Pages

Tuesday, May 11, 2010

Semangat Patriotik

Salam..
BILE ntah ade kuar dalam paper mat-mat rempit yang ditangkap sebab merempit sekitar bandaraye Ipoh dipakse nyanyi lagu Negaraku oleh pulis dari Balai Polis Sungai Senam, Ipoh. Tak tau le dowang tu reti atau tidak, ingat atau tidak lagu kebangsaan kite. Huh! kalo aku jadi pulis tu aku suh dowang ngucap kalimah shahadah dulu.. pastu nyanyi lagu Negaraku, lagu negeri Perak, sebut satu persatu Rukunegare dan lepas tu baru wat tindakan seterusnye; saman atau lepaskan.
Nape aku suh dowang mengucap? Ye la.. mase merempit tu sah-sah lupe diri punye.. lupe tuhan... pasan diri hebat padehal Allah lagi hebat dari die dan lagi terer dari die. Nyanyi lagu Negaraku rasenye lepas la dowang kecuali mungkin dalam versi yang berbeza; samada versi klasik, versi Hattan ataupon versi Namewee. Ups! kalo dowang nyanyi versi Hattan atau Namewee tu sah-sah kene teruk lagi dengan pulis tu. Patut dowang kene nyanyi dalam versi klasik la..
Tapi aku yakin dowang akan kantoi kalo kene nyanyi lagu Perak Darul Ridzuan dan sebut satu persatu ikrar Rukunegara. Kenape aku cakap camtu?
Pengalaman aku dulu la kan mase sekolah-sekolah; time perhimpunan/assembly (bese ari Isnin) student kene nyanyi lagu Negaraku, lagu sekolah pastu doa. Pastu cikgu besau akan stat le cakap sampai 30 minit. Bla.. bla.. bla... sampai 30 minit pastu terus masuk kelas. Kalo ade spotcheck, wat le spotcheck.. Pastu terus masuk kelas.
Sepatutnye dari sekolah lagi student ni diajar nyanyi lagu kebangsaan dan lagu negeri memasing. Pastu ikrar Rukunegare tu patut dibace setiap kali ade perhimpunan. Barulah ade rase semangat cintakan tanahair dan cintakan negeri. Mungkin ade yang tak setuju dengan cadangan ni tapi pe salahnye kite mencube?
Lirik lagu negeri Perak Darul Ridzuan:
Perak Darul Ridzuan
Negeri indah permai
Penduduknya hidup aman damai
Dinaungi keadilan sultan
Kuala Kangsar Bandar Diraja
Iskandariah istana ternama
Tempat bersemayam
Baginda Paduka Seri
Menjadi lambang tunggak negeri
Bukit Larut
Waktu malam... berkelipan
Udaranya sejuk nyaman menyegarkan
Indahnya ciptaan Tuhan
Di tengah samudera biru
Pulau Pangkor dengan pantai yang bersih
Tempat bersukaria tumpuan para pelancong
Pemandangan indah yang terbentang
Lihat padi menguning
Menambah seri Daerah Kerian
Di Hilir Perak
Nyiur melambai-lambai
Oh sungguh subur tanah airku
Kinta daerah tengah
Hasilnya bijih timah
Batu Gajah bandar yang bertuah
Tempat keputeraan seri sultan
Hulu Perak nun di utara
Kaya dengan sumber hasil hutannya
tersergam
Empangan tinggi menjulang
Segagah wira di perbatasan
Pasir Salak bersejarah dan berdarah
Dato Sagor Dato Maharajalela
Gugur pertahankan bangsa
SITC maktab tertua
Gedung ilmu bakti suluh budiman
Lahirkan cendekiawan
Pejuang bangsa negara
Kekal abadi sepanjang zaman
Perak makmur bahagia
Dengan sembilan daerah yang ada
Betapa indah tanah air tercinta
Sejahteralah Perak oh negeriku
Perak… Perak… oh negeriku.
Kat bawah ni lak prinsip Rukunegara:
Ikrar
Maka kami rakyat Malaysia berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk
mencapai cita-cita tersebut berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut:
1. Kepercayaan kepada Tuhan
2. Kesetiaan kepada Raja dan Negara
3. Keluhuran Perlembagaan
4. Kedaulatan Undang-undang
5. Kesopanan dan Kesusilaan
p/s Rase-rasenye ingat tak sume prinsip ni?

0 comments: