Pages

Sunday, May 16, 2010

Selamat Hari Guru

Salam & selamat pagi.

HARI ni 16hb adalah hari guru yang disambut setiap tahun di Malaysia. Tarikh ini dipilih sebab pade hari ini juge tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerime cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of The Education Committee) sebagai dasar pelajaran negare kite.

Laporan tersebut yang dikenali sebagai Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu. Ok, itu adalah fakta yang aku dapat lepas search kat pakcik gugel dan terus link kat cik Wikipedia.

Sape guru? Tak kisahla nak panggil cikgu atau guru same jek. Keje dowang ni adalah untuk mendidik anak bangse supaye menjadi seorang insan yang baik dan tinggi nilai rohani, jasmani, intelektualnye dan terjage emosinye. Lilin selalu di'metafora'kan sebagai guru; yang sanggup membakar diri demi kepentingan orang lain. Sebenonye aku tak paham nape metafora lilin tu dikaitkan dengan cikgu sebab kalo nak kate cikgu tu ngajar free, lain le. Tapi gaji dowang not bad. Kene lak kalo yang amik KPLI tu.. (kalo aku tak silap la..). Aku rase ungkapan tu tak leh digunekan sangat skang. Zaman dulu mungkin sebab situasi dan keadaan. Guru dulu (zaman mak bapak aku la kot) mungkin semangat dan iltizam yang benar-benar mahu memajukan bangse dan negare.. Sanggup bergolok bergadai demi anak bangse...

Ups! korang jangan salah sangke lak ek? Tu pade pendapat aku ajek. Aku tidak menafikan jasa dan sumbangan guru pade kemajuan bangse. Juge pade diri aku. Kalo tak sebab cikgu, takkan aku jadi macam ni.

Pade sume cikgu yang penah ngajor aku mase sekolah rendah (Sekolah Kebangsaan Seri Kepayang, Jalan Fair Park, Ipoh tahun 1982-1987) dulu macam Puan Rafeah, Encik Mohamad, Encik Shaharuddin B Itam Jamin, Cik Norliha Bt Manaf, Miss Pauline Cheng, Ustazah Khadijah, Mrs Yap Choon Peng, Puan Halimaton Saadiah, Puan Mariam, Encik Bakri (sekadar ingat beberape name), cikgu yang ngajo aku mase sekolah menengah (Sekolah Menengah Ulu Kinta, Perak tahun 1988-1992) dulu macam Mr Lau, Puan Sohana Bt Damiri, Puan Julia Abdullah, Ustazah Mardiana, Mr Lee Beng Kuan, Puan Hamidah, Ustaz Yahya, Mrs Tham, Puan Kalsom, Puan Azizah, Mrs Jeyamalar (sekadar ingat beberape name), lecturer mase kat PUO dan POLIMAS (tahun 1993-1995 dan 1998-1999) macam Puan Roziah, Puan Fadzillah Bt Hashim, Puan Asmah, Encik Tarmizi, Encik Abu Samah, Puan Aminah, Encik Mohd Noor (sekadar ingat beberape name), time kasih banyak-banyak atas jasa kalian. Hanye Allah yang mampu dan akan membalas jase baik kalian mendidik anak bangse dengan gigih dan ikhlas.
Aku tau ade antare cikgu-cikgu yang aku sebut kat atas tu da pencen atau hampir pencen tapi jasa baik dowang tetap akan diingat..
Dulu mase aku bebudak ade le jugak aku bagi adiah kat cikgu fevret aku time ari guru. Mase tu aku bagi kat cikgu Norliha. Cikgu ni time tu die guru sandaran. Aku bagi die writing pad dengan pen. Yang paling bes de sorang kawan aku tu (da tak ingat sape die) die pon bagi adiah yang same dan pade cikgu yang same (sebab kami beli same-same). Tapi pembalut adiah tu aku tak ingat samade lain ataupon same gak! Keh300x. Kelako rasenye.. Ntah ape le cikgu tu pikir bile die bukak adiah kami tu. Tapi name pon bebudak. Bukan kire ape janji nak kasi adiah gak kat cikgu. :)
Mase sekolah menengah lak (kalo tak silap form Five) aku lak dapat adiah dari sorang guru misteri. Kirenye tahun tu sekolah kami nak wat kelainan la. Bese student bagi adiah kat cikgu tapi tahun tu terbalik; cikgu lak bagi adiah kat due orang student fevret die. So aku sebagai studen fevret (idung aku tengah kembang kempis ni...) ngan sorang lagi kawan aku (name die Rowena June Bt Mohd Rostam) naik le ke pentas bile name kami dipanggil dari kelas 5 Bestari. Adiah die ialah 5 buah buku tulis. Aku sampai skang tak tau sape cikgu tu. Ler, da name pon misteri.. :) Aku rase Puan Kalsom (guru sejarah) tapi nape lak die nak bagi sebab die sedikit anti dengan kelas kami? Kalo nak kate guru kelas kami; Mr Lau nape die tak bagi kat ketua kelas dan penolong ketua kelas? Rowena tu die penolong.. Ketue kelas sape ntah name die.. Bagi kat aku watpe? Aku pengawas sekolah... Tapi kan aku da bilang dari tadi... adiah untuk student fevret so kami berdue ni student fevret dari guru misteri so admit aje la kan.. :)
Walau apepon, time kasih skali lagi kat sume guru-guru seMalaysia dan janganlah kalian berputus asa dalam mendidik anak bangse menjadi modal insan terbaik untuk negare kite yang dicintai. Semuge kalian dapat bersabar dalam mendidik anak-anak bangse zaman millenium (zaman ps2, psp, internet, computer game) nih yang memang berbeza dengan anak-anak zaman dulu (zaman main congkak, batu seremban, galah panjang, rumah terbakar, polis sentri). Amin.
Lastly, pade sume guru di Malaysia, aku ucapkan Selamat Menyambut Hari Guru.

0 comments: