Pages

Wednesday, July 27, 2011

Hari Yang Padat

ARI ni blaja sesuatu yang baru dalam kursus ni iaitu tentang tatacara pengurusan stor. Aku ngaku la yang aku ni memang satu ape mende pon tatau tentang stor ni so aku amik peluang untuk grab ilmu yang diajar ari ni dan bertanye ape yang aku tatau ataupon muskil. Err, sebenonye dari semalam lagi aku dan member asik tanye ajek. Da tatau kene le tanye. Jangan le nak memandai ataupon tunjuk pandai. Pantang aku tuh. So disebabkan kegemaran kami yang suke bertanye, so name kami antare yang femes disebut oleh penceramah. Sebut untuk disoal ye tuan puan..

Kebetulan penceramah ari ni pon memang best. Happening sket la kali ni. Ade lawak-lawak so takde le rase bosan.. ngantuk.. Dan die gak takde buang mase dengan cakap ataupon cite mende yang takde kene mengena dengan topik. Terus straight to the point. Kan senang? Jimat mase..

Ari ni juge baru le aku tau yang pengurusan aset ade 32 borang (borang-borang Kew-PA) dan pengurusan stor ade 22 borang (borang-borang Kew-PS). Tapi ape yang pasti, tugas aku sebagai penolong pegawai aset setakat ni hanye penah gune sampai borang kew-PA 16 ajek. Selebihnye tak penah.

Pastu ade lak keje berkumpulan so takde le ngantuk kan? Tadi ade 2 keje berkumpulan dan tugasan 1 dah pon dibuat presentation. Tapi bukan aku le yang cakap kat depan tu. Ade sorang mamat tu la.. Tugasan 2 insya Allah esok setiap kumpulan akan present.

Tugasan 2 ni aku rase amat menarik sebab aku dapat belajar ape yang dimaksudkan dengan stok maksimum, stok menokok dan stok minimum. Yang ni kene kire sket la. Time ni baru le aku sedar dan tau betape payah dan seksanye tugasan sebagai sorang pegawai stor. Tapi aku takmo le ulas lanjut pasal tugas pegawai stor tu sebab aku memang tak penah pegang jawatan tu.

Ari ni memang padat giler kelas kami disebabkan kami takmo attend kelas malam. So penceramah tu (Puan Azizah) bagi lecture sampai ke pukul 6pm. Otak pon da tepu dan jammed! But to tell the truth, kelas ari ni memang best sebab banyak ilmu baru yang aku dapat.

Sebenonye bukan senang pikul tanggungjawab sebagai pegawai aset dan pegawai stor ni. Kene amanah, berintegriti dan bertanggungjawab. Besar tanggungjawab tu. Nak kene teliti dan telus. Tapi itulah.. kalo orang tu buat keje betui, orang lain tak suke. Kalo seseorang tu tegas dan ikut peraturan, kite kutuk berapi-api. Kalo orang tu memang dedikasi dan penuh komited, kate die nak kipas bos. Apelah nasib jadi orang yang baik-baik ni kan? Sori, kuar tajuk lak.

Esok ade kelas separuh ari pastu kami akan bertolak balik ke KL. Err.. namo balik lagi buleh tak? Nak sambung lepak kat sini buleh tak bos?

(Gambor dak kecik kat atas nun aku songlap dari Gugel)

Penjejak Mimpi: Rase macam baru jek sampai sini.. :)

4 comments:

mary ann ;) said...

akak, nak ole2!!!! plish..hehehehe

Anonymous said...

nk sambung lepak sana, boleh je..
nk dok sana teruspun x pe.. (aku jwb bg pihak mama sherry. eh salah, mama zan)hehehe..

Penjejak Mimpi said...

Ann: Nak ole-ole? Meh turun KL. Hehehehe

Penjejak Mimpi said...

Puan Anon: Kalo ikut memang nak lepak terus tapi aku tak dapat nak bayangkan perbualan 'sorang itik' dan 'sorang ayam'. Mak tak rela, nyah! Awww