Pages

Saturday, May 15, 2010

China vs Korea Selatan (Piala Uber)

Salam & selamat malam.
SETELAH berhempas pulas bermain bermati-matian petang tadi, akhirnye Piala Uber jatuh ke tangan Korea Selatan yang jelas nampak berusahe bersungguh-sungguh untuk memecahkan dominasi China.
Ini le rupe Piala Uber yang berjaye 'dirampas' oleh Korea Selatan dari tangan China...

China, selaku juara bertahan menurunkan pemain no 1 dunia iaitu Wang Yihan untuk menentang Bae Seung Hee (ranking ke 16 dunie) tapi China tewas straight set dengan mate 23-21 dan 21-10. Pade pandangan aku la kan.. kali ni permainan Yihan sedikit tidak bermaye. Macam kureng best la. Adekah die yakin akan menang sebab rekod pertemuan dowang berdue memihak pade die? Kalo ikut umur, patut die lebih fit sebab die pon mude lagi (22 tahun) berbanding Bae Seung Hee tu (27 tahun). Tapi memang berbeza mase aku tengok time die lawan dengan player Indonesia; Maria Febe Kusumastuti.
Pasangan beregu Korea Selatan; Lee Hyo Jung/Kim Ming Jung meneruskan kemaraan mereka dengan menewaskan pasangan beregu China (ranking no 1 dunie); Ma Jin/Wang Xiao Li dalam permainan yang berlanjutan ke rubber set dengan mate 18-21, 21-12 dan 21-15. Ni pon same. Situasi yang same. Serba-serbi yang dibuat dek minah dari China ni semue dapat dibalas dek minah Korea. Tapi frankly speaking, aku suke tengok aksi Ma Jin dan aksi Lee Hyo Jung depan jaring. Sepantas kilat dowang smash untuk mematikan permainan. Pergh!! hebat... hebat... :)
Perseorangan China kedue, Wang Xin (ranking no 2 dunie) merapatkan jurang dengan menewaskan pemain kedua Korea iaitu Sung Ji Hyun (ranking ke 26 dunie) dengan mate 21-14, 16-21 dan 21-7 juge dalam permainan rubber set. Time ni memang nampak penguasaan Wang Xin. Samada Sung Ji Hyun ni da over confident atau pon spirit untuk menang lebih menguasai pemain China.
Kalo ikut pengalaman pon, player China lebih lagi. Banyak hantaran China tak dapat dibalas oleh player Korea. Budak lagi ni.. masih ijau.. Ewah.. memandai jek aku ni... ngeee :))
Pasangan beregu kedua Korea; Lee Kyung Won/Ha Jung Eun (ranking ke 11 dunie) melengkapkan kejayaan Korea dengan menewaskan pasangan dari China; Du Jing/Yu Yang (ranking kedua dunie) dengan mate 19-21, 21-14 dan 21-19. Ha.. mase ni memang suatu yang tak dapat diterime dek akal aku ni.. Kekalahan dowang ni banyak disebabkan kesalahan sendirik. Samada mase smash, bulu tangkis sangkut kat jaring.. mase main kat jaring, gagal angkat bulu tangkis tu.. pukulan out kat base line.. short court.. salah paham.. Tapi aku tak salahkan dowang.. (name pon team fevret, kan..). Dowang ni tertekan untuk menang; untuk samekan kedudukan 2-2. Aku paham... :)

Akhirnye Korea menang menentang China dengan mate 3-1 dan dapat merangkul Piala Uber yang sudah lame diidam-idamkan. Ye la.. asik jadi naib juare jek, mane leh tahan beb?

Sebagai penyokong team China, memang le aku frust bile team fevret aku kalah. Start jek kui 2pm, memang aku duduk di depan tv tak bangun-bangun kecuali 'nature call' tu terpakse le aku bangun kan... Tapi tu lah.. Korea memang layak menang sebab nampak bertenage dan bersungguh-sungguhnye pemain dowang. Mistakes pon kurang.. Kawalan gelanggang tip-top.. Idea dan akal untuk mencari mate pon not bad.. Pemain China asik tertipu dengan pukulan drop shot pemain Korea kat base line. Kawalan bulu tangkis kat jaring pade aku pemain China dan Korea same bagus.
Tapi mase single player main, dowang jarang wat smash. Kalo stakat rally tu, da naik juling mate aku nih. Ngeee... :). Kene lak kalo time beregu.. Lagi le banyak rally.. hantaran tanggung sket jek yang dowang wat sebab dowang banyak anto bola tangkis kat belakang. So payah sket nak wat smash. Pe yang pasti, due-due team same hebat, same-same bagus. Cume aku muskil sket nape China leh kalah? Samada dowang over confident akan menang berdasarkan rekod-rekod lalu atau semangat untuk menjadi juara baru yang menyebabkan Korea bertekad bermain berhabis-habisan? Tapi ape pon, aku tetap sokong China walau pon dowang kalah.
Memang best dan puas tengok game tadi. Tapi lebih puas kalo China yang menang...

0 comments: