Pages

Friday, October 14, 2011

Catitan 2: Jururawat di Unit Trauma & Kecemasan

SELAME 2 malam aku jage mak; de pelbagai ragam jururawat yang aku alami. Tapi overallnye aku buleh puji la dowang dengan komitmen yang ditunjukkan.

Tapi besela.. macam pisang; dalam setandan pisang tu takkan sume elok. Musti ade yang busuk, kan? Camtu la jugak jururawat ni. Cumenye aku paham (ye ke 'cube' paham?) keje dowang yang deal dengan patient yang pelbagai ragam dan penyakit. Kekadang angin satu badan gak kan? Bayangkan aku jadi jururawat atau dalam bahase mudahnye nurse. Cane agaknye ek? Ingat dulu mase aku bebudak.. arwah abah duk berangan aku jadi cekgu.. mak lak duk berangan aku jadi nurse. Penyudahnye 2-2 impian punah. Hahahahaha

Jadi nurse ni sebenonye kene banyak sabor. Soft speaking sokmo. Jangan le bile patient atau waris/penjage minte tolong ape-ape ko wat muke lak kan? Abeh dowang nak minto tolong sape kalo tak dengan nurse? Kite kene serahkan pade yang pakar.. ye tak?

Ape pon, aku kasik markah 9/10 pade sume nurse kat unit Trauma & Kecemasan, PPUM selame mak dimasukkan di sane. Time kasih bebanyak ye 'misi' (mak sebut 'misi' instead of nurse atau jururawat).

Nota: Tak pasti samada ade nurse PPUM atau kaum kerabat yang bace blog picisan aku ni. Aku just nak cakap "senyum slalu" dan tolong "berlemah lembut bile berbicara dan ketike melayan pesakit" . Yang memang senyum slalu dan berlemah lembut tu ok la. Sebaliknye kene usaha lebih. Hahahaha

Penjejak Mimpi: Keje nurse ni mulia woooo...

2 comments:

lianalovekhairi said...

kerja diorang ni memang penat..........sebab tu kadang2x diorang ni 'angin; je kat pesakit, huhu.....mak PM sakit apa??

Penjejak Mimpi said...

LLK: Stroke.. :(