Pages

Friday, November 11, 2011

Selamat Datang

BERIKUTAN dengan proses kenaikan pangkat untuk kumpulan professional, mulai bulan November ni unit aku ade 2 ahli baru. Sorang da report duty dan sorang lagi extend sampai ujung bulan ni. So secara otomatiknye carta organisasi unit aku berubah sedikit. Yang 'head' nye tak ubah... yang bawah-bawah tu ubah le.

Kalo ikut ati ni, aku malas nak bertukar-tukar engineer. Ye la.. fail yang kite jage kite tau cane keadaannye. Tersusun ke.. kemas ke.. in order ke enclosure number die.. prosedur buka dan tutupnye.. projek tu ikut SPK ke tak.. penggunaan borang SPK dipatuhi ke tak.. sume kite tau tapi orang lain kite tak tau samada dowang buat sama macam yang kite buat.

Aku bukan berkire keje.. aku ni fleksibel (erk!! in certain cases la) tapi jangan take for granted la kan.. Nape aku cakap gini? Sebab aku da kene...

Selepas unit BPR D1 pecah due pade bulan Mei yang lepas, aku terpakse 'mencuci taik' yang ditinggalkan oleh orang lain. Keje yang sepatutnye die buat, tapi die tak buat. Sebab? Die da sah-sah akan kuar dari unit aku dan akan berpindah ke unit baru so die kumpul sume surat-surat dan langsung tak diminitkan ke dalam fail. Bile official jek separate unit, die cuci tangan. Aku yang kene setelkan keje die. Tak minitkan surat tu da satu hal.. lansung tak masuk dalam fail pon ade jugak.. die just selit jek surat tu. Ade ke patut?

Macam yang aku cakap tadi.. aku bukan berkire soal keje tapi aku tengok le jugak orangnye. Kalo orang tu jenis humble.. suke bantu orang.. tak menyakitkan ati.. tak berkire.. takpelah jugak. Aku sukarela tolong tapi kalo orang tu jenis cakap berdegar-degar.. die jek terer.. die jek hebat.. pastu berkire.. hmmm... tu yang aku malas nak tolong. Tapi.. lantak la kan dengan sikap orang yang macam tu? Jangan kite macam die dah la.. Aku ni mulut jek bising tapi aku buat jek. Lantakla dengan orang macam tu. Nak pikir sesangat pon, watpe? Buat sakit ati dan kasik darah tinggi ajek so telan je la. Lagipon tuhan kan ade? Ehem.. ehem..

So kalo ikut carta baru tu.. aku akan dapat bos baru. Berdebar-debar le jugak. Kite tak tau cane care keje die. Ok ke tak.. tegas ke tak.. Aku memang tak kenal die langsung sebab sebelum ni dia dari cawangan lain. Ala, aku bukan tak bese dengan sume ni. Da bese dengan bos yang bertukar-tukar tapi aku tetap macam ni. Hahahahaha

So untuk 2 bos yang baru tu.. selamat datang ke BPR D1. Muge kite sume dapat sehati sejiwa dan bersatu demi name unit ni, insya Allah.

Penjejak Mimpi: Ade keje aku buat. Takde keje, aku tak buat. Kipas-kipas tak main. Ade paham sume?

2 comments:

ida said...

Bila ada yg dtg..pasti ada yg pergi.....patah tumbuh hilang berganti...yang tumbuh xkan sama dengan yg dh patah...mungkin lbh baik, mungkin juga lebih buruk..ttp dlm buruk, pasti ada baiknya...be positif dlm hidup ini..insyaallah perspektif kita akan berubah...

cik PM gud luck dgn bos baru & then nx yr husmate br lak..harap2 ms tuh husmate lama tdk dilupakan :-)

Penjejak Mimpi said...

nyah: betul tu. mak sokong.. awww
err.. pasal housemate; yang ok tu.. insya allah tak lupe.. yang tak ok tu; kalo buleh nak campak ke laut terus segala ingatan dan memory pahit tu.

p/s nyah, tingat la pulok dengan PDA mak yang 'ilang' tu.. huhuhuhu