Pages

Sunday, October 16, 2011

Catitan 2: Mak Dah Keluar Wad

PETANG Jumaat, kakak aku sms gitau mak buleh kua wad. Time tu aku kat umah dan baru lepas solat Asar. Yang jage mak mase aku takde ialah anak buah; Dianah. So aku pon kelam kabut la jugak nak ke PPUM tu.

Aku sampai lewat gak memandangkan badan aku sendiri terhoyong hayang sebab dek kureng tido (alasan!!). Sampai jek kat sane, barang-barang sume da dikemas. Cume tunggu aku ajek.

Setel sume, nurse di sane tolakkan mak dengan katil-katil sekali. Senang keje sebab tak yah nak angkat mak banyak kali kalo gune wheel chair.

Sampai kat pintu depan unit Trauma tu, kete kakak aku da menunggu. Terpakse minte bantuan pak guard dan sorang attendant untuk pindahkan mak ke dalam kete. Time pindahkan mak tu ade gak la kate-kate dari sorang nurse yang buat aku angin satu badan. Malas aku nak dengar kate-kate tu terus aku cari Dianah yang sedang dukung Ammar yang da tido.

Sampai di umah kakak aku, kami terpakse lak minte bantuan orang lain untuk angkat mak kua dari kete untuk ke wheel chair dan dari wheel chair ke katil.

Malam tu aku tido di sane ajek. Nak kate lewat tak lewat sangat kalo aku balik pon tapi mak suh aku tido temankan die so aku ok ajek....Pasal kua wad ni, actually pagi Jumaat tu lagik Dr Ellynna (doktor pompuan yang aku cite dalam entri ni) da bagi hint yang mak buleh kua wad. Tapi bile tu die tak mention. Memandangkan wad bese (wad yang sepatutnye mak masuk) tu penuh so die cadangkan mak berehat di umah ajek. Lagipon takut kalau-kalau kene jangkitan kuman pesakit lain. Just nak tunggu pakar fisio untuk tunjuk cara cane nak suh mak buat exercise kaki dan tangan mak yang lemah tu dan nak check pasal buah pinggang mak sebab setakat ni mak hanye buleh buang air kecik gune tiub.

Petang Sabtu, Lulu sefamily datang untuk melawat mak. Aku tumpang kete die untuk dropkan aku kat stesen lrt Taman Jaya. Balik tu, aku memang bantai tido ajek. Ngantuk. Tengok tv pon akhirnye tv tengok aku.

Nota 1: Apepon, aku maafkan kate-kate nurse tu. Namepon manusie..

Nota 2: Tq to Kak Ila, Umai, Lin dan Shima yang sudi melawat mak time rehat tu..

Penjejak Mimpi: Risau tapi belum sasau...

10 comments:

Kakzakie said...

Sekarang siapa jaga mak PM? Moga mak beransur sembuh.

ummimirza said...

nurse tu kata mende?

Anonymous said...

cik PM,sorry xdpt nk lawat mak cik PM kat spital ritu,mama umai ade bgtau...apepun,moga mak cik PM cepat beransur pulih...

Penjejak Mimpi said...

Kakzakie: Kakak no 4 di PJ. Tq kak.. :)

Penjejak Mimpi said...

Ummimirza: Lagi diingat lagi rase hotpen so aku malas nak ingat...

Penjejak Mimpi said...

Puan Anon: Takpa aiihh!! Cek x kisah...

lianalovekhairi said...

alhamdulillah....semoga mak PM semakin sihat. sorry, tak g melawat mak PM kat spital .....

Penjejak Mimpi said...

LLK: Tq. Takpe. Saye paham memasing bz keje.. :)

EmpayarUtama said...

Pengalaman aku jaga arwah abah 32 hari di hospital - doktor, misi, attendant dan pesakit semua jadi kawan. Kengkadang tolong attendant; faham diorang memang penat. Semoga mak kamu sihat

Penjejak Mimpi said...

EU: Tqvm.. :)