Pages

Wednesday, September 7, 2011

Koleksi Cerita-Cerita Basi - Intro

YUCKS! Tajuknye pon cukup untuk meloyakan tekak korang kan? Tapi ni bukan kisah makanan yang da basi sampai rase nak muntah tu la. Ni himpunan cite-cite menjelang raye (time nak balik kampung), time raye dan sesudah raye yang tak sempat aku kisahkan dalam blog aku ni. Bukan ape, takde mase beb nak ngadap blog time kat kampung ari tu. Ni pon tengok le tahap mane kerajinan aku nak apdet cite pasal ni.

TIME BALIK KAMPUNG:

So untuk intro entri ni aku nak cite pasal perjalanan nak balik kampung iaitu Jumaat 26 Ogos ari tu. Ari tu patutnye aku keje tapi memandangkan semangat nak keje tu da ilang so aku apply cuti untuk ari tu. Pagi-pagi lepas subuh aku tak tido dah (Err.. Aku pon da lupe samada aku tido atau tak tido terus). Nak kemas barang.. nak kemas bilik.. nak lipat kain yang membukit tu (terserlah betape rajinnye aku melipat kain, kan?)

Petang lepas solat Zuhur, aku terus bersiap-siap nak ke Puduraya. Bas aku jam 3.30pm dan aku kuar umah dalam jam 2.30pm. Memandangkan aku sampai awal, aku lepak-lepak sambil bace majalah Solusi isu terbaru; Sihat tanpa Maksiat.

Sampai ajek bas berkenaan, aku terus naik dan lepak lagi dalam bas tu. Abeh, nak aku buat ape lagik atas bas tu? Takkan nak nyanyi kot? Atau gi nyembang lak? Tak kuase aku. Silap-silap sebab dek nak nyembang, kenyang lak aku makan penampor orang sebelah. Time-time lapor ni orang jadi garang. Hehehehehe

Tetibe kat depan tu kecoh semacam ajek. Kat depan tu maksud aku ialah area driver tu la. Ramai orang. "Eh! dowang ni tak dapat cari tempat duduk lagi ker?" <-- tu ati aku berkate-kate ye.. Then antare dowang tu duk hulur goodie bags kat para penumpang sesambil mengucapkan "selamat ari raye" siap dengan cameraman bagai. Lagi ler aku muskil.

Bile da dekat.. Jeng jeng jeng... ler.. rupenye dowang tu kru My TV3 Rovers. Dowang le yang duk agihkan goodie bags kat penumpang Transnasional ni (bas lain aku tak pasti). Sampai turn aku, time dak pompuan tu hulur goodie bag tu, cameraman buleh lak cakap kat aku "senyum sket kak..". Aku yang memang dilahirkan sebagai 'gadis pemalu' (sila vomit pade sesape yang tak dapat terima kenyataan ni) memalu kucen senyumla sampai beg henpon aku terjatuh tepi kerusi. Ceh!! wat malu betui!! Grrrr...

Okey, lepas beberape minit naik lak wartawan tv9 (sorry, aku tak kenal die) yang interview penumpang kat dalam bas yang aku naik tu. Alhamdulillah bukan aku yang ditanye. Minah tu tanye sorang mamat yang duk depan aku selang sebelah dan minah yang duk blakang aku. Die tanye la ape perasaan nak balik kampung.. bla.. bla.. Lepas tu die turun dan maybe gi interview orang lain lak.

Pergh!! Sah-sah sonok giler la mamat dan minah yang diinterview tu. Ntah bile kuar tv aku pon tak tau.

So dalam goodie bag tu ade air mineral sebotol, cup cakes sebekas, sampul raye tv3 dan tv9. Pastu ade la flyer rancangan-rancangan dowang time raye nanti.

Time bas bergerak geng-geng My TV3 Rovers ni siap le melambai-lambai tangan (tande selamat jalan la tu) kat kami dan aku terperasan Aidid Marcello pon ade. Oleh sebab aku duk tepi tingkap so aku nampak clear la muke mamat tu. Cameraman pon siap fokus kat bas kami yang bergerak laju keluar dari Puduraya menuju ke destinasi..........

Bersambung.....

Penjejak Mimpi: Kalo aku yang diinterview time tu, bukan beg henpon ajek terjatuh tepi kerusi, silap-silap dengan aku-aku skali terjatuh dari kerusi. Keh keh keh

4 comments:

Fatin Mraz said...

sampul raye jer die kasik ek? duit2 x der ker...muehehe..

Penjejak Mimpi said...

Tu la kan? Ce kasi duti raye skali dalam tu kan best? Barule bermakne tagline tv9 "kau di hatiku"... :)

Anonymous said...

bai ni potong stim la tengah syok membaca bersambung lah pulak

Penjejak Mimpi said...

Encik Bai: Barulah ade thrill.. :)