Pages

Friday, October 14, 2011

Catitan 1: Mak Ke Unit Trauma & Kecemasan

MALAM kelmarin (Selasa) kakak aku kol; gitau mak takde respon bile die panggil untuk makan malam. Mata mak terbukak tapi takde jawapan bile dipanggil. So die da call ambulan dan akan apdet sebarang berita terkini.

Lepas solat Isya, Lulu called tanyekan hal yang same. Jawapan aku "tengok dulu cane. Kalo mak masuk wad, esok aku tak gi keje".

Pagi esoknye, kakak aku gitau mak kene tahan wad di Unit Trauma & Kecemasan. Tak admit ke dalam wad yang bese-bese sebab kekurangan katil (ramai beno orang yang berpenyakit di KL ni).

So aku amik half day (kene isi borang kebenaran kua pejabat, ok?) dan terus apply cuti untuk Khamis dan Jumaat. Setel sume tepat jam 1 aku chow dari opis.

Petang, lepas setel sume aku ke PPUM dengan naik keb. Dari umah aku amik lrt STAR dan benti kat Masjid Jamek. Dari sane aku switch amik LRT Putra lak dan benti kat stesen Universiti. Dari sane aku terus amik keb.

So bermalam lah aku kat hospital temankan mak. Mak macam bese; sedar.. buleh cakap.. makan tapi tak bape nak makan.. bersembang.. buang air kecik (gune tiub).. buang air besor..

Unit Trauma & Kecemasan ni kat ground floor. Dekat dengan kedai serbaneka.. surau pon dekat.. toilet pon dekat.. so takde masalah pade aku. Kalo lapor, nak cari makanan pon kafe dekat. Cume rajin tak rajin jek nak panjat tangga kat situ. Hahahahaha

Pagi tadi, doktor Muhamad Abdul Salam (aku ingat name die, ok? Kagum tak?) duk interview aku tanyekan medical history mak. Korang nak tau nape aku buleh ingat name doktor tu? Sebab die sah-sah bukan orang Malaysia. Maybe dari belah-belah Afrika nun. Siap 'skiping' London lagik dengan aku. Dia pon ade le sket-sket cakap word melayu dengan aku sampai terkeluar word 'bongkak'. Padehal die maksudkan 'bengkak'. Aku ni buleh lak cakap kat die "Doctor, bengkak. Not bongkak!". Hahahahaha.. senyum jek doktor tu. Gile kejam aku ni duk betuikan bahase melayu die.

Pastu doktor pompuan lak datang tanye kat mak dan aku pasal medical history mak. Haa.. sori, name doktor ni aku tak tau tapi sah-sah orang Malaysia sebab die 'skiping' Melayu ngan aku. Sebenonye aku cube nak tengok name die tapi ID card die 'terpeleot' ke belakang so tak buleh bace name die.

Tengah hari, aku balik umah dan tukar shift ngan kakak aku untuk jage mak. Kebetulan die pon cuti ari ni. On the way balik badan aku ni rase melayang-layang. Dalam lrt rase semacam betui. Tu sebab tak cukup tido la. Bukan tak tido tapi korang tau la kalo jage patient kat hospital ni.. mane leh lena. Bak kate orang tido-tido ayam.. :)

Dan skang.. ketike entri ni ditaip jam da dekat kui 2 pagi tapi aku tak ngantuk lagi. Nak ngantuk cane.. siang tadi da tido puas-puas. Tapi aku kene tido gak cume tak tau bile aku leh lena. Mak da lame lena dah. Pasal tu aku buleh curi mase ngadap blog ni.. :)

Nota: Menulis di ruang legar unit Trauma & Kecemasan.

Penjejak Mimpi: Mate cam ngantuk tapi perut lapor.. :(

10 comments:

Faztee Danisha said...

moge cepat sembuh

lianalovekhairi said...

patutlah dah lama tak update blog.....rupanya PM bz jaga mak kat spital............LLK doakan semoga mak PM cepat sembuh ye...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

semoga mak akak cepat sembuh yer...

ummimirza said...

biasa la, PPUM. mmg perkara biasa ko kena speaking dgn doktor yg bkn dari malaysia, tp ko terer gak. masa aku dulu, aku hentam je. hehehe..
kalau jumpa doktor nama Ida, kirim salam ye? hehe..ngada2 tul..

Penjejak Mimpi said...

FD: Tqvm

Penjejak Mimpi said...

LLK: Tau takpe. Huhuhuhu...

Penjejak Mimpi said...

CMA: Tq.. :)

Penjejak Mimpi said...

Ummimirza: Teror kate ko? Berpeluh gak ketiak aku nak menjawabnye. Dr Ida? Takde pong.. :)

ummimirza said...

meme la dr. Ida x de, sebab doktor Ida dok unit sambut bayi baru lahir. hehe..

Penjejak Mimpi said...

Ummimirza: Aku tau dr yang ko tanye tu sah2 dr sambut bayi punye. pasal tu aku jawab "takde".. hahahaha