Pages

Monday, July 18, 2011

Kursus Pengurusan Rekod & Fail - Last

HEHEHEHE.. cite basi lagik tapi baru de kesempatan nak stori-mori kat dalam blog ni. Pe nak buek, aku lately memang bz giler. Tapi takpelah, sekurang-kurangnye aku tak makan gaji bute kat opis tu. Ops! Ade yang terase? Sori, aku tak maksudkan sesape. Sape yang makan cili, die yang terase pedasnye. Ngeee...


Kursus tu berakhir pade hari Khamis lepas. Start ari Selase dan last ari Khamis. Terbahagi pade 3 sesi untuk setiap hari. Kursus ni mendedahkan ape yang dimaksudkan dengan rekod dan tatacara pengurusan fail di pejabat. Senang cakap ape saje yang berkenaan rekod dan berkaitan dengan rekod dan pengurusan fail didedahkan pade kami. Naseb baik takde yang mabuk fail! Ekekekeke


Sebenonye aku bukan kerani fail. Job description aku langsung takde mention pasal filing system bagai ni. Tapi memandangkan hanye aku satu-satunye (bace skali lagi; satu-satunye) technician pompuan dalam unit aku tu, so secare otomatiknye mende-mende yang berkaitan fail dan rekod ni jadi keje aku. Kalo korang perasan memang camtu le flow die; kalo pompuan ajek sah-sah keje rekod merekod mende-mende alah ni jadi keje die. Betul tak? Tapi aku tak kisah pon (PM tipu! Die kisah sebenonye). Sekurang-kurangnye aku ade skil dan kebolehan yang orang lain ade. Ko ade?


So banyak ilmu baru yang aku dapat dalam mase 3 ari kursus tu. Mengantuk? Menipu la kalo aku kate tak mengantuk bile attend kursus cegini. Tapi aku stenbai bawak asam satu bekas. Hahahaha.. So mulut tak benti-benti kunyah asam tu. Ilang ngantuk aku.


Dalam kursus tu kami ditekankan peri pentingnye rekod yang ade dalam simpanan. Hanye dengan rekod ajek segala jenis sejarah dapat kite kekalkan. Aku bagi contoh sejarah sebelum tahun 1948 memang amat sedikit dalam simpanan pihak Arkib Negara. Kenape mende gini berlaku?


Sebab pihak British dari dulu lagik memang sedar dan tahu pentingnye rekod so mase balik ke tanah air dowang, abeh diangkutnye sume rekod tentang Tanah Melayu. So apa-apa maklumat pasal Tanah Melayu sebelum 1948 memang sedikit. Kalo teringin nak tau, buleh pegi ke England nun. Kat sane (ade 1 tempat encik penceramah tu sebut, tapi aku lupe) memang banyak maklumat pasal Tanah Melayu.


Aku ade tanye kat encik tu takde usahe ke dari pihak Arkib atau kerajaan untuk dapatkan balik maklumat tu tapi die jawab kene beli! Kalo setakat RM200k tu memang tak cukup la untuk beli sume maklumat tu. Mase Encik Ladoh tu cakap gitu, ati aku terus berbisik "kuang ajo tui orang putih ni!". Ade gak la ungkapan "ishk!! Jahat la dowang ni" dari peserta kursus tapi penceramah tu jawab "saye tak salahkan British. Dowang sedar kepentingan rekod tu". So ko nak kate ape lagi?


Pastu encik tu bagi contoh Jepun lak. Lepas sebulan due kene hentam dengan tsunami, dowang dapat 'bangkit' dengan cepat. Sebab ape? Sebab dowang ade simpan segale rekod berkenaan negare dowang sendirik. Pastu ade la lagik contoh-contoh lain yang penceramah tu kasik untuk tunjuk betape pentingnye rekod tu.


Selain tu ade la pendedahan tentang filing system; start dari bukak fail baru, minitkan surat, tutup fail sampai ke proses nak lupus fail. Memang best la kursus ni sebab sekurang-kurangnye aku tau cara filing system yang betul mengikut pekeliling. Ye la, orang gomen kan tak buleh lari dari pekeliling nih? Ape pon, kene ikut pekeliling tu.. pekeliling ni..


So pagi tadi, unit aku ade buat 1 taklimat pasal tatacara pengurusan fail dan rekod ni. Sape bagi talk? Ehem ehem.. sape lagi? Aku la.. Da aku yang attend course tu kan so aku lah yang kene bagi talk kat dowang tu sume. Peserta taklimat aku tu dari J17 sampai ke J48. Start jam 10am meleret-leret sampai ke 11am lebih. Ape yang aku tau dari course tu, aku kongsi dengan dowang. Ade ilmu sket ni better kite kongsi. Lagipon untuk unit kite jugak. Untuk 'kelangsungan' perjalanan keje dan produktiviti kite gak, kan? Lagipon apelah sangat ilmu kite yang ciput ni kalo nak bandingkan dengan ilmu Allah? Hanye setitis ilmu kite dari selautan ilmu Allah tu. Aku ni takle pandai bebenor cume konsep aku ialah kalo kite tau, tak salah kite share dengan orang yang tak tau. Kalo tak tau, kite tanye. Jangan tunjuk pandai atau memandai-mandai.


Apepon, time kasih pade sume 'peserta taklimat' aku pagi tadi sebab banyak tanye soklan dan bagi kerjasame dengan 'memasang' telinge dowang dengan baik mase aku bagi talk.


Penjejak Mimpi: Tak buleh nak salahkan orang lain kalo diri sendiri tak pandai..

2 comments:

Yati Ali said...

balik course kena share plak ngan kawan2...sharing is caring...

Penjejak Mimpi said...

Kak Yati: Yup. Stuju bebenor teman :)