Pages

Sunday, May 16, 2010

China vs Indonesia (Piala Thomas)

Salam.
SEBENTAR tadi tamat perlawanan akhir Piala Thomas antare China menentang Indonesia. Satu pertemuan klasik yang berkesudahan China menang dengan mate 3-0. Seperti yang diramalkan sekali lagi Piala Thomas akan berada di Tanah Besar China untuk 2 tahun lagi. Aku sebagai penyokong tegar memang gembire dowang. Yippi!
Ok, skang mase untuk pengulas sukan tak bertauliah ni memberi ulasan. Pade pandangan aku, permainan pertame antare Lin Dan; ranking kedue dunia bertemu dengan Taufik Hidayat; ranking kelime dunie ni kureng menarik. Sebabnye Taufik tak bagi tentangan yagn sengit. Macam da givap pon ade aku rase. Memang tak best langsung. Cume mase set kedue tu baru le nampak Taufik sedikit berusahe tapi takde maknenye seba ternyate Lin Dan memang dalam kelasnye yang tersendiri. Errr.. ade orang yang vomit dengan stetmen aku tu? Lin Dan menang dengan straight set dengan mate 21-7 dan 21-.
Masuk perlawanan kedue beregu antare Cai Yun dan Fu Hai Feng; ranking kelapan dunie menentang Markis Kido dan Hendra Setiawan; ranking ketige dunie. Ha, game ni memang best sesangat. Aku suke tengok si Kido ni wat smash. Memang laju giler. Banyak lagi la aksi Kido yang menambat perhatian aku. Kalo shuttle da depan mate die, just say bye-bye aje la. Memang die akan smash tajam. Set pertame kapel Indonesia ni menang dan terpakse ke rubber set sebab set kedue pemain China menang. Ntah bape kali asik duce ajek but at last China menang dengan mate 25-23, 20-16 dan 21-12. Perlu diingatkan permainan dowang memang pantas. Dan aksi menarik ditunjukkan oleh kedue-due pasangan ni.
Single kedua antare Chen Ji; ranking ketige dunie menentang Simon Santoso ranking ke 12 dunie juge membawak ke rubber set di mane set pertame Simon menang dengan mate 19-21. Set kedue Chen Ji menang dengan mate 21-17 dan dalam set penentuan juge Chen Ji menang dengan mate 21-7. Mase set pertame ni aku rase Chen Ji ni over confident tu sebab die main cincai-cincai jek sedangkan Simon obvious bersemangat nak dapatkan mate pertame untuk Indonesia. Bile da masuk set kedue barule si Chen Ji bagi tentangan senget dan menang. Masuk set ketige Simon seakan-akan dalam keadaan tertekan sangat dan banyak melakukan kesilapan kat jaring. Smash pon tak menjadi. Seolah-olah semangat yang ilang.. (da macam lagu XPDC le pulok). Sedangkan Chen Ji memang tak bagi peluang. Terus jek cepat nak matikan perlawanan. Akhirnye pemain yang berusie 21 tahun ni mengesahkan kemenangan China dan seterusnye mengekalkan Piala Thomas di China untuk 2 tahun lagi. Tahniah skali lagi kat team China. Bravo!

0 comments: