Pages

Sunday, November 15, 2009

Bicara Pasal Sahabat

Kahlil Gibran (1883 - 1931); seorang penulis dan penyajak terkenal pernah berkata "Sahabat adalah keperluan jiwa yang mesti dipenuhi. Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau suburi dengan penuh rasa terima kasih. Dan dialah pula naungan dan pendianganmu. Kerana kau menghampirinya saat lupa dan mencarinya saat jiwa memerlukan kedamaian"

So beruntunglah pade sesape yang ade sahabat. Walau apepun panggilan dan gelaran yang diberikan, pade aku kite tetap perlukan sahabat/kawan baik/kawan karib/kawan rapat. Pade sesape yang da kawen tu, husband atau wife die sepatutnye menjadi kawan baik die. Dan pade orang yang bujang cam aku ni? Emm... no komen. Aku pernah ilang kawan baik satu ketike dulu dan lepas tu bile cakap pasal frenship; aku rase frenship ni 'rubbish' jek! Even aku penah tanye soklan ni pade one of my fren.. Katenye frenship ni pade married person takde makne. Pade single person mungkin bermakne. Sebab kalo die de masalah; pade sape die nak kongsi atau die nak cite? Mustile pade kawan die. Takkan nak simpan sensorang jek? Silap-silap buleh masuk mental hospital lak kalo da ke tahap kronik!! Different la pade orang yang da kawen sebab die de tempat untuk meluahkan segale perasaan die samada sedih, gembire, benci, nyampah atau ape saje pade husband/wife die. Betul ke ek persepsi kawan aku tuh? Itu memasing punye pendapat la..

Pade aku, kawan tu tetap diperlukan samada kite masih bujang atau da kawen. Tapi cemane kite nak terjemahkan frenship tu... itu memasing punye hak. Dalam idup ni, sape pon kite; kite musti atau perlu pade seseorang yang dipanggil kawan. Tak kisah le nak panggey kawan baik ker... kawan bese ke... kawan rapat ker... sahabat ker... janji kite de sumbody untuk berkongsi sesuatu dengan kite. Tapi perlu ingat; tak sume kawan tu buleh jadi kawan baik kite.

Aku yakin kalo aku minte korang list kan name-name kawan korang; maksud aku kawan bese musti korang buleh senaraikan at least 20-30 orang. Am i right? Tapi kalo aku minte listkan sape kawan baik/sahabat/kawan rapat/kawan karib korang; agak-agak bape orang?

Pade sesape yang ade kawan baik tu, hargailah frenship korang tuh. Bukan senang nak jumpe orang yang tahu dan paham diri kite. Bukan mudah nak menyemai ikatan persahabatan.. Bukan senang nak jumpe orang yang buleh untuk kite bercerite, meluahkan sesuatu, minte pendapat dan menjadi pendengar yang baik untuk setiap cite kite.. Bukan mudah nak jumpe teman yang menyenangkan bile kite di samping die..

Ucapkanlah terime kasih untuk setiap kebaikan yang telah kawan baik kite berikan dan berdoalah agar persahabatan yang kite hulurkan pade orang lain adalah yang paling baik dan membawa kebaikan kepada diri kite dan juge pade orang yang kite hulurkan persahabatan tu.. Insya Allah...

0 comments: