Pages

Monday, October 15, 2012

Trip ke Pulau Pangkor: Hari Terakhir

INI entri aku yang terakhir pasal trip kami ke Pangkor. 

Pagi tu macam biasa kami jalan-jalan dulu kat tepi pantai lepas pekena brekafast. Err.. nama pun bercuti ke pantai so apa lagi yang nak dibuat selain berjalan ke pantai kan? Kami breakfast kat tempat semalam tapi aku makan kueytiow goreng plus ayam goreng dan order minuman fevret iaitu teh panas.

Pagi tu kami tak mandi laut pun. Air pasang so kami hanya berehat-rehat aja di situ. Aktiviti aku ialah merakam bunyi ombak guna kamera aku tu. Ada juga sorang dua pelancong yang berani dan mandi walau ombak kuat juga time tu.

Kami check-out awal. Dalam jam 11am kami keluar untuk kali terakhir menyusuri tepian pantai dan menyinggah kedai-kedai di sepanjang jalan disitu. Tapi aku dah malas nak usya lagi sebab aku dah berhabis banyak untuk beli sourvenir. Bukan berkira tapi belanja berhemah... uwek!! hipokrit giler Cik PM nih!

Dekat-dekat jam 11am lebih Abang Lee call Rose. Dia dah on the way fetch kami untuk ronda-ronda satu pulau. So bila Abang Lee sampai, kami naik van dan bermulalah ekspedisi kami meronda ke satu pulau. Abang Lee bawak kami ke Galeri Pangkor yang menempatkan artifak dan dokumen berkaitan Pulau Pangkor.. lepas tu bawak kami ke kilang makanan laut macam sotong, ikan bilis dan udang kering. Kat situ aku berhabis banyak le jugak. Ye lah.. bukan selalu ke sana kan.. Uhuk uhuk...

Lepas tu menyinggah ke tokong apa ntah namanya tapi kami tak masuk pun ke dalam. Bergambar kat luar aja.. Tengok ikan besar kat luar tu.. pastu bergambar kat mini Great Wall of China lepas tu balik. Tak kuasa lama-lama kat situ. 

Then kami ke Kota Belanda. Kat situ ada juga kedai sourvenir dan t-shirt. Tapi kami tak beli apa pun. Malas nak berangkut macam-macam lagi. Banyak bergambar aja disitu lepas tu terus bergerak ke Jeti Pangkor. Di sana, sekejap aja kami duduk sebab feri ke Jeti Marina Island dah pun sampai. Sesiapa yang nak ke Jeti Lumut.. berjinggut la tunggu. Beratur punyalah panjang menunggu feri yang tak kunjung tiba. Sampai di Jeti Marina Island tu, kami bergerak untuk lunch di Pekan Lumut dan lepas tu cari tiket bas untuk balik ke Ipoh. 

Sepanjang perjalanan tu hanya aku sorang aja yang membuta. Lin maintain berjaga sampai ke Medan Gopeng. Memula kami bersembang aja dalam bas tu tapi lama kelamaan mata aku ni dah tak mampu bertahan so aku tidur terus. Tak tahan aku der.. 

Sampai lewat di Ipoh. Hujan dan dengar jugak driver tu cakap ada polis buat road block sampai dua kali. Sampai kat Medan Gopeng dekat-dekat jam 7pm. Tunggu kakak aku fetch sedangkan Lin dah lama turun di Jalan Bendahara. Kat situ senang dia ambik bas ke Gopeng.

Well, personally aku rasa puas sangat-sangat dapat release tension di Pangkor. Kalau ada peluang, memang aku akan ke sana sekali lagi. Err.. sebenarnya kami dah berjanji untuk ke sana lagi maybe tahun depan. Kenapa tak mahu ke tempat lain? Entah la.. aku rasa tempat ni memang amat mendamaikan. So sesiapa yang serabut tu bolehlah berkunjung ke Pulau Pangkor. Pasti tak serabut lagi. 

Nota: Orang Perak kan mesra-mesra belaka? Ehem ehem.. :)

Penjejak Mimpi: Nak pergi lagi tapi dah takmo ronda-ronda satu pulau lagi. Datang tu just untuk relax.. 


Air pasang.. ombak kuat menghempas pantai..
Pintalan buih yang memutih
Hanya anak Daddy je yang boleh makan dan minum di sini. Hehe..
Sila jaga kebersihan pantai. Sayangi pantai kita..
Kedai ni lah tempat kami menjamu selera. Pekena nasi ayam.. nasi goreng cina dan nasi goreng kampung.  Harga ok.. layanan ok.. yang penting tisu ada. Hahahaha
Budget Beach Resort; tempat kami menginap 3 hari 2 malam. Puas hati la lepak sini. Harga tak lah mahal. Standard la harganya dengan resort-resort yang lain.
Kami sewa bot disini. So silalah sewa bot, jet ski dan banana boat beramai-ramai guna servis Laguna Watersport ni. Err... aku takde syer pun. Saja nak promot. Tolong orang kampung. Hahahaha
Dimana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Jalur gemilang tetap ada di mana-mana.. Sayangi negara anda!
Aksi poyo. Tengah pikir budget yang telah 'burst'. Huhuhuhu
Mini Great Wall of China dari jauh..
Banyaknya ikan..
Seekor Teenage Mutant Ninja Turtle yang telah disumpah menjadi batu. Kecian dia..
Aku dan Lin bergambar di Kota Belanda.
Muka berkerut menahan panahan mentari..
Cik PM, sling bag dan air oren.. :)
Dapat juga kami bergambar berempat. Jenuh gak nak menunggu orang untuk minta snap gambar kami. Last-last minta bantuan satu couple tu. Nasib baik dowang sudi.
Aku dan Rose
Cerita Belanda di Perak. Nak tau detail sila semak buku sejarah sekolah menengah. Takpun Google aja..
Jeti Marina Island dari jauh. Masa ni kami dah sampai dari Pangkor.
Inilah dia Nur Ain Zulaikha nye. Comel tak?
Tiket feri. Time nak balik guard kat jeti akan check tiket pastu dia akan koyakkan tiket tu.


4 comments:

misz sheyla said...

dah 2 kali pergi tapi 2 2 kali gak x pusing pulau....asyik nek bot g snorkeling T__T...pas tu nak pusing pulau dah x sempat ....sigh....nmpk sonok

Penjejak Mimpi said...

Sheyla: Memang seronok pon.. Takpe.. kali ke3 pergi pastikan ronda pulau, ok?

Anonymous said...

ko tak pergi batu bersurat ke? tepi sikit je dari kota belanda, depan tu umah sepupu aku. belah sini pulak rumah sepupu aku dgn makcik aku. belah sana pulak umah sepupu bla..bla..sepupu sepapat sepepeng..

Penjejak Mimpi said...

Anon: Malas nak pegi sbb 16 thn yg lalu prnh ke sana. Lg pn nk cpt ari tu.. ;-)