Pages

Friday, October 26, 2012

Sehari Sebelum Bercuti

NI kisah semalam. Di ofis, tinggal aku dengan beberapa orang aja yang tak bercuti. Bosannya humang aii!! Memang tak boleh nak cakap la.. Mood nak buat kerja tak berapa nak ada tapi kerja tetap jalan. Aku sempat buat cross-checking aset di semua ruang kerja dan bilik jurutera. Bermula hujung Oktober ni ada cross-checking aset di peringkat cawangan kami. Bersendirian aja aku buat semua tu. Senang sikit bila orang tak ada. Tak lah aku rasa seolah-olah mengganggu dowang nak buat kerja. Eceh!!

Lepas tu emel pada EO pasal pas keselamatan pulak. Lepas tu tengok sikit-sikit drawing. Bukan apa.. selagi tak disemak.. tak dicheck aku jadi tak keruan. Rasa macam tak betul aja apa yang dibuat. Rendah kan daya keyakinan aku nih? Padahal kerja dah lama dah tapi masih tak yakin dengan apa yang dibuat. Kalau ex-IB tau aku masih macam ni sah-sah dia membebel: "U ni tak confident.. tu lah masalahnya.. pot.. pet.. pot.. pet.." Huhuhuhu

Sempat lagi tanya pada otai kat unit sebelah pasal calculation untuk kabel jenis fire rated. Macam mana nak tengok 'Iz' (current carrying capacity) dan perkara yang bersangkutan. Aku dah tanya dia kelmarin tapi ada lagi yang aku tak puas hati soal calculation so tanya lagi kat dia. Dah tak tahu kan.. kena lah belajar.. Takkan nak tunggu disuap aje? Oh no.. no.. no.. I'm not that type.. Tak maju lah kalau semuanya tunggu ditunjuk dan disuap.. Eceh sekali lagi!

Balik macam biasa keluar jam 4.40pm. Aku plan nak naik cab aja. Keluar aja di South Court Mid Valley tu... Pergghh!! ramai betul orang yang beratur menunggu cab. Tengok jam baru nak pukul 5pm. "Takpe.. takpe.. sempat lagi nih.." hatiku berkata-kata. Yelah.. tiket bas jam 7.30pm. 

Aku sampai di Puduraya dekat-dekat 5.30pm - 5.45pm. Hmm.. bosan jugak sensorang ni. Kalau dapat makan musti tak bosan, kan? (<-- statement 'si pemakan'). Dah bosan surf internet.. dah bosan tengok gelagat orang.. aku kol anak buah aku si Pencinta Agung lak. Saja nak menghabiskan kredit  <-- bajet kredit banyak la tu... Dah confirm azan, aku minum membatalkan puasa. Lepak lagi.. lepas tu baru cari makanan untuk dimakan dalam bas.

Dalam bas.. hujan agak lebat. Aku ingat tak nak tidur. Entah kenapa rasa takut jugak kalau tidur dalam bas time hujan. Mana lah tau tetiba accident ke.. memanglah malang tak berbau.. Tapi kan.. dah nama pun kaki tidur memang tak boleh nak buat apa dah.. Akhirnya aku terlena dengan nyenyaknya jugak dalam bas tu! Memang aku tak sedar diri bhai... Yelah.. nama pun tidur.. sah-sah tak sedar diri kan? Appa da.. Tapi aku ada lah tersedar jugak 2-3 kali sepanjang perjalanan tu. Akhir sekali aku sedar time bas sampai di tol Simpang Pulai. Lepas tu tak tidur dah. Tengok jam dekat pukul 12am lebih.

Turun tu tengok cab takda. Ahh.. sudah!! Cane nak balik ni? Aku malas nak kol akak time nih. Musti dia dah tidur. Tapi ternyata Allah sentiasa ada so tak lama kemudian ada satu cab dan terus aku naik cab tersebut. Tambang? Memang mahal kalau nak banding dengan tiket bas KL-Ipoh tapi aku dah biasa. Kalau siang caj cab dari Medan Gopeng ke rumah mak ialah RM15 dan malam ialah RM20. Biasanya kalau balik siang aku akan ambik bas aja dari Medan Gopeng ke Medan Kidd lepas tu ambik bas ke rumah. Memang kena naik 2 bas tapi takpelah.. bersusah-susah dahulu.. bersenang-senang kemudian.. <-- relevan tak? Ke irrelevant?

Sampai di rumah makan dulu.. sembang-sembang dengan mak kejap.. tak lama lepas tu adik aku sefamily sampai. Orang pertama yang aku nak serbu ialah Rara tapi si kenit tu tidur lak. Tersedar kejap meragam lak. Asyik duk berdukung kat ayah dia.. anak kecil... sentiasa dimanja.. disayangi... dikasihi.. :)

Ahhh... tak tahan mata aku ni.. nak tidur lah. Lagipun kenit tak mau dengan aku.. Dah sembang dengan mak.. dah sembang dengan adik.. so nak buat apa lagi? Tidur lagi baik menyambung untaian-untaian mimpi yang terputus sebelum tu..........

Nota: Member cakap aku ni 'si pemakan". Salah tu.. mana ada... Tak betul la... :))

Penjejak Mimpi: Aset? Ahhh!! serabut seyh!!

0 comments: