Pages

Sunday, October 21, 2012

Konvensyen KIK 2012

PADA Khamis lepas; 18hb Oktober Kementerian Kerja Raya telah menganjurkan Konvensyen Kumpulan Inovatif & Kreatif (KIK) Perkhidmatan Awam yang berlangsung di Dewan Tan Sri Mahfoz Khalid, Ibu Pejabat JKR. Konvensyen ini dirasmikan oleh Datuk Himmat Singh KSU kementerian.

Aku tak terlibat sebagai peserta. Aku hanya bertindak sebagai pemerhati sahaja bersama 2 orang lagi member se-ofis. Ada lagi lah wakil dari unit lain sebagai pemerhati. Ermm.. kami ni bertindak sebagai pemerhati sekaligus sebagai penyokong (pom-pom girls?) untuk wakil Cawangan Kejuruteraan Elektrik.

Ada 7 kumpulan yang bertanding dalam konvensyen kali ini iaitu 3 dari wakil Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan 4 wakil dari JKR. Dan untuk kategori terbahagi kepada 2 iaitu Teknikal dan Pengurusan.

Wakil cawangan kami iaitu Kumpulan B-Staree bertanding untuk kategori Teknikal dengan tajuk projek Easy Schematic Programme (ESCAPE). Kumpulan lain yang bertanding untuk kategori teknikal ialah:

1. Kumpulan Warga BS dari JKR Daerah Kerian dengan tajuk projek "Papan Tanda Amaran WD.23 dan RM.4 Yang Rosak Lewat Diganti".

2. Kumpulan Reflective dari JKR Daerah Bentong dengan tajuk projek "Kerosakan Flexible Post di Persimpangan Jalan Meningkat".

3. Kumpulan Galaksi dari LLM dengan tajuk projek "Kesukaran Melaksanakan Kerja Pembaikan Tayar Pancit dan Bateri Kepada Kenderaaan Ringan Oleh Pasukan Peronda Lebuhraya".

Kumpulan yang bertanding untuk kategori pengurusan pulak ialah
1. Kumpulan Skynet dari LLM dengan tajuk projek "Kesukaran Mengenalpasti dan Mengawal Dokumen Digital Terperingkat".

2. Kumpulan Sukses dari LLM dengan tajuk projek "Kekerapan Berlaku Kesilapan dalam Pengiraan Caj Bayaran Lewat".

3. Kumpulan Q'Bestari dari JKR Negeri Terengganu dengan tajuk projek "Penyediaaan Perubahan Kerja (Variation of Price) Bahan-bahan Binaan Kerja Sivil dalam Kontrak Kerja Yang Sistematik".

Tujuan kami sebagai pemerhati tu ialah untuk belajar apa-apa yang patut sebab unit kami (dan semua unit, ok?) juga ada kumpulan KIK dan mungkin peringkat cawangan akan buat konvensyen juga tapi tak tahu bila. Pada aku kumpulan KIK ni memerlukan komitmen dan kerjasama yang padu dari semua ahli. Payah tu nak minta komitmen dari orang lain. Bukan senang beb... :)

Perasmian penutup oleh YBhg. Puan Sri Dato' Zaiton Mhad Ali; TKSU (Operasi) kementerian. (Errrr.. Dato' Zaiton ni yang kasik sijil kat aku time majlis Anugerah Cemerlang beberapa tahun yang lalu). Konvensyen ni habis jam 4pm.

Penjejak Mimpi: Nak minta orang lain bagi komitmen tapi diri sendiri pun tidak berkomitmen. Abeh camno?  Huhuhuhu..

0 comments: