Pages

Friday, November 5, 2010

Amanah di Galas

Salam & selamat malam (menjengah ke pagi dah..)
HAMPIR 3-4 jam keputusan pilihanraya kecik (PRK) yang diadakan di Batu Sapi dan Galas diumumkan dan pemenangnye pon kite da tau. Aku tak berminat nak ulas ape saje janji-janji manis yang ditabur demi sebuah kemenangan. Atau ape-ape habuan yang telah diterime oleh pengundi di kedue-due tempat ini. Sape pon yang berjanji; same ade pihak pemerintah atau pihak pembangkang; yang telah menang WAJIB menunaikan janji-janji yang ditabur jike tidak mahu digelar munafik!
Upss!! aku cume nak fokus kat Galas je ye sebab kalo nak ulas pasal pilihanraye kat Batu Sapi tu.. ambuih!! nuuuuuunnnn jauh di sane. Tak tercapai dek tangan sebab jauh sangat. Di seberang Laut Cine Selatan tu. Kene 'nikit belon kamek' baru buleh nak cite pasal Batu Sapi tu.
Pade aku, kemenangan BN banyak dibantu oleh faktor Ku Li sendirik. Dari ape yang aku bace, peribadi dan moral Ku Li sendiri amat disenangi. Tambahan pulak Ku Li jugak menyokong tuntutan kerajaan negeri pasal royalti minyak tu. Pade aku, faktor calon tu tidak banyak membantu. Kalo ade pon, maybe it just take around 20%, 30% 'bantuan' atau lebih dikenali dengan term 'projek mi segera' (atau buleh dianggap sebagai rasuah pilihanraye?) dan selebihnye adalah faktor Ku Li. Dan kemungkinan pihak PAS jugak confident tahap cipan akan menang dan seterusnye mengekalkan kerusi DUN Galas. Tapi benarlah janji Allah; kite hanye merancang tapi tuhan yang menentukan so berfikirlah positif. Ade hikmahnye untuk segale yang berlaku.
Kemenangan BN di Galas pade mase yang same menjadi titik tolak kepade kemenangan moral Ku Li jugak. Ye la kan, Ku Li kan macam terpinggir ajek so bile kate de PRK, die dilantik lak sebagai pengarah pilihanraye. Walaupun ade khabar-khabar angin mengatakan perlantikan ni macam serampang due mate gak la. Kalo BN kalah, bermakne tamatlah riwayat politik Ku Li. Tapi nampaknye plan-plan 'nakal' orang-orang tertentu tidak menjadi. So hangpa kene cari idea lain la kot? Hahahahaha..

Well, jangan salah paham ye. Aku tak menyokong mane-mane pihak dalam soal ni (sekarang dan di saat ini). Tapi ianye tidak bermakne aku tidak berpendirian dalam menentukan halatuju dan mase depan negare ni. Sebab undi adalah rahsia walaupon sume orang tau yang "rahsia itu tidak bermakne rahsia dan tidak akan diketahui orang lain"! Dan setakat ni aku buleh dikategorikan sebagai rakyat yang baik sebab lepas aje layak bergelar pengundi berdaftar, aku tak penah tak mengundi. See the leg la, beb..

Ok, untuk calon BN yang menang tu (sori, aku tak familiar dengan name die) aku ucapkan tahniah dan mulai esok adalah hari pertame anda untuk cube menunaikan segale dan setiap janji yang ditabur mase berkempen. Janganlah hanye menanam tebu di bibir saje. Lepas menang, janji entah kemane dan diri anda entah kemane. Jangan hanye asyik menebalkan kocek sendiri dan kroni (aku tak tuju kat die sorang. Sume aku pukul rate. Just to be fair) dan rakyat dibiarkan hidup menderite dan melarat di bumi sendiri.
Sebenonye memang patut ade pemerintah dan pembangkang (it is how democracy works, ok?) just to make sure ade balancing dalam segale urusan pentadbiran negeri dan negare. Kalo takde pembangkang, itu pemerintahan kuku besi namenye.
Dan kepade calon PAS (Dr Zulkifli, rite?), terimelah kekalahan ini dengan dada terbuka. Tewas di sini bukan bermakne tamat riwayat politik anda. Ini juge masenye untuk anda bekerja dan membuktikan pilihan yang dibuat oleh pengundi Galas adalah silap. Rakyat skang bukan lagi boleh 'diperkotak kasutkan' atau 'diperkotak manciskan' seperti 20-30 tahun dulu. Rakyat skang semakin bijak menilai dan membuat pilihan.
Lepas PRK ini, sepatutnye sume pihak bekerja keras dan bekerjasama dalam menentukan halatuju memakmurkan Kelantan. Ketepikan sentimen politik kepartian yang menyempitkan lagi ruang dan jalan ke arah kemajuan Kelantan. Aku tak kate Kelantan tak maju tapi mungkin buleh dikategorikan sebagai kurang maju jike dibandingkan dengan hasil 'mahsul' negeri Serambi Mekah tu. Dengan kekayaan hasil negeri tersebut, sepatutnye Kelantan buleh duduk same rendah dan berdiri same tinggi dengan negeri lain sebagai contoh Perak (ceh! nak sebut negeri die jugak. Ngeee...) Kalo pikir secare logik, rakyat tak kan pilih kalo ianye tak mendatangkan keuntungan dan hasil pade diri dowang kan?
Lepas ni, sume pihak tak kisahla ko orang BN ke.. orang PAS ke bergabung tenage dan buah fikiran cube mencari jalan bagaimane mahu mendapatkan balik hak rakyat Kelantan yang da lame disonglap oleh kerajaan Pusat. Ape lagi... royalti minyak la.. Pulangkan kepade yang berhak. Kenape nak amik mende yang bukan hak kite? Sedangkan kalo kite keje tu pon, dalam gaji kite tu sendirik ade hak orang lain; ini kan pulak mende yang sah-sah bukan hak kite. Lagi lah takde langsung hak kite!! Appa da... Kenape nak bertindak kejam pade rakyat sendirik? Kenape musti ade politik balas dendam? Tak adil... tak adil..
Ingatlah pade sesiape yang bergelar pemimpin.. Pemimpin tu akan dipertanggungjawabkan dengan ape yang anda pimpin satu ketike dulu. Ape yang anda da buat satu ketike dulu.. Itulah amanah yang perlu dikendong dan diGALAS oleh setiap yang bergelar pemimpin. Samada suke atau tidak, itulah realiti bile sampai masenye. So da bersediakah anda?
Aku tau entry ni memang takkan dibace oleh dowang-dowang yang berkenaan. Aku tau.. aku tau.. tapi aku puas dapat menulis dan meluahkan ape yang terpendam selame ni. Ni pon sebenonye banyak lagi idea aku nak taipkan tapi takpe lah... nanti-nanti lah... bak kate Jins Shamsudin; "menanti hari esok" kerane "esok masih ade" walaupon kite tak tau "esok untuk siape".. For info, Jins Shamsudin ni dulu mengarah filem dan tajuk filem die musti ade word 'esok'. Ntah pe la yang spesel dengan word 'esok' ni aku pon tak tau. (tetibe lak Jins Shamsudin ni enterprem)
p/s Esok ari Jumaat... :)
Penjejak Mimpi
- Meluat dengan orang yang gila pangkat dan kedudukan tapi tak buat keje..

0 comments: