Pages

Wednesday, November 17, 2010

Catatan Sengal Seorang Saye

SEMALAM seperti bese saye membangkitkan diri untuk bersiap-siap ke opis. Sebelum itu saye iron baju dulu.. mandi.. solat Subuh dan terus 'mengeluarkan' diri dari umah sewa kami menuju ke stesen lrt STAR. Ups!! Saye terlupe untuk memberitahu para pembace iaitu oleh kerane saye telah menyiapkan diri lebih awal iaitu sebelum jam 6 pagi, saye melepak-lepakkan diri di atas katil yang empuk sambil membelek-belek majalah Solusi isu 3. Setelah jam hampir pukul 6.10am, barulah saye keluar umah. Saye berjalan menuju je stesen lrt dengan gaye kontrol ayu walaupon pade hakikatnye saye sedar dan tahu bahawe saye tidaklah ayu. Malah name saye di dalam ic juge bukan Ayu. Akhirnye saye berjaye menaiki lrt menuju ke stesen Bandaraye. Oh ye, di stesen Bandaraya itu ade sebuah jambatan yang saye namakan sebagai 'jambatan bodoh'. Jambatan ini menghubungkan laluan lrt STAR ke laluan komuter. Kenape saye menamekan jambatan itu sebagai jambatan bodoh? Sebab jambatan tu tidak sekolah!! (sengal..). Sebenonye bilangan anak tangga menaik dan menurun di jambatan itu tidak same. Keadaan ini telah menyebabkan saye selalu sahaje kekurangan oksigen ketike menyusuri jambatan ini. Keadaan ini sungguh membencikan saye. Memang dari luar jambatan ini sungguh cantik binaannye tetapi di dalamnye hanye pejalan-pejalan kaki saje yang tau betape tak bestnye perasaan ketike menggunekan jambatan ini.
Sampai di stesen Bank Negare, saye menunggu dengan sabar kehadiran tren ke laluan Seremban. Rupenye tren jam 6.20am 'delay' (<-- that makes KTM famous, guys). Lalu tren berkenaan tibe jam 6.45am dan terus saye masuk dan berdiri dengan gagah perkase dekat dengan pintu. Saye suke berdiri dekat pintu supaye saye mudah mengeluarkan diri bile sampai ke destinasi nanti. Akhirnye selamat gak saye tibe di stesen Mid Valley. Terus saye melangkah berhati-hati dan menuju ke RHB bank sebab nak topap touch & go. Rupenye RHB masih potong 50sen sebagai kos topap. "Huh! CIMB da tak potong" saye berkate di dalam ati. Lepas tu terus saye menuju ke opis saye yang terletak berdekatan.
Di opis, saye hanye makan biskut untuk alas perut sewaktu bekfes. Erk!! bukan saye diet ye.. Para pembace tolong jangan salah paham. Sebenonye saye telah mengorder roti telur dengan sorang brader; member satu opis.
Tengah hari saye telah membeli makanan dengan gel di kantin DBKL. Dan kami berdue telah makan di tempat gel. Sambil makan, kami bercerite, minum dan bergelak ketawe bile ade kisah-kisah yang lucu. Tepat jam 2pm, saye masuk opis dan menjalankan tugas seperti biase.
Tepat 4.30pm, mase balik telah tiba tapi ade sedikit tugas lagi perlu diselesaikan. Da setel, terus saye mendapatkan keb menuju ke Bandar Baru Sentul. Sampai umah, saye bersiap-siap untuk balik kampung. Jam 5.45pm, saye keluar umah dan sampai stesen Bukit Jalil jam 6.20pm. Oleh kerane di Bukit Jalil itu telah terpateri satu kenangan pahit dan menjadi trauma kepade saye hingge kini lantas saye mengambil keputusan untuk memenatkan diri dengan memanjat jejantas yang telah disediakan oleh kerajaan. Biarlah lambat asalkan saye selamat. Iklan: "Gunakan jejantas ketike melintas. Ingatlah orang yang tersayang".. Sampai di stesen bas ekspres, saye terus menuju ke Platform 12 dimane berkumpulnye bas-bas Transnasional dan Plusliner. Untuk makluman, saye adalah penggune tegar bas Transnasional sejak saye menjejakkan kaki ke utan batu KL ini. Kalo ade anugerah penggune khidmat bas Transnasional, at least saye akan dapat jadi calon runner-up kalo tak juare. Di sane, saye terpakse berdiri kejap sebab takde bangku plastik yang kosong. Tak sampai 10 minit, saye berjaye duduk. Ahh!! lega rasenye.. :) Sebab bosan, saye telah membeli buah ciku potong, air perase epal Tropicana Twister dan Clorets. Malang sekali naseb saye sebab telah membeli ciku keras. Huh! tak senonoh betui penjual tu. Sanggup die menipu pembeli dengan buah ciku mudenye. :( Akhirnye saye terpakse mencampakkan ciku tersebut ke dalam tong sampah. Rugi duit saye sebanyak RM2.
Bas yang sepatutnye bertolak jam 7.30pm masih tak muncul. Pengumuman demi pengumuan disampaikan oleh pihak Transnasional. Tapi pengumuman untuk destinasi lain. Sungguh bosan rasenye tetapi saye menunggu dengan sabar. Setelah hampir jam 8pm, barulah pengumuman dibuat untuk penumpang ke Ipoh. Alhamdulillah, akhirnye sampai juge bas. Saye naik dan terus menuju ke kerusi 5A. Bukak ekon dan merelax kan diri. Kepale saye masih berdenyut-denyut pening. Dalam perjalanan, saye berbalas-balas sms dengan anak buah saye dan sorang lagi teman blogger yang terkenal seantero cawangan kami iaitu blogger 'me'.
Dalam bas, aktiviti rutin saye ialah 'melena'kan diri saye yang mungil ni. Walaupon pade permulaan untuk tidur tu agak seksa dan azab. Kenape tidak? Duduk di sebelah saye adalah sorang makcik yang sikapnye da macam lipas @ tikus (pilih yang mane sesuai, ikut suke ati para pembace la..). Nape saye cakap cam tu? Dalam gelap-gelap tu, ntah ape yang di'kerobek'nye. Tangan makcik itu tak buleh diam. Jap-jap bunyi beg plastik.. Jap-jap bunyi lagik.. Kan tikus @ lipas suke wat keje gelap-gelap? Saye merase sungguh musykil. Sekali skale saye cube menjeling dan melihat menggunekan ekor mate saye tetapi gagal untuk mendapatkan imej sebenar kelakuan makcik tersebut. Almaklumlah, saye bukan Bionic Woman so saye tidak dapat melihat apekah barangan yang membuatkan makcik tersebut sungguh aktif dengan beg plastiknye. Tindakan makcik tersebut yang agak 'menjengkelkan' (<-- ini perkataan kegemaran gel) telah menyebabkan saye sedikit panas walaupon ekon sungguh kuat hingge menikam ke tulang itam! Untuk menunjukkan protes, saye membuat bunyi yang menunjukkan betape saye tidak selesa dengan keadaan tersebut (sorry, i'm not a noble person ya..). Dengan pale saye yang duk asik berdenyut-denyut sejak semalam lagik. Tetapi sungguh malang naseb saye sebab makcik tu masih dengan hobinye itu.. Ati saye berkate "sabor... sabor.. die kan orang tue.." Last-last dengan perasaan bengkek kat makcik sebelah tu saye terlena jue akhirnye.. Tapi tak sempat mimpi ape-ape sebab ketike saye sedang syok layan tidur, tetibe saye mendengar suare makcik tu menjawab tipon bimbitnye. Suare makcik tu sungguh kuat dan rasenye sume penumpang di dalam bas itu (termasuk drivernye skali) mendengar. Saye berase sungguh terganggu tetapi cepat-cepat ati saye berkate lagi "bior le... enset die... yang ko lak nak angin satu badan pe hal?" Takpe... saye sambung tidur sampai ke destinasi.. (<-- minte bantuan para pembace supaye jangan heran dengan kebolehan saye yang senang tidur di dalam bas. Inilah kelebihan yang telah Allah kurniakan kepade saye. Kebolehan ini juge telah membuatkan anak sedare saye serik untuk bersame-same naik bas sebab die akan sembang sorang-sorang akhirnye sebab saye dengan pantas akan tidur sebaik saje berade di dalam bas tak sampai 10 minit). Sampai tol Simpang Pulai, saye menghubungi kakak saye untuk minte die fetch. Tunggu dalam sepuloh minit sampailah Kenari Silver untuk membawa pulang saye yang "mengantuk-mengantuk ayam" ni.
Di rumah, yang masih belum tidur ialah mak saye dan due orang lagi anak sedare saye. Sebelum makan lewat malam, saye layan Astro dulu dengan menonton cite Hawaii Five-O. Untuk makluman, ni cite lame yang telah ditayang kembali. Mase saye budak-budak dulu telah ditayangkan cite ini. Cite ini mengisahkan.... Ahh!! saye terase malas untuk membuat sinopsis cite ini so saye tidak akan menyambung kisah tersebut. Para pembace layanlah sendiri. Sesape yang takde Astro, cepat-cepatlah subscribe. So anda sume akan berpeluang menonton cite dulu-dulu yang pernah ditayangkan samada ketike anda masih kecik (dalam buaian) atau mungkin mase anda baru dilahirkan. Atau mungkin anda masih belum dilahirkan. Atau mungkin mase parents anda masih mude belia. Pilihlah mane satu yang sesuai. Satu lagi bagusnye Astro ini ialah anda akan dapat menonton cite yang same berkali-kali, berbelas-belas kali atau mungkin berpuluh-puluh kali dalam setahun. Cume yang tak bagusnye ialah ketike ujan anda tidak akan berpeluang menonton rancangan Astro. Oleh itu, ape yang terbaik sewaktu ujan ialah anda melelapkan mate dan berselimut tebal. Sebab time ujan memang sungguh best untuk tido. Pekena ubi kayu goreng dengan kopi O panas pon sodap!!
Sekianlah saje karangan yang mengisahkan pengembaraan saye menaiki bas Transnasional untuk balik kampung menyambut ari raye aidil adha/raye korban/raye aji. Terime kasih.
Penjejak Mimpi - Da lame tak makan ubi kayu goreng. Dulu mase arwah abah ade slalu gak makan time petang-petang... :(

5 comments:

pizza_nur said...

kihkih...terasa kelakarla bile membaca coretan k.zu kali ini...niway,mesti tgn k.zu best menaip kan kali ni..?maklumla,ehem-ehem...huhuhuhu.chow!!

ida said...

nape de ehamm ehemmm..pizza..xpaham la..nape??nape?? (aku trus xminat nk komen pasal entry nih)

penjejak.mimpi said...

Ala, gel ni saje wat gimmick. Nak lawan kisah 'cinta syyy' pulak ke gel? :)

Anonymous said...

ehem..ehem..ada apa2x ke?

penjejak.mimpi said...

To Anon kat atas: Takde pape... Saje dak pizza tu wat gosip liar... :)