidin

iv) 30 Wasiat Imam Syafie/RM19/Khairul Ghazali
Kesemua buku tu dibeli dengan harga diskaun 15%. Sebenonye ade lagi beberape buah tajuk buku yang menjadi target aku tapi nanti-nanti lah. Kene abehkan dulu bace baru buleh berangan nak beli buku yang lain. Ingat tu cik PM..

Sesambil tu aku cube cari buku yang anak sedare aku pesan iaitu "Solat: Perspektif dari Sudut Sains" terbitan Universiti Malaya. Aku jumpe boothnye tapi encik tu kate cari kat tingkat atas; booth Koperasi Universiti Malaya. Ok, time kasih ye encik.. :)

Selepas tu, aku telah memborong 2 buah buku lagi yang bertajuk *tut*. Takmo gitau nanti tak suprise (<-- PM sungguh poyo). Ade la.. Yang ni dapat diskaun 10%. Buku tu aku nak adiahkan kat 2 orang sempena besday dowang. Sape? Ah, rasie la. Biar pecah di perut, jangan pecah di mulut (amaran untuk diri sendirik). Aku beli kat booth Al-Hidayah House of Publishers.

Lepas tu naik ke tingkat 3 untuk cari booth koperasi yang dimaksudkan. Lepas puas tawaf kat situ sampai rase nak tercabut kaki aku ni, baru le jumpe boothnye. Tapi malangnye cik tu kate dowang tak bawak buku tu. Kesian aku kan? Da la bawak beg berat-berat.. puas tawaf.. alih-alih mende yang dicari takde. Huhuhuhuhu.. :(

Dengan membawe hati yang lara dan penuh kecewa, cik PM pon terus mengendong beg (yang sengaje dibawe untuk mengisi buku-buku yang diborong) yang berisi 6 buah buku yang dibeli dan barang-barang yang dapat secare percume; 2 desk organiser, 2 surah yasin, sebuah surah yasin & almulk dan sebuah buku katalog buku-buku keluaran Al-Hidayah House of Publishers keluar dari bangunan PWTC tu. Ishk.. ishk.. :(


Lantas cik PM terus meredah hujan yang renyai-renyai tu ke stesen lrt STAR untuk terus balik ke umah sewanye. Tengok.. ari pon bersedih sebab cik PM gagal mencari buku yang dikehendakki oleh anak sedarenye.. :(


p/s Ekin, ko beli online aje la buku tu. Takpon gi terus ko-op UM sane nun.. Hehehehehe


(Banner pesta buku aku songlap dari Google)

Penjejak Mimpi:
Nampak novel tapi tak rase nak beli..

10 comments:

Kakzakie said...

Kakak mengidam buku keluaran PTS pak latip - imam-imam besar. Tapi kakak dah ada imam syafie. Rasanya berbaloi kalau dapat yg satu ini tak payah beli yg tiga lagi....

Ati Masrif said...

kita pun teringin benor nak kesana

tunggu masa yg sesuai jek :)

Penjejak Mimpi said...

kak zakie: Ari tu tak perasan lak.. :)

Penjejak Mimpi said...

kak atie: Mase panjang lagi.. Stat dari 22/4 sampai 1@2/5. So bebile leh pegi..

mary ann ;) said...

tak penah g pegi pesta buku ;(

lianalovekhairi said...

borong sakan nampak....

Penjejak Mimpi said...

Ann: Turun la KL... hehehehehe

Penjejak Mimpi said...

LLK: Ajat di ati mmg nak borong abeh. Satu booth tu nak borong.. Ngehehehehe

Faztee Danisha said...

tlepas nk gi..tp nk gi pn cm fkir bnyk kali..xlarat ngan umat yg ramai..sesak..perghhh...cam lame xbeli buku...buku yg ade pn xsmpt nk bis bc..haiya..cmne tu..

Penjejak Mimpi said...

FD: Takpe, tahun depan insya Allah ade lagi so ade mase tuk abeh kan buku yang sedia ade.. :)