Pages

Tuesday, October 26, 2010

Kuang ..... tui mamat tu..

Salam..
SEMALAM time aku makan dengan gel (sebut 'girl') de la kejadian yang paling hampeh berlaku terhadap kami. Kejadian tu berlaku time lunch, di kantin DBKL di bawah opis kami. Sape keje area Mid Valley tau le lokasi tempat kejadian.
Citenye bermule dengan kehadiran due watak utama iaitu aku dan gel yang mencari tempat duduk. Cari punye cari at last jumpe tempat kosong. Kosong means de meja yang ade 4 kerusi tu tidak diduduki oleh sesape pon. So kami dengan rakusnye terus le men'cop'kan meja tersebut. Tetibe datang sorang awek tu tanye kat kami "erm, tempat ni de orang?" seraye menunjuk ke tempat kosong disebelah kami. For info kami makan face to face ye.. So makne nye kat sini tempat sebelah aku dan sebelah gel kosong. Lantas kami terus menjawab "takde". Ok, setakat ni takde lagi perkare hampeh tu berlaku. Sesambil kami bincang nak makan ape tetibe awek tu cakap kat kami "kejap ye.. nanti saye datang balik.." Ler.. aku dengan gel ni berpandangan sesame sendirik. Apehal mak minah ni? Itupon nak gitau ker? "Kami tak kisah pon la ko nak duduk lagi ke kat situ atau takmo.." Ati kami berkate (erk! aku tak tau le sebenonye ati gel ni kate ape kan... tapi ati aku kate gitu ler... Ngeee...). Dan pastu datang lak sorang mamat. Tak pasti pe hubungan dengan awek tu. Pakwe die ke.. abang die ke.. adik die ke.. Skendel die ke.. Ade aku dengan gel ni kisah?
Lepas decide nak makan ape dan nak minum ape aku terus gi order teh ais sementare gel tunggu kat situ. Sampai kat meja kami tu, gel da wat muke tak bes. (Mase tu kapel tu da duduk sebelah kami). Aku tanye pesal tapi die diam jek. Ok lah then aku minte tolong die orderkan kueytiow goreng dengan telur dadar kat satu kedai baru tu. Ala, kedai makan sebelah kedai Pak Syed & Family tu.. Member kate sedap so kami nak try, cube dan test la betui ke sedap makanan kat situ kan?
Ha... mase ni la kejadian trajis tu bermule.. Aku ngah melepakkan diri sesambil menunggu gel datang bawak makanan.. Tapi sebelum tu korang ingat ye aku dengan gel ni duduk face to face tau.. Kalo sape yang tak paham tu maksud aku ialah aku dengan gel ni duduk ngadap muke memasing.. Ok, aku sambung... sesambil menunggu gel bawak makanan.. tetibe mamat ni sambil nyembang dengan awek die selambe tapir jek mengalihkan kedudukan gelas teh ais gel ni ke arah sebelah aku. Tanpa berkate ape-ape, ok? Aku ulang TANPA BERKATE APE-APE!! Means die secare tak langsung nak suh gel duk sebelah aku la.. bukan makan ngadap.. Aku ni terkejut dan terus blur.. Pe hal mangkuk ni? Ati aku berkate lagi.. Owh, nak suh awek die duk sebelah die ropenye... Aku ni da stat panas.. Kuang ajo tui mamat ni.. Kot ye pon nak suh pindah nape tak cakap ke... Mase ni awek die da pindah duduk tempat gel yang asal. So aku terus terpandangkan due tempat duduk kosong sebelah sorang amoi. Aku bangun dan tanye kat amoi tu de orang ke tak sebelah die tu dan amoi yang tengah cakap tipon tu kate takde sambil menggelengkan kepalenye yang mane rambutnye diikat seperti tocang kude (pehal aku melalut ni??)
Lantas dengan sepantas kilat dan bermuke bengis terus aku amik gelas teh kami tu dan terus pindah tempat ke sebelah amoi tu. Aku tak pandang pon muke mangkuk tu mase aku angkat gelas teh ais tuh. Tak kuase aku aihh!!
Sampai jek gel (dengan makanan kami) die jadi pelik nape aku pindah tempat. So aku dengan pantas terus menceritekan pe yang telah berlaku. Cite dengan bersungguh-sungguh dan penuh semangat dan hasilnye telah membuatkan gel menjadi hangin satu badan! Ups! aku telah membakar gel nampaknye. Gel menjadi semakin marah dan seolah-olah mahu ditelan nye ajek mamat tu (pe hal da macam komik jek cite aku ni??). Ce korang pikir.. mane adabnye mamat tu? Kami yang sampai dulu tapi lagaknye macam die yang cop tempat tu. Dah la tu.. selambe tapir jek nak suh orang ubah tempat duduk. Tapi tak cakap pe-pe. Pe hak die? Kalo ye pon tak suke orang lain duk sebelah ko, tak reti nak cakap elok-elok ker? Kalo nak berjiwang karat, gi lah tempat lain. Tak ke kuang ajo namenye? "Wah, bukan main marah orang tu ye??"
Kami terus makan sambil bercerite dan bergelak ketawe (ade ke gelak ek? aku pon da lupe samada kami de gelak ke tak) tapi sesambil tu aku ade cakap kat gel. Beginilah dialog aku kepade gel "lepas makan ni elok kite sound awek die. Suh awek die bancuh sket balak die tu" tapi aku tak le bersungguh-sungguh tapi rupenye gel yang bersungguh-sungguh. Lantas gel menjawab "ok, saye berani. Saye tak kisah". Ishk gel ni.. semangatnyer die.. :)
Lepas makan gel beli lak kopok lekor dan on the way balik dari kedai tu, rupenye semangat Hang Tuah telah merasuk diri gel lalu die telah me'nyound' mamat tu dengan berani dan gagahnye. Sampai kat tempat duduk aku terus tanye "eh! gel sound ape kat mamat tuh?" dan gel menjawab "saye cakap gini kat mamat tu.. adik minte maaf cakap ye.. lain kali tolong berbudi bahase sket". dan reaksi mamat tu? Seolah-olah blur dan tak bersalah. Ni ke orang?
Pe yang pasti, mase kami bangun dan blah dari tempat kejadian tu sempat lagi aku usya mamat tu dan aku pasti jugak yang mamat tu pon meng'usya' kami.. Ntah ape yang bermain dalam kepale otak mamat tu ek? (itupon kalo mamat tu ade otak la...)
Moral of the story:
1. Kepade sume kapel, kalo korang nak memadu kasih ke.. ape ke.. kantin yang ramai orang bukan tempat yang sesuai. Kalo nak mengayat pon, agak-agak la sket. Gi la tempat lain. Ni sebab duk mengayat.. tak luak pon makanan awek tu... kenyang kot dengan ayat-ayat cinte balak die.. Ke kontrol ayu? Ntah..
2. Kot ye pon nak ape-ape.. mintak elok-elok. Jangan nak buat ikot kepale sendirik.
Sekian, terime kasih.

11 comments:

me said...

laa... nape x buat2 tumpahkan air je kt atas meja m'hala ke arah kapel @ beruk itu?

Anonymous said...

gel a.k.a girl a.k.a gurl a.k.a gegel nk menambah story d mory yg bkn rekaan semata2 malahan fakta...time puan empunya blog ni g bli ayer teh aes, ni la bjik butir yg gel merasa sgt terjengkel ngan mamat ni....
mamat Xensem : eh,mmg ddk sblah ni ker?(sblah dia la tu).
gel : ha'ah,tp knape yer?(i'm bluring okeh,so jwb pon naif jerk..hahaha,naif ker akoo neh??)
mamat Xensem : xdek pape..eh,tp td bkn awk dduk dkt dpn tu ker?(tmpat pn punye blog ni la)
gel : xlah, itu kwn saya..(trus dlm kepala otak aku ni,eh mamat ni pasan aku gewdixxs nk dduk sblah dia ker??wekss)
tros aku menelengkan muka aku,x hengen aku nk pandang muka dia walaupon dr side sisi sbb dia terlalu menjengkelkan....
then,syukur...dtgla pn punya blog ni bersama teh aesnyer...aku pon trus blah utk mengambil order....
bila order da dpt,prut da lapar...aku pon segerala m'dptkan pn punye blog ni...
eh,asal dok kat laen pulak?muskil aku...usha tmpt dduk yg td,kosong jerk!!
pn punye blog : nnt saya citer..
sambil mkn2,pn punye blog ni pon startla citer...bla...bla....bla...
gel : OoOoOo....sgguh sengal mamat tu..hello,i'm married women okeh,anak sorang!!nk je aku sound time tu.klu aku xkawen agipon,dia bknla lelaki idaman aku..ape dia ingt dgn berbj kemeja,rambut cacak2 yg condong2 mcm daun pokok kelapa,kasut tajam di dpn cam anuar zain la tu(cett!!!)bajet ensem la tu.bluekkss...
dahla,dia yg menompang nk dduk kat situ..alih2 nk jd belanda pulak.eeiiii,mmg terlalu menjengkelkanla....
xkesah pon dia nk bercinta-cintun,tp klu da tau awk tu versi belanda..g la mkn tmpat lain...belambak lg tmpt mkn kat mid neh..fudkot,oasis,fasfud?pilih je..tp maybe dia ni d kategori bajet2 nyer org gak kot..ah,lantaklah,tp plizz la don't do like that..amat memalukan!!!naseb sama melayu...klu lain?xker lg memalukan??
moral of d story, if we need some privicy...plz..jgnla sampekn menyusahkn org.
lastly,trima kasehla kat pn punye blog ni...hahahahha,kerna saya telah membuat blog ini sprt blog saya sendrik...
sepertinya,sdh sampe msnya utk sy mewujudkan blog saya sendrik..tp ada ker yg nk bc blog saya?hihihi..

penjejak.mimpi said...

Me: aku tak terpikir idea kejam mase kejadian tu..

Anon aka gel: nampaknye gel da amik alih kuase nampaknye.. gel lak yang telah menjadi belande (oranje..). muahahahaha

ida said...

wah2..ni sudah panas nih..next time bakar je...xpun telingkupkan je meja tuh..biar sama2 kena pi cr meja lain...hahahahaha...aku dh jd stonefire....hahahahhaha....

btw de pembetula la..bkn kopok lekor..tp kepok lekor...

sekian dr sy..yg tidak akan menjadi belanda...huhu

penjejak.mimpi said...

Ida, kalo buleh bakar memang aku nak bakar gak. Biar femes macam suspek yang bunuh Datuk Sosilawati tuh. Hahaha... tapi takut nanti antu mamat bajet ensem tu ganggu tido aku lak.. Tak nikmat le idopku nanti.. Ngee...

penjejak.mimpi said...

To gel lgik: Sungguh detail ceritemu ye.. Siap describe kasut mamat tu lagi yang tajam ala-ala Anuar Zen. Tapi sumpah makan sate 100 cucuk mamat tu tak ensem langsung seperti Anuar Zen ku itu.. (sape nak vomit, sila kan...)

Kalo nak wat blog, wat la. Buleh lak kami sume-sume ni lak menjadi oranje... (Wah, gel semakin maju la). Ahaks!!

PiZZa said...

k.ida : stonefire k.ida da suam pg ni..maklumla cuaca kat lua tu lembap je...huhu
k.zu : sy xpandaila nk wat blog...cer tunjukkan cane..:p

penjejak.mimpi said...

Gel: nak wat blog? ala, senang jek.. piece of cake la.. sambil makan kuaci bunge matahari pon leh wat... saye rase kalo ajar kat cilik @ himawari pon dowang leh wat..

Nak suh ajar? buleh... rm100 sejam kelas tutorial. Amacam? de bran? Hahahahaha

PiZZa said...

see..?sy mmg slaloo di buli....haxshaxs..

ida said...

ala pizza..sama la ngan k.ida..sekarang ni k.ida jd mangsa buli dia....hukhukhuk...sediah tau...

penjejak.mimpi said...

Wah wah wah... korang ni nampaknye suke mereka cerite ye... korang nak 'makan daging sedare' sendirik ek nanti??

Pe kate korang bunuh jek aku ni daripade korang mereka cite? Sebab membuat pitenah tu lebih besar dosenye dari membunuh... (pepagi aku da wat tazkirah..)

Grrr... grrr.... (marah ni!!!)
:)