Pages

Monday, October 11, 2010

Emel dan Akidah..

Salam & selamat petang..
KORANG penah tak dapat emel yang mane bile da bace tu pengirim tu suh korang fowedkan emel tu balik pade orang lain? Dengan alasan kalo korang tak fowedkan emel tu musibah akan menimpe korang? Ala-ala surat berantai yang penah femes satu ketike dulu tapi yang ni aku panggey emel berantai..
Nape tetibe aku nak timbulkan pasal emel berantai ni lak? Cegini citenye.. tadi aku de fowedkan satu emel pade few of my frens which is pade tajuk itself de word 'amanah'. Tajuk sebeno emel tu ialah "sila sebarkan... amanah". Ok, so aku bace dan terus fowedkan emel tu dengan alasan itu hanye peringatan kepade sesame islam. Then salah sorang colleague reply emel aku dan beri sedikit teguran pasal aku send emel tu seolah-olah aku percaye pade musibah yang akan menimpe kalo aku tak fowed emel tu pade orang lain. To tell the truth tersentak kejap aku! Aku admit aku tersilap sebab tak delete content emel tu yang terakhir iaitu "sila fowedkan emel ini kepade 15 orang rakan anda. Jika tidak musibah akan menimpa diri anda" (lebih kurang la..).
Aku bukan la nak menegakkan benang yang basah ke atau kering ke tapi memang aku tak pecaye sume tu. Aku percaye pade Qada' dan qadar Allah which is segale yang berlaku samada baik atau buruk telah ditentukan oleh Allah sejak azali lagik. Aku masih berpegang kuat pade rukun iman yang ade enam (6) perkare tu iaitu 1) percaye kepade Allah 2) percaye kepade malaikat 3) percaye kepade kitab-kitab 4) percaye kepade nabi & rasul 5) percaye kepade qada' & qadar 6) percaye kepade hari kiamat. Lagipon ini berkaitan akidah. Ape hukumnye kalo percaye ade mende lain yang lebih berkuase dari Allah swt? Bukan leh wat main-main oii... Terpe'leot' akidah, neraka le jawabnye. Na'uzubillah minzalik..
Tapi korang musti tanye lak kalo da tau nape masih nak send emel tu? Ha... ni jawapan aku; aku percaye kengkawan aku sume bijak pandai dan dapat menilai yang mane intan, yang mane kace.. yang mane betui dan yang mane salah. Tapi bile member aku tu tegur.. aku rase sedih sket la.. Bukan sedih sebab kene tegur tapi sedih sebab dek kekhilafan aku, kengkawan aku ade yang (mungkin) terpengaruh dengan ungkapan "sila fowed bla.. bla.. bla..." dan terus fowed emel tersebut. Padehal sebabnye kecik cinonit je; sebab aku tak delete ayat "sila fowed bla.. bla.. bla.." tu.. Itu aje sebabnyer.. Aduyai... terase betape bersalahnye aku.. Huhuhuhuhu... :(
Hemm... aku tak le marah pon dengan member aku tu malah aku ucapkan time kasih sebab mengingatkan aku soal-soal macam ni. Itulah gunenye kawan.. Ingat mengingatkan sesame sendiri selaras dengan ayat-ayat dari Surah An-'Asr: "demi mase, sesungguhnye manusie itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan nasihat-menasihati dengan kebenaran dan berwasiat dengan kesabaran".
So lepas ni, pade sume kengkawan dan pengunjung blog aku ni (ade ke yang bace blog aku ni selain orang yang kenal aku ye?) dan juge pade diri aku sendirik; hati-hati bile send emel. Jangan disebabkan ghairah memfowed emel akidah kite tergelincir. Aku cadangkan kalo ade word macam yang kat atas tu, jangan lupe delete dulu sebelum fowedkan kat orang lain. Fowed dengan niat nak berkongsi ilmu (ilmu yang baik-baik ajek tau) dan ikhlas kerane Allah. Bak kate sabda Nabi saw "sebarkan ajaranku walau sepotong ayat".
p/s To Liza, tqvm. Kalo ko tak tegur tadi mungkin aku akan terus terkeluar dari 'orbit'.. :)

9 comments:

me said...

aku phm ko nk email yg atas tu je, bkn yg sila forward bla bla.. tp betul la ko ckp tu, maybe ada antara kwn2 kita tu yg percaya ttg bleh dpt musibah tu, kn kita dh tumpang sama menyerongkan dia. kn? kn? (utk makluman; sy bkn yg b'nama liza spt p/s di atas. harap maklum..) :b

ida said...

bila aku terima email berantai, aku xkn fowardkan sbb aku xtau camne nk delete part ayat berantai tuh..slalunya bila kita foward email, dia akan foward sume2 kecuali kita copy & paste kt email kita sendr..

sbbnya takut camtu la..niat kita nk smpkan isi kandungan email tuh, tp kalau de yg caya yg berantai tuh, ha kang ke kita jd penyumbang...

zu, xpe, jd kan teladan..eh sempadan..huhu...xpun jd empangan..leh wat takungan air (aku dh start merepek..hehehe)

me said...

empangang kenyirr..

Anonymous said...

xpernah nak email kat kekawan pasal email berantai tu coz bila nak send kat diorg mesti mailbox den penuhhhh....

penjejak.mimpi said...

... mung jalan teruh... jangang belok-belok... mung jumpe empangang belah kanang mung.... belah kiri mung pulok ade takungang air... heh300x...

me said...

waaa..dh bleh jd org ganu nihh..

Anonymous said...

GGANU PIYOO.........

Awangku Johan said...

hurmm dah byk sngat mesej berantai dan emel berantai ini.. macam2 la.. pernah aritu ada member antar katanya ada bunyi dentuman kuat kat Pahang.. dalam mesej tu kata kemarin.. tp saya pernah dpt mesej tu 2 tahun yg lepas.. apa rasionalnya kemarin?? huhuhuhu.. memang betul2 aku panas time tu.. terus aku htr msj pnjang lebar kat dia.. terkaku budak tu.. huhu

Penjejak Mimpi said...

Betul tu AK. Yang penting akidah ni kene jage sebaik2nye...