Pages

Friday, May 14, 2010

Malaysia vs China - Last Part

Salam & selamat malam..
AKHIRNYA tak yah bersuluh lagi memang da terang-terang kite kalah peringkat separuh akhir di tangan China dengan kiraan mate 3-0. Stat tewas mase Lee Chong Wei, pasangan beregu kite; Tan Boon Wah/Koo Khean Keat dan Wong Choong Han dengan straight set. So pasangan beregu kedua dan Hafiz Hashim tak yah berpeluh-peluh bermain.

Aku secare peribadinye kecewa la jugak sebab kite kalah tapi aku yakin dowang da berusahe bersungguh-sungguh tadi. Aku juge tabik pade penonton yang jelas menyokong hingge Choong Han habis main dan takde episod 'boo' atau pon adegan baling botol berlaku. Walaupon ade penonton yang balik mase perlawanan sedang berlangsung (mungkin dowang da frust awal-awal). Appa da.. pemain tak givap; penonton/penyokong yang givap pe kes?

Ok, skang ni turn aku jadi pengulas sukan tak bertauliah.. :)

Pade pendapat aku yang bute kayu pasal badminton ni permainan Chong Wei tadi serba tak kena. Mungkin permainan psikologi oleh Lin Dan berjaye mempengaruhi persembahan die. Pe taknye.. jap-jap tukar shuttle cock.. jap-jap tak ready.. Memang berbeza kalo dibandingkan dengan corak permainan mase die lawan Peter Gade malam kelmarin.

Inilah Piala Thomas dan Piala Uber yang menjadi rebutan tige buah negare esok dan luse..

Permainan beregu lak; terus terang aku tak bape kosentret sebab mase ni aku tengah menikmati makan malam yang ditapau kat pasar malam tadi dengan penuh berselera.. So kesedapan menikmati nasi campur tu telah melalai dan melekakan aku dari terus mengikuti permainan beregu tu. Jangan mare ha... :) (at least aku berterus terang..)
Untuk perseorangan kedue iaitu antare Wong Choong Han dan Mr Chen (erk! aku da lupe name penuh mamat ni sebenonye), ternyate usie dan stamina menjadi tembok perbezaan permainan antare mereka berdue. Choong Han ternyate berusahe bersungguh-sungguh bermain tadi. Walau ape pon, aku ucapkan tahniah walaupon kite tewas, kite masih berusahe bersungguh-sungguh untuk menang. Tewas dengan bermaruah.

Petang Ahad jam 2pm, China akan bertemu Indonesia yang menang ke atas Jepun dengan kiraan mate 3-1 dalam perlawanan akhir Piala Thomas manakala esok, jam 2pm pasukan China akan menentang Korea Selatan dalam perlawanan Piala Uber.

To tell the truth, untuk Piala Uber aku sokong China. Even mase dowang lawan Indonesia dalam separuh akhir semalam pon aku sokong China. Tapi untuk Piala Thomas ni.. aku lom pikir nak sokong mane.. :) Emm... rasenye aku sokong China gak kot..

So jumpe lagi di tahun 2012 dalam edisi Piala Thomas yang ke 27 (kalo tak silap). Adios..
Selamat malam/good nite/guten nacht...

0 comments: