Pages

Wednesday, November 3, 2010

Facebook oh Facebook..

Salam & selamat malam.
SEJAK kebelakangan ni (lama daaahhh...) teknologi 'kemanusiaan' semakin canggih dan maju. Jaringan sosial atau dalam bahase omputehnye social network semakin melebar dengan wujudnye pelbagai medium seperti Myspace, Friendster dan lain-lain (sekadar sebut yang mane aku tau sebab aku ni 'anti-sosial' <-- ni stetmen husband kawan aku!)

Dengan adenye medium-medium yang aku cakap tu komunikasi semakin bertambah mudah. Kalo nak berkenalan dan mencari teman-teman yang da lame menghilang, klik sini.. klik sane.. hanye dihujung jari insya allah akan jumpe. Kalo nak claim utang pon aku rase semakin senang. Ngeeee.. Dan skang fenomena social network semakin meletup dengan wujudnye Facebook atau lebih dikenali dengan akronimnye FB. FB yang telah dilancarkan pade tahun 2004 telah mengambil tempat MySpace dan Friendster dalam konteks jaringan sosial ini.
Eh! nape lak entri aku ni da macam skrip dokumentari ni? Sori la.. saje la aku nak cari feel dulu..
Ok, aku tak berminat nak cite atau kasik tazkirah pasal FB ni sebab tu sume korang leh dapat dari sumber lain. Even pro and cons nye FB ni pon aku takmo nak ulas.. Tu pandai-pandai korang la kan.. Korang sume da besau-besau.. Takkan aku nak kasik nasihat lak? Pepandai korang la nak idop.. :)
Sebenonye aku nak cite pasal FB la jugak.. Pagi tadi time aku dan dak-dak opis aku sarapan, kami duk sembang la pasal FB ni. Puncenye sebab one of our colleauge duk cite yang sorang otai kat opis kami ni baru bukak akaun FB. Semalam kalo tak silap. So aku menyampuk la.. "ala, grup kat depan tu memang camtu.. sorang bukak akaun Yahoo, sume bukak akaun Yahoo. Sorang bukak akaun FB, sume bukak akaun FB.."

Pastu kua la cite macam-macam pasal FB ni. Then aku cakap le yang aku ni takde akaun FB. Ade yang tak caye.. Ade yang tanye nape? Pastu aku bagi jawapan tipikal "saye ni bute IT".. Ade lak member nyambung "beh tu blog buleh pulak?" jawapan aku seterusnye "itu lain..". Hahahaha.. agak-agak buleh accept ke tak jawapan tu?
Then petang tu, kebetulan aku de hal sket dan jumpe jap otai yang baru bukak FB tu.. aku tengok die tengah duk search kengkawan lame die. Aku nampak die da de member seramai 58 orang. Perghh! hebat siot. So aku usik la.. "Huyyo, da semakin maju la abang S.. semakin advance..". Pastu de lak suare latar merangkap audio tambahan penyeri suasane seraye berkate "ha, tengok.. abang S pon da de FB.. you yang ketinggalan zaman..".. Erk!! jawapan aku? Tak terjawab... sengih ajek aku cam kerang busuk..
Sambil jalan ke tempat sendiri aku pikir.. ketinggalan zaman ke aku ni ek? Salah ke aku takde akaun Facebook? Kene ade ke setiap orang akaun Facebook tu? Musti ade ke? Abeh, kalo orang tu takde akaun facebook, means die ketinggalan zaman la? Means orang tu anti sosial la? Kalo takde akaun facebook maknenye orang tu tak maju la?
Facebook oh facebook.. sebab dek ko aku dicop ketinggalan zaman..
Facebook oh facebook.. sebab dek ko aku dicop anti-sosial..
Facebook oh facebook.. sebab dek ko jugak aku rase cam aku dilahirkan di zaman dinasour..
Hahahaha... emo lak aku ni.. Takdelah.. aku tak rase marah pon bile dikate macam-macam especially pasal facebook ni sebab.. ntah.. aku pon tatau nape nak hotpan.. Pade aku teknologi tu universal dan neutral. Mungkin orang lain suke ber'facebook' tapi tak suke ber'blogging'. Ade yang suke sebaliknye malah ade yang suke kedue-duenye so ape yang nak dikisahkan? Memasing punye kegumbiraan.. memasing punye pilihan so pilihan ditangan anda...
Cume skang ni ape yang terpikir dalam kepale batu aku ni ialah "betui ke aku ni anti-sosial??"
Penjejak Mimpi
- Hanye jauhari yang mengenal manikam...

3 comments:

Anonymous said...

kat FB nie kalau nak cari member2 lama senang. Tpi yg xbestnya kalau kita comment apa2 kat dalam tu, satu dunia boleh tahu....

me said...

x denya ko x de akaun fb tu ko ketinggalan zaman, ramai je lg org yg x de akaun fb tu.. ikut niat ko la.. kalo nk cr kwn lama mmg la senang tp ramai je yg niatnya lain..

ida said...

xde la ketinggalan zaman..tertinggal FB je ko ni..hehehe

FB ni trend sebenarnya..& at the same time, tempat perjumpaan kawan2 lama & baru..ok la sebenarnya..cuma jgn disalahgunakan je..so far, aku suka la..plus addicted dh..setiap hari wajib nk buka FB kejap..tu nsb baik aku x tanam poko ke, main poker ke kt FB..kalau x lg haru..hehehe