Pages

Tuesday, August 6, 2013

Sana Ipoh.. Sini Ipoh..


Ipoh..
ENTRI kali ni saja aku pilih 3 benda yang selalu dikaitkan dengan ibu negeri kelahiranku iaitu Ipoh, Perak. Hehe.. sebenarnya kejap tadi aku tengok rancangan 'Discover Perak' kat channel TLC, Astro. Dalam rancangan tu banyak memaparkan keunikan Perak; labu sayong.. nasi vanggey.. Lost World of Tambun dan lain-lain so tiba-tiba ada idea pula nak nukilkan sesuatu dalam blog aku. Tapi aku nak cerita pasal makanan sebab aku kan suka makan? Haha..

1. Ipoh Kacang Putih - Bila kata kacang putih, jangan ada yang memandai imagine kacang yang dijual berwarna putih ya. Aku cakap sebab ada sorang member aku terlebih imagine macam tu. Haha.. Di Buntong Ipoh, ada satu tempat yang dipanggil Kampung Kacang Putih. Memang ekonomi orang kampung ini dijana dari industri kacang putih ni. Tak percaya? Sila ke Buntong.. :)

"Ipoh Kacang Putih". Famous dalam kelasnya yang tersendiri. Pernah korang terjumpa "Melaka Kacang Putih"? Atau "Alor Setar Kacang Putih?" Takda kan? Hehe..
Deretan kacang putih yang ada dijual.
 2. Ipoh White Coffee - Aku memang suka minum kopi. Kebanyakan kopi 3 in 1 yang aku beli, aku pastikan ada word Ipoh. Haha.. Kenegerian sungguh aku ni, kan?

Kopi putih biasa..
Kopi putih dengan tambahan perasa kacang hazel. Perghh!! Sedap weh!!
 3. Limau bali - Banyak ditanam di Tambun. Sebab tu kadang-kadang dipanggil Limau Tambun. Memang manis dan sedap. Elok dibeli sebagai buah tangan untuk mereka yang tak pernah makan. Aku jamin sekali cuba, pasti nak lagi. Hehe..
"Mali.. mali.. pilih.. pilih.. halega wa buleh kasi mulah lagi.."
Yang ni isi merah.. Aku tak suka.. masam!
Isi putih. Biasanya manis.. seperti aku!! Haha.. *perasan*
Nantilah bila-bila aku sambung kisah keunikan Ipoh ni. Bila tu aku tak janji. Haha..

Penjejak Mimpi: Yang pasti "Ipoh mali tatak sombong woo.."

2 comments:

Wanie Zunidan said...

Baru je pergi ipoh sebelum balik cuti raya . Jalan-ii gi ipoh parade .

Penjejak Mimpi said...

WZ:Memang asal Ipoh ker? Akak tak suke gi Ipoh Parade. Takde apa2 yang best kat situ..