Pages

Saturday, October 23, 2010

Lafaz Bukan Mainan..

Salam & selamat malam.
AGAK lame gak aku tak update blog ni. Idea ade tapi kemalasan tahap cipan asik melanda diriku. De sesape yang ade ubat elak malas ni? Sila angkat tangan!! :)
Pagi tadi aku layan tv2 cite melayu. Terkejut ke bile aku cakap aku layan drama melayu? Ngeeee... memang la kalo ikut aku tak bape rajin nak tengok drama melayu yang tayang kat tv sebab jalan cite yang agak stereotype dan tipikal. Balik-balik cite busuk ati, dengki kat orang.. ngumpat sane-sini.. bla.. bla.. bla... tapi kalo wiken especially ari sabtu kui 10 pagi kat tv2, bese cite melayu (drama) memang best. Buleh la untuk tengok... :)
Ok, so pagi tadi aku tengok drama melayu tajuk Lafaz Bukan Mainan lakonan 'mantop' Fizz Fairuz (Hakim), Sariyanti (Rita) dan pelakon-pelakon tambahan lain seperti Fezrul Khan, Kismah Johar, Jalil Hamid dan lain-lain.
Kisah die cegini; Hakim dan Rita ni suami isteri dan ade anak pompuan sorang. Okey, Hakim ni digambarkan sebagai sorang suami yang baik, bape yang penyayang dan suke bergurau. Sume mende pon nak wat memain, nak wat lawak dan bergurau. One day mamat ni bergurau dengan wife die pasal talak. Kengkonon die ceraikan wife die dengan talak 10.. pastu tambah jadi 20. Maknenye jatuh talak 3. Tapi dowang ni tatau da jatuh talak. Mase gurau tu member Rita ni dengar dan gitau le yang sebenonye da jatuh talak means dowang ni bukan husband and wife tapi depa due orang ni tak caye (jahil punye pasal). Lepas duk tanye sane-sini, konpom da jatuh talak. Menyesal tak sudah le depa ni. So untuk selesaikan masalah ni timbul le idea nak gune 'cine bute'. Ha, korang tau tak pe cine bute tu? Bukan kisah mane-mane apek yang bute ye.. apek bute takde kene mengena dalam ini gambar... Ok, cine bute ni gini.. mane-mane pasangan yang da bercerai talak tige, akan mengupah sesape untuk bernikah dengan ex-isteri dan pastu ceraikan. Lepas abeh edah, dowang ni (pasangan yang bercerai) akan kawen balik. Kalo talak 1 atau 2 buleh la rujuk balik kan...
Berbalik pasal drama tadi, Hakim cadang nak gune care gitu la.. Care cine bute tu la.. tapi bapak mertue die (Jalil Hamid) marah dan kate haram hukumnye. Takde istilah cine bute dalam Islam. So takde jalan lain dah nampaknye.. At the same time, muncul le pulok hero tambahan iaitu Rizman (Fezrul Khan); dude anak 2. Depa ni penah bercinte tapi Rita tolak sebab da terpaut kat si Hakim ni. So at last Rita dan Rizman ni nikah. Memule si Hakim ni tak dapat trime dan mule la wat perbuatan yang bodoh cam gi skodeng pasangan ni la.. (ups! bukan skodeng ape ek.. skodeng sebab nak bunuh/cederakan Rizman.. Hangpa jangan nak duk ingat skodeng lain ye..). But at last Hakim realize yang die dan Rita takkan dapat bersame. Dan die mule mendalami ilmu agama dan belajar dari kesilapan. Abeh dah...
Moral of the story: Talak ni bukan leh wat memain. Memang mende ni halal tapi Allah tak suke. Walaupon aku lom kawen tapi cite ni sedikit sebanyak bagus juge untuk pengetahuan. Pasal agama, jangan amik mudah. Memang le Islam ni mudah dan sentiase ade jalan kua untuk setiap masalah. Tapi bukan dengan care ikut-ikutan.
Pasal cine bute tu contohnye; sebab dek jahiliah, ade orang kite yang buat. Sedangkan hukumnye berdosa. Dalami lah ilmu agama. Rajin-rajinlah bergaul dengan orang yang berilmu. Mane-mane majlis ilmu tu, hadirkan diri. Erk!! aku ni macam bagus jek.. Takde lah.. mane-mane yang baik tu ikutlah... Yang buruk tu tinggalkan...
Ok, aku nak sambung men game... Kot-kot idea nak menulis muncul time aku layan game ke... :)

0 comments: