Pages

Sunday, May 9, 2010

Selamat Hari Ibu

Salam dan selamat malam..
Ibu.. ibu..

Engkaulah ratu hatiku
Bila ku berduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu.. ibu..
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerah kasih
Wahai ibu

Betapa tidak hanya engkaulah
Yang menyinari hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu.. ibu..
Engkaulah ratu hatiku
Tempatku menyerah kasih
Wahai ibu..
PERTAME skali aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Ibu kepade sume ibu-ibu walau dimana mereka berade. Hari Ibu sedunia disambut setiap tahun pada Ahad minggu pertama setiap bulan Mei. Tak kisahla panggil mak/ibu/ummi/mama/mummy/amma; hari ni adalah hari untuk kite menghargai jasa dan budi mereka pade kite.
Ade antare kite yang berpendapat sebenonye tak perlu ade hari spesel untuk meluahkan betape kite sayangkan mak kite.. Betape kite ingat dan kenang jase mak kite.. Memang betul tu.. aku tak nafikan but at least bile tibe ari ni; kite akan rase sedikit teruje. Mungkin ade yang ajak mak die makan kat luar.. atau send kad hari ibu.. atau kol mak die dan bagi ucapan Selamat Hari Ibu sebagai tanda kasih sayang pade insan yang telah melahirkan kite.
Lirik lagu kat atas adalah lagu ciptaan Tan Sri P Ramlee yang bertajuk "Ibu". Satu penzahiran dan apresiasi ikhlas beliau untuk sume ibu-ibu seluruh dunia. Kalo diikutkan lirik tu ringkas jek tapi mencakupi sume jasa baik ibu kite pade kite. Ade banyak lagi lagu yang dicipte untuk menunjukkan penghargaan kepade ibu; contohnye lagu nyanyian Aishah.. nyanyian Mamat; mase suare die tak pecah lagi la.. ahakz.. :)
Memang mak adalah insan yang musti kite hormat dan kasihi. Kalo ikut kisah zaman nabi dulu-dulu; ade somebody tanye kat baginda "sapekah orang yang perlu kite hormati?" Rasulullah menjawab "ibumu".. baginda ditanye lagi "selepas itu?" baginda menjawab "ibumu".. "selepas itu siape ya rasulullah?" baginda ditanye lagi.. terus baginda menjawab "ibumu.. selepas itu baru ayahmu".. Itu menunjukkan betape mulianye ibu disisi Islam.

Aku yakin korang musti de dengar kisah Si Tanggang/Malim Kundang yang telah disumpah menjadi batu oleh mak die sebab telah derhaka; menyebabkan ati mak die terguris dan kecewa. Aku tak tau kisah tu samada betul atau sekadar mitos tapi kesan daripade cite tu sedikit sebanyak menjadi didikan kepade anak-anak agar tidak derhake kepade mak.

Ingat lagi beberape tahun lepas mase aku masih mengajar kat Ipoh. Aku mase tu on the way nak ke kolej dan naik keb. Driver die sorang pakcik melayu dan memang aku kenal die sebab die duduk kat area perumahan family aku. Sembang punye sembang tetibe die tanye kat aku "anak ade ke bagi duit kat orang tua?" aku jawab "ade..". Then pakcik tu sambung "mak bapak ni sebenonye bukan nak duit anak-anak.. Kalo anak-anak tak bagi pon mak bapak takkan mintak. Tapi bagilah walaupon sikit. Sejuk ati mak bapak ni..." Dan aku terus mengangguk setiap kate-kate pakcik tu. Betul pe yang pakcik tu kate.

Dapat gaji tu hulurlah sekupang dua kat parents korang.. Insya allah berkat kehidupan kite ni. Duit kalo de segunung pon tapi kalo tak berkat akan sentiase tak cukup..

So kepade sume ibu-ibu yang aku kenal dan yang tak kenal; "Selamat Menyambut Hari Ibu pade hari ini. Muge menjadi ibu yang sentiase menyayangi dan disayangi oleh anak-anak dan muge sentiase di dalam rahmat Allah, amin". (ni isi sms yang aku send pagi tadi kat 30 orang yang bergelar ibu termasuk adik badik, bes fren, member opis, member sekolah rendah, member sekolah menengah, member keje tempat lama, member siber dan lain-lain; yang tak dapat disebutkan di sini. Ewah, macam skrip dapat trofi anugerah bintang popla le pulek!!)

Kepade mak aku; (Puan Ramlah bt Salul) aku kol jek pagi tadi. Aku da wish dan ade la mende yang aku cakapkan kat die. Takkan aku nak share lak kat korang, kan.. Ngeee... :)
Ermm... nak layan Greys Anatomy la lepas nie....

5 comments:

me said...

aku x wish apa2 pn sebab x besa tp aku blk kg.. hehehe, amik mak aku utk bw dia lepak kt umah br seminggu 2. dh tu dia ckp dia x larat sgt dh skrg ni, nk angkat gayung nk mandi pn x daya. sedih aku dgr, dia pn ada ckp kaki dia sakit n darah tinggi dia naik ke 180/90. cam ne nk buat, rasa cam nk belikn dia supplement tp ongkosnya....

penjejak.mimpi said...

Cane umah baru? Bes? So smangat pon musti baru geng.. :) Bistu skang ni mak ko kat umah baru ko la ye?

me said...

belum lg la... ada kt umah kl ni, ingat sabtu ahad ni nk tido sana.. aku dh angkut sket2 brg, brg2 besar tu x la kena tunggu lori jugak..

ida said...

zu, statement "Ade antare kite yang berpendapat sebenonye tak perlu ade hari spesel untuk meluahkan betape kite sayangkan mak kite.."..rasanya aku antara org yg berpendapat ini..coz, pada aku hari2 adalah hari ibu..sbb tu lah aku kol mak aku selang sehari..yela..kalau kol hari2, xlarat la pulak nk byr bil tepon karang..hehehe..tp aku tetap wish kt mak walapupn tim e wish tu dh ptg..

Anonymous said...

nape tulisan die semakin mengecil?xnmpk arr nk bace...