Pages

Sunday, October 3, 2010

Magika

Salam & selamat malam.
SIANG tadi aku gi layan movie tajuk 'Magika' kat Times Square dengan anak buah aku yang sulung. Filem ni arahan Edry Abdul Halim (adik badik KRU).


Pelakonnye sume hebat-hebat belake seperti:
1. Diana Danielle - kakak/heroin name Ayu
2. Fimie - si adik name Malik
3. Mawi - hero name Bad (bukan Badrul ye... tapi Badang)
4. Ziana Zain - nenek kebayan
5. Maya Karin - puteri bunian
6. Jalaluddin Hasan - bapaknye si Ayu dan Malik. Namenye Murad
7. Ogy Ahmad Daud - maknye budak due orang tu. Namenye Khatijah/Ija. Yang pasti bukan Kathy. Interprem kejap jek sebab die mati.
8. Nabil - orang minyak. Pon interprem kejap. Kat Pasar Rimba
9. Vanidah Imran - Mahsuri
10. Norman Hakim - Awang (watak kisah Tombak Awang Pulang ke Dayang. Sape tak tau cite ni, silalah bertanye pade nenek/datuk korang kisah ni. Tak pon tanye pakcik gugel atau encek yahoo. Takpon cik wikipedia)
11. Adik badik Sharifah Aleya & Sharifah Amani - Bawang Merah & Bawang Putih
12. Aznil Nawawi - Pak Pandir
13. Raja Azura - Mak Andih
14. Saiful Apek - Hang Tuah
15. Geng Senario - Hang Jebat, Hang Lekir, Hang Lekiu dan Hang Kasturi
16. Ruminah Sidek - nenek budak due orang tu
17. M. Nasir - penunggu Tasik Chini (naga le tu...)
18. Ning Baizura - puteri Gunung Ledang
19. KRU 3 badik - pokok yang buleh bercakap dan menyanyi..
Ok, sinopsis cite die gini tapi sebelum tu aku nak gitau korang yang plot die memang simple sangat. Plot die ialah kisah sorang kakak cari adik die yang ilang kat utan belakang umah nenek dowang. Ok, Ayu ngan Malik ni due beradik yang suke bergaduh. Satu ari (mase kat kampung nenek dowang) Malik majuk lepas gaduh dengan kakak die so die pon nyorok kat blakang umah nenek die. Kakak die pon cari sebab ari da nak senja. Mase nyorok tu, tetibe Malik dengar orang nyanyi dari dalam sebuah telage buruk. Nak skodeng punye pasal mamat kecik ni terjatuh lam telage tu. Rupenye telage tu cam pintu masuk ke dunie Magika tu la. Wuih!! ramai betui jelitawan yang menyanyi dan bergumbire. Sume tu kununnye orang bunian la. Da la muke se'acuan' jek. Err, maksud aku muke dowang same. Bukan kembar seiras tapi kembar berpuluh-puluh iras agaknye.
Sementare si kakak ni lak duk terjerit-jerit panggil name adik die. Cari punye cari terjumpe topi adik die tepi telage. Die syak adik die musti da terjatuh lam telage tu punye so sebab sayang, kakak ni nak le selamatkan adik die. Hoi, sape tak sayang adik oiii.. :)
Mase mak minah ni duk turun masuk lam telage tu, nak dijadikan cite tali tu lak putus. Maka terjatuhla Ayu ni dan macam adik die si Malik tu, termasuklah die ke alam Magika...
Maka bermulelah pengembaraan Ayu mencari adik die si Malik tu. Eh, lupe lak.. sebelum Ayu tu terjatuh dan Malik lak da kuar dari sungai (ingat tak die terjatuh dalam telage sebelum ni?) muncul lak nenek kebayan. Nenek kebayan nampak Malik dan suh balaci die; Awang Kenit tangkap dan bawak ke pondok dowang. Ha, lepas dowang tu blah baru le Ayu ni kua dari sungai tu dan sibuk cari adik die. Dalam 'ekspedisi' mencari si adik ni lah pelbagai watak cite-cite rakyat/sejarah bangsa Melayu muncul macam Pak Pandir, Mak Andih, Mahsuri, Awang, Hang Tuah lime bersaudara, Badang, puteri Gunung Ledang, naga Tasik Chini dan lain-lain.
Pe yang pasti, Badang yang gagah perkase (sebab makan muntah antu air) yang banyak tolong Ayu ni sampai die berjumpe dengan Malik. Sampailah dowang selamat kembali ke dunie nyata. Suke aku nak ingatkan yang filem ni ialah jenis filem muzikal so korang kene paham konsep die iaitu kejap cakap macam bese... pastu nyanyi.. pastu cakap macam bese. De mase terluang tu nyanyi lagi. Dan nyanyi... dan nyanyi... nyanyi... Pokok pon buleh nyanyi dalam filem ni.. :). Yang tak bleh blah tu ialah time berlawan dengan nenek kebayan nak slamatkan Malik tu, Badang tu sempat lagi nyanyi.
Bile layan filem muzikal ni aku musti tingat cite klasik omputeh yang bertajuk Sound of Music (oh, i love this film...). Cite omputih ni konsep macam Magika jugak. Duk nyanyi ajek 24 jam. Takpon macam cite Sister's Act. Ala, yang Whoopi Goldberg berlakon tuh...
Kesimpulan yang buleh aku simpulkan ialah korang tengoklah cite ni. Entertaining siot.. Lagu pon best. Klaka pon ade.. Sedih pon ade (tang mane yang sedihnye aku tak pasti. Pe yang pasti anak buah aku leh lak nangis mase Malik mimpi jumpe arwah mak die. Ntahpape le anak buah aku tu. Emo tetibe..). Menarik cite ni.. percayelah cakap aku. Aku pomot ni ikhlas. Sebab memang best. Aku tak di bayar oleh KRU untuk mempomotkan cite ni dalam blog aku ni. Ngee...
Tahniah pade KRU sebab menghasilkan filem yang menarik, tertarik ko memang de bomb. Teknik CGI memang kelas gitu.. Muge lepas ni hangpa dapat hasilkan filem-filem yang lebih bagus lagi, Insya Allah.
p/s Lepas ni ade filem Merong Mahawangse lak. Aku tak sabar nak layan. Tak pasti bile stat tayang kat panggung. Untuk info, Merong Mahawangse ialah name lame untuk negeri Kedah... Tak caye? Sila cari di internet. Maklumat di hujung jari anda.... :)
Sekian, terime kasih. Kite berjumpe di episod yang akan datang. Itupon kalo di izinkan oleh Allah.


6 comments:

Minie said...

tingin nk tgk..byk review kate citer ni bes :D

penjejak.mimpi said...

Salam.

Memang best. Tak rugi layan cite nih.. :)
Saye bagi 10/10 markah kat Edry. Layan jangan tak layan..

Anonymous said...

membacha dari tulisan,seronok gaya-nya cherita ini, markah 10/10 tu bersamaan dengan lima bintang la,CD cherita ini sudah ada takkan pasaran, boleh beli ,nak tengok di-panggong harga tiket mahal.dulu saya tengok wayang gambar harga tiket-nya 65 sen kalau kelas satu baru 1ringgit 30 sen

penjejak.mimpi said...

Murahnye rege tiket?!! Zaman bile tu? Skang ni memang takkan dapat rege tiket semurah rm1.30 tuh. Paling murah pon rm7; itupon time weekdays.. Kalo weekend paling kureng rm11.....

Anonymous said...

wahhh,,best giler ek citer nie...musti tgk nie

penjejak.mimpi said...

Pegi jangan tak pegi... pegi jangan tak pegi... :)