Pages

Saturday, October 2, 2010

Makan-Makan - Part 1

Salam & selamat pagi.
SEMALAM di pejabat hanye dipenuhi dengan aktiviti me'montel'kan dan 'membesarkan' badan aje pagi tuh. Pe taknye, sampai kat opis tu aku amik bekfes nasi lemak. Time tazkirah lak disediakan nasi goreng, kuih bakar (setengah orang panggil bahulu kemboje. For record, aku memang panggil kuih bahulu kemboje tapi bile da duk KL ni baru tahu dowang ni panggil kuih bakar. Hmm... Orang KL ni aku rase suke tukar name-name kuih la...), ade wajik tapi kale pink (ni pon de name lain gak. Pe ntah namenye aku tak ingat..) dan air teh O panas. Memandangkan aku da kenyang so aku hanye makan due potong kuih bakar tu sesambil dengar tuan pengarah kanan elaborate hadis yang dibace dek sorang mamat tu (aku tak kenal sape die..). Tazkirah pagi tu bertajuk 'fadilat jihad fisabilillah'. Lepas tazkirah de majlis bacaan yasin dan tahlil.
Then lebih kureng jam 11 suku pagi kami berempat (k ila, lin, shida dan aku) turun untuk memenuhi jemputan raye (sekaligus memenuhi ruang-ruang kosong perut kami) di unit BPR D2 dan unit Akustik & ELV. Memule kami terjah BPR D2 dulu. Hmm... menu nye not bad... Ade laksa, mi kari, nasi goreng cina, satay, nasi impit & kuah kacang, buah-buahan (tembikai, honey dew, jambu batu), due bijik kek dan beberape jenis kuih. Aku hanye amik sate dan nasi impit pastu minum air teh panas yang dibuat oleh bai Yen. Sebenonye aku nak try nasi goreng cine tapi tak jadi. Rase cam kenyang lak..
Pastu kami nyinggah ke Akustik lak. Ramai gak kat situ so aku tak makan terus. Lagipon gel (bace 'girl' ye..) dan kak intan ade so aku lepak dulu. Nyembang dengan orang-orang kat situ. . Dah macam tuan umah pon ade aku ni.. (sebenonye bukan tuan umah tapi tuan tanah 'kedaung'.. hahahahaha...). Rase bosan aku duk online kat PC gel. Lame gak la aku kat situ sampai orang da tak ramai (lelaki-lelaki pon da gi solat jumaat) so aku baru le makan. Ade mi kari, bihun sup, sate, kek dan beberape menu lagi. Air nye lak sirap selasih. So aku amik mi kari sket pastu aku balun sate due cucuk. Kui due setengah baru aku naik opis aku.
Time balik da jadi rejeki aku agaknye bertembung lak dengan Kerel (dak BPR D2) time lif terbuke kat tingkat 8. Die panggil aku dan suh aku tapau makanan. Aku pon dengan muke tak malu nye gi la opis die. So aku tapau le nasi goreng cine, nasi impit dan kuah kacang dengan dadih. Da tapau nak balik bertembung lak dengan kak Niza. Die ajak balik skali dengan die so aku pon tunggu la die balik kui lima petang. Sesambil tunggu tu aku nyembang lak dengan sorang JE unit die. Da lame pon tak sembang dengan die. Hmm... murah betui rejeki aku semalam. Time kasih kengkawan.. :).
Lupe lak nak cite.. Sebelum kami turun ke unit BPR D2 dan Akustik tu; dalam kui 10.45am kami 'dipaksa' exercise dengan turun tangge dari tingkat sembilan sampai ke ground floor bile tetibe fire drill berbunyi. The funny part is kami tak amik serius pon mende tu. Kami ingat staf lelaki merokok sebab tu fire drill tu berbunyi. Riki punye riki memang betui-betui terbakar! "Ini betul-betul... bukan cobaan"... Ler... barule kami sume terhegeh-hegeh amik handbag dan turun tangge. Dengarnye tingkat 27; cawangan kerja mekanikal terbakar. Sebabnye tak dapat diketahui dengan jelas. Ade yang wat lawak sengal ubi kononnye dowang bakar sate lam opis. Kebetulan semalam dowang pon nak wat jamuan raye. Bile tanye pak guard katenye trip lak. Ler... mane satu betui ni?? Muskil aku..
Pe yang pasti ade antare staf unit lain yang tak turun berkumpul kat bawah (tempat yang selamat). Samada dowang tak tau, tak amik tau atau konpius. Hmm... buatnye esok-esok betui opis JKR terbakar cane? Jawab jangan tak jawab....

3 comments:

me said...

weh..tkt 27 bkn mekanikal la, ckk. cable lampu kt blk pengarah dowang yg t'bakar..

penjejak.mimpi said...

Ye ke? Ler... tersilap info lak. Sebarang kesilapan amat dikesali. Akan ku betuikan sekarang jugak. Tq geng.. :)

ida said...

jawabnya, staf yg xturun tu jd la 'sate'..hehehe