Pages

Saturday, December 5, 2009

Aku Yang Muskil..

MINGGU lepas time aku duk rushing mengejar mase (at the same time nak kejar tren gak) lepas kuar opis; aku disape oleh sorang dak pompuan kat area stesen mid valley. Dak tu promot celcom tapi aku tak sure samada celcom broadband atau prepaid/postpaid simcard. Ayat die "kak, takmo ke?" sambil tayang simcard.. aku cume senyum dan geleng kepale. Pastu die sambung "akak ni, bile nak beli dari saye? Dari tahun lepas saye duk promot kat akak tau..." sambil gelak. Die ketawe sebab mungkin rase klaka dengan stetmen die sendirik. Ye la, pe lak tahun lepas? Baru bulan lepas die & geng die bukak kaunter kat area stesen situ. Nak melawak la tuh... :) Aku cume senyum dan terus blah dari situ. Skali tengok-tengok aku kene tinggal dengan tren laluan Rawang lagik. Aduyai!!! nampak bontot tren ajek... Huh!! naseb badan.. Takpelah... aku amik tren laluan Seremban nampaknyer. Benti kat stesen Bandar Tasik Selatan dan switch amik lrt balik ke Sentul Timur.
Tapi mende yang sebenonye aku nak highlight ialah pemakaian topi merah yang terletak elok atas kepale dak pompuan tuh. Owh!!! baru aku tingat... nak krismas rupenyer... So pemandangan yang bese akan ternampak oleh mate kite bile menjelang krismas. Dimane anak-anak Melayu yang mengaku dan bershahadah "Aku bersaksi tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan aku juge naik saksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah" memakai topi merah santa claus. Mungkin ade yang bertanye "pe salahnye pakai topi tu? Topi jek... bukan ade ape pon.." Betul... tapi bukan itu berkaitan akidah ker? Sorry if i am wrong... Tibe-tibe aku tingat satu sabda Nabi saw "Barangsiapa diantara kamu menyerupai sesuatu kaum itu, maka samalah kamu dengan mereka!" So cemane nak jawab tuh? Jangan salah paham.. Aku tak menjatuhkan hukuman pade sesape yang pakai topi santa claus tu.. sapelah aku untuk menjatuhkan hukum.. :) cume aku jadi muskil nape de orang yang masih tak amik berat soal nih? tak tau? leh blaja.. leh bertanye.. tak tanye sesat jalan.. lagipon skang ni banyak medium untuk mencari jawapan.. paling senang skang ni ialah internet.. jawapan dihujung jari anda.. :) cume nak dengan tak nak jek... kan?

Aku tak salahkan dak pompuan tu 100%. Mungkin die 'terpakse' pakai.. Same thing goes to pekerja-pekerja lain contohnye yang keje kat shopping complex... Dowang mungkin terpakse pakai atas alasan "arahan orang atasan" tapi takkan nak biarkan macam tu ajek? Majmuk tu majmuk gak beb tapi soal agame; tiade toleransi, tiada tolak ansur.

Maksud Surah Al-Kafirun:
"Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang..."
1. Katakanlah (ya Muhammad): Hai orang-orang yang kafir,
2. Aku tiada akan menyembah apa yang kamu sembah,
3. Dan kamu tiada akan menyembah apa yang aku sembah,
4. Aku tidak pernah menyembah apa yang kamu sembah,
5. Dan kamu tidak pernah pula menyembah apa yang aku sembah,
6. Bagi kamu agamamu dan bagiku agamaku.

(Sumber dari Tafsir Quran Karim karya Prof Dr. H. Mahmud Yunus, P.T Hidakarya Agung, Jakarta)

Menjaga akidah adalah suatu yang benar-benar menjadi kemestian pade mereka-mereka yang mengaku dirinye Islam. Walau dibunuh, walau diseksa sehingge mati... My late father penah tanye kat aku. Die bagi satu situasi "ape yang akan aku buat kalo tibe-tibe aku ditangkap dan diminte tukar agame? kalo tak aku akan ditembak?" aku jawab "takmo tukar..". then my late father senyum dan membalas "ingat.. walau ape pon yang berlaku; walau dipakse macam mane skalipon.. walau diancam bunuh... diseksa macam mane pon, jangan sesekali mengaku kalah. Peganglah Islam hingge mati" dan insya Allah itu yang akan aku pegang. Islam insya allah akan menjadi agamaku hingge ke hujung nyawa.

Macam kisah mase zaman Nabi dulu.. Bilal Bin Robbah diseksa dengan kejam oleh orang kafir. Die diseksa supaye kuar dari agame Islam tapi die enggan. Parents die abih sume kene seksa sampai mati. Tapi ternyata iman dan akidah die kuat. Akhirnye die mati dalam iman. Muge kite sume mati dan menemui tuhan dalam keadaan Islam, insya allah.

2 comments:

Anonymous said...

betul la tu cik penjejak mimpi. mana bleh kita suka2 pakai pakaian yg melambangkan sambutan agama diaorg, seolah2 kita pn sama gak sambut perayaan tu. sedangkan kita nak wish happy d**** ke, happy k**** ke pn x bleh, ini kan pulak pakaian. lg la x bleh..

penjejak.mimpi said...

Well, da tak nampak dak pompuan yang pakai topi santa claus tuh. not sure samada die da tak pakai atau die da tak keje situ. ye lah, tak cam which girl.. :)