Pages

Thursday, July 14, 2011

Kenangan Lama

PETANG kelmarin time aku on the way nak balik dan nak naik eskalator kat stesen STAR Bandaraya, tetibe aku dengar ade orang panggil aku. Beberape kali. Tapi name tu da lame orang tak panggil. Name yang nostalgia.. Hehehehe...

So aku pon toleh le ke kanan. Ya Allah! Lin ropenye. Kami pon berpelukan dan sempat le bertukar-tukar cite. Katenye die slalu tunggu husband die kat situ tapi nape selame ni aku tak pernah terserempak dengan die pon? Pelik jugak.

Soklan yang tak buleh blah dari dia ialah "Eh, ape akaun FB ko ha? Jenuh aku cari name ko tapi tak jumpe pon!". Aku balas "Aku mane ade FB la. Aku bute IT". Hehehehehe. Tapi kami dapat sembang kejap jek sebab lepas tu husband die sampai.

Err.. Lin ni sebenonye housemate aku mase study kat Kedah dulu. Kami berempat; aku, dia, Shida (keje kat KPKT) dan Sue (Celcom). Dia dan Shida kursus kejuruteraan awam manakala aku dan Sue kejuruteraan elektrik. Husband die tu pon aku kenal; same student macam kami satu ketike dulu.

Tingat mase kami duk serumah dulu.. Kat Kedah kan cuti Jumaat dan Sabtu so malam Jumaat tu kami berempat naik basikal (yang disewa RM15 sebulan) pegi pasar malam beli barang-barang nak masak esoknye. Shida dan Sue rajin masak. Err, aku dan Lin ni pon rajin gak. Rajin makan. Hahahahaha..

Kalo depa 2 orang tu masak kat dapur, kami berdue akan sapu bilik.. kemas rumah.. cuci lantai depan umah tu.. basuh 4 basikal tu.. pastu cuci pinggan.. Kire cam kami tak relax la. Ehem ehem..

Da setel sume tu, makan reramai. Yang paling tak buleh lupe, die suke masak sambal ikan bilis. Tapi sebab aku tak makan pedas, dia akan asingkan ikan bilis yang da goreng untuk aku. Lepas tu baru die buat untuk sambal. Tapi dowang ni kalo masak, cili giling tu ntah bape kilo dibubuhnye. Memang pedas giler sampai berair mate aku ni menahan kepedasan. Bile camtu, dowang bantai lak gelak tengok aku 'menangis' time makan. So bese aku akan stenbai air masak time nak makan tu. In case kepedasan.. :) Dowang ni bese akan asingkan lauk yang kurang pedas untuk aku. Kesian kat aku la tu. Hehehehe.

Bile minggu exam, lagi best. Ade law yang dibuat. Tengok tv sampai jam 10pm ajek. Lepas tu kene study. Time study tu, perut lapar lak. Minte budak depan (guys) tolong belikan bege dan kopi panas (sebab rase terlalu malas nak buat air). Budak depan tu ade motor so buleh la suh dowang. Lagipon kami memang baik dengan dowang. Ye la, kami kan duk jauh dari family so ade dowang tu buleh la minte tolong kalo ade 'kecemasan' ke.. (<-- suh belikan makanan tu kire kecemasan kan?). Lepas tu memasing 'terbongkang' tido kat ruang tamu. Buku kemane.. study ke mane.. Yang tinggal hanyelah dengkuran insan-insan yang keletihan 'mentelaah' pelajaran. (Alasan. Padehal kami sume memang kaki tido!)

Banyak lagi la kenangan mase aku dan Lin duk serumah dulu. Kami hepi dan mengambil berat antare satu sama lain. Yang paling penting persahabatan tu sedikit sebanyak mematangkan kami.

p/s Dunie student memang menggembirekan.. :)

Penjejak Mimpi: Alhamdulillah aku sentiase dikelilingi oleh insan-insan yang baik hati dan baik budi. Terime kasih ya Allah.. :)

6 comments:

Kakzakie said...

Kakak dapat bayangkan PM punya gembira. Taman mana belajar memang tak sama dgn teman kerja....:)

Cik Muda Sae said...

teringat juga zaman2 belajar dulu..yep, naik beskal...huhuhu....~

mary ann ;) said...

xpela akak...sy pon xde fb gak..

xde fb tak bermakna buta IT tau..kalo tak takkan lah akak ada belog kan?? hahahahahaha


nnt da abes belajar, mst dok tingat zaman bljr cam akak kan..huhu

Penjejak Mimpi said...

Kakzakie: Memang hepi dapat jumpe kawan lame. Mengimbas kenangan lalu..

Penjejak Mimpi said...

Cik Muda Sae: Kami sewa RM15 sebulan. Tapi itulah pengangkutan kami selame 1 tahun study..

Penjejak Mimpi said...

Ann: Bute IT tu hanye alasan ajek. Memang tak rase nak wat FB. Tapi esok luse tatau la.. :)