Pages

Tuesday, November 29, 2011

Akak Jalan Terus Aje..

LATELY aku slalu transit kat KL Sentral lepas amik tren dari Mid Valley. Dari KL Sentral aku akan amik LRT Putra dan drop kat Masjid Jamek pastu switch LRT Star lak menuju ke Sentul Timur. Dan ari ni macam tu jugak yang aku buat. Sampai kat stesen Masjid Jamek, mase nak touch kad Touch n Go aku tu, aku perhatikan takde yang swipe kad Touch and Go atau tiket. Ala, senang cakap boleh masuk terus kat laluan kua masuk tanpa gune tiket.

Ade sorang polis bantuan yang sibuk menjawab soklan pengguna LRT yang muskil (termasuk aku). Memule aku memang lalu terus sebab tengok orang lain lalu terus dan dengar gak polis bantuan tu ulang mende yang same. Aku dengar polis tu kate touch kat pintu keluar.. bla.. bla.. bla.. kalo tak bayar cash.. bla.. bla.. bla..

Oleh sebab muskil aku gi tanye kat die:

Aku yang muskil: "Cik, cane ni? Saye gune touch and go dan tadi naik dari KL Sentral dan pasni nak ke Sentul Timur lak. Tak yah touch ke?" (sambil tayang kad Tounch and Go ku itu)

Polis yang komited: "Akak jalan terus jek (sambil tunjuk jalan ke laluan stesen Sentul Timur) pastu akak touch kat stesen Sentul Timur".

Aku yang muskil: "Oh, dowang combine ek?"

Polis yang komited: "A'ah. Da lame sebenonye dowang nak combine. So akak ikut jalan tu dan swipe kat stesen Sentul Timur. Tapi mahal la sket"..

Aku yang muskil: "Ok, cik. Time kasih".

Pastu aku terus jalan ikut laluan yang polis tu tunjuk. Sebenonye aku memang la da tau itu lorong dan laluannye nak ke hentian Sentul Timur. Sebab aku da slalu drop kat situ.

Jalan punye jalan pastu naik eskelator.. oh.. da ade laluan baru yang menghubung terus stesen LRT Putra Masjid Jamek ke laluan LRT Star menuju ke Sentul Timur. Aku tak pasti bile start mende ni tapi bagus juge sebab ade laluan berbumbung. Kalo ujan tak tempias ke aku.. Kalo panas membahang tak cair le aku.. (ehem.. ehem.. aku kan 'puteri lilin?') <-- sile jangan muntah ye..

Sampai kat Sentul Timur, memang baki Touch and Go aku berkurang dalam RM3 lebih. Ok lah tu.. kurang-kurang pengguna LRT rase selesa sket..

Penjejak Mimpi: Agak-agak bile sistem komuter KTM nak improve ye?

4 comments:

misz sheyla said...

tunggu kucing bertanduk la kak baru komuter improve..hari tu mcm sardin dah...sampai sendiri pun kompius dlm lrt ke dlm tin sardin

Penjejak Mimpi said...

misz sheyla: Tu la kan.. tapi bile PM naik ari tu, pandai lak dowang reserved untuk die. berlakon giler orang ktm nih!

Kakzakie said...

Lama benar tak jejak sana. Kalau sampai sana boleh sesat tah kemana agaknya...

Penjejak Mimpi said...

Kakzakie: GPS kan ade? Ekekekeke