Pages

Sunday, July 25, 2010

Da Lima Tahun Ropenye..

Salam and selamat pagi/gud morning/ohayo gozaimas/guten morgen..
PEJAM celik pejam celik, ropenye da lebih lima tahun aku menabur bakti sebagai kakitangan awam di JKR, HQ ni. Ikut tarikh sebeno aku lapor diri ialah 19hb Julai; means da lima tahun enam ari. Hmm.. rase cam baru jek aku kat KL ni... Rase cam baru jek adik aku teman gi survey cari lokasi HQ.. Rase cam baru jek aku dan member-member yang lain berkumpul di Dewan Tan Sri Mahfoz.. Rase cam baru jek aku dapat surat posting gitau penempatan aku kat Cawangan Kejuruteraan Elektrik (CKE).. Rase cam baru jek aku kene report duty kat Grup D.. Rase cam baru jek aku rase pengalaman ulang alik naik komuter dari Rawang ke opis.. Tak pon naik bas dari Rawang ke opis..Tapi da lima tahun ropenye...
Hmm... ape yek pencapaian yang paling best aku da achieve selame lima tahun aku disini? Pe experience yang paling best selame lima tahun aku kat KL ni? Kalo nak sembang pasal life experience; banyak... terlalu banyak. Silap-silap aku leh tertido depan laptop ni sebab menaip terlalu panjang. Ngeee....
Tapi aku nak cite (sket je la... panjang nanti takut aku yang tak larat nak menaip) pasal keje selame aku kat grup D ni. Buleh sang penglipur lara ini mulekan ceriteranye? Ceh! macam di zaman purba lak.. Ngeee...
Well, aku rase pencapaian terbest aku selame lima tahun ni ialah aku dapat APC (Anugerah Perkhidmatan Cemerlang). Tak sampai empat tahun aku kat grup D, aku da dapat APC. Maybe pade setengah orang; APC tu nothing but for me its sumthing. Feel appreciated..
Dalam lima tahun ni gak aku da teror gune auto cad. Upss! bukan terorist ye... Tapi nak kate teror pon tak jugak cume buleh la setelkan keje. Ye la.. da masuk grup design takkan tatau gune auto cad lak kan? Gile ke hape? Padehal mase aku stat dapat first pojek tu, nak wat line pon aku tatau. Can u imagine? Memang la mase aku study kat Kedah dulu de blaja auto cad tapi korang macam le tak bese mase jadik student dulu. Bile lecturer cakap kat depan, kami nyembang kat blakang.. Mane nak kosentret bile satu PC share due orang? Kene lak member aku tu suke conquer nak wat sume.. Da la lecturer garang tahap cipan... Ewah!! memandai jek aku ni nak salahkan orang lain... Diri sendirik tak pandai menari, kate lantai lak tinggi rendah. Ngeee... takdelah.. Bukan salah orang lain tapi salah aku sendirik! Huhuhuhu...
First pojek aku ialah Pejabat Kebajikan Masyarakat kat Ipoh (kampung halaman gue tuh..). Lokasi sebenonye ialah di tapak lama klinik gigi area Medan Kidd tu. Ala, di belakangnye opis Tabung Haji, di sebelahnye balai polis. Dan di depannye stesen bas besar. Ade bulatan lak.. Pe ntah name bulatan tu.. Sape anak Perak dan slalu berulang alik naik bas samade bas benti-benti atau bas ekspres musti tau kat mane.
Ingat lagi mase kene wat drawing pojek tu... Jenuh le aku tanye otai-otai kat situ. Time tu de empat orang jek technician termasuk aku & Burn. Yang otai due orang tu; Abang S dan Pak Yen. Dowang la yang tak jemu-jemu ngajar aku. Credit to both of you, bro... :). Dan disebabkan pojek tu jugak aku sibuk cari laptop. Ye la.. nak kejar dateline lagik.. nak blaja auto cad lagik mane sempat beb.. So aku dengan semangatnye gi survey kat SenQ (dulu dikenali dengan name Sen Heng) dan cari laptop yang paling murah.. At last dapat la laptop yang 'murah' tu dengan rege rm2399.00 (kalo cash ye..). Bren Compaq. Tapi sebab aku bayar ansur-ansur, dengan otomatiknye rege laptop tu 'melonjak' naik hingge ke rm3+++. Redha aje lah... demi keje..
Da lima tahun ropenye... Ingat lagi mase aku masuk grup D, ade bape kerat jek staf kat situ. Tak silap aku de lapan orang termasuk bos, JE (Yan), TA (P Uda), tech (Abang S & Pak Yen), typist (kak Min), Burn (member satu batch) dan aku. Lepas tu sorang-sorang masuk ke grup D dan meramai serta memeriahkan opis tu. Ramai le yang kua masuk grup ni cume yang pasti aku masih disini.. :)
Grup D kekal dengan name tu sampailah ke tahun lepas kami kene separate into two group; Grup D1 dan D2. Aku admit mase tu rase cam tak best sket la tapi what to do? Ayam tak patuk, itik tak sudu so trime ajelah.. Aku kekal dalam grup D1 sementare En Lan & Pak Yen masuk grup D2. Sedih gilos beb.. Ye la.. kami da ngam tibe-tibe kene berpecah... kan kureng bes? But life goes on...
So dalam mase lima tahun ni da beberape pojek aku da wat termasuklah satu pojek di Kuala Kubu Bharu, Selangor. Pojek ni memang fully aku design.. Pojek naiktaraf Maahad Tahfiz. Maahad Tahfiz ni popla sebab berjaye melahirkan lulusan dalam bidang agama yang femes. Contohnye cam Ustaz Zamri. Ala, ustaz yang tagline die 'mantop' tu.. Mase discuss dengan pihak dowang dulu, pengetua die de cite pasal pemakanan tahfiz-tahfiz ni. Makanan memang betul-betul kene jage. Halal haram kene betui-betui di amik berat. Tak leh sebarangan. Ye la.. nak kene hafal al-quran ni ingat senang ke? Sedangkan kite yang bese-bese ni pon banyak pantang larangnye; tak leh makan organ dalaman binatang la.. tak leh makan kepale ikan la... tak leh makan asam la.. itu la.... ini la.. tapi kite bedal gak kan? Ngeee... Tapi aku frust sebab akhirnye pojek tu di'KIV' atas sebab-sebab tertentu (tak leh reveal.. rasie..). Da plot tracing pon... da dapat signature BIG boss pon... dan skang.. tracing tu hanye tersangkut kemas dan tergantung elok je kat hanger lukisan dalam bilik sindiket kat opis tu. Aku memang frust giler sebab susah payah aku wat drawing tu.. Terpandang tracing tu memang aku tringat memori yang terpateri sepanjang aku involve dalam pojek tu. Macam-macam ada... Tapi biarlah aku simpan sendiri sume kenangan tu. Cewah! cam berdrama swasta lak aku nih... :)
Da lima tahun kat HQ, banyak tempat aku da gi samada kusus ataupon site visit. Paling jauh gi New York. Pergh!! best tak? Gi kusus jek aku ni tapi sampai ke New York sane nun.. negare 'Polis Dunia' ataupon negare Uncle Sam. Wakakaka... aku klepet korang jek la.. Aku memang penah gi New York tapi Hotel New York kat JB. De kusus L-S1 selame sminggu kalo tak silap.. Paling tak leh blah tu kami bertolak ke sane naik tren. Tambangnye aku tak ingat la.. Rasenye tiket die aku de simpan tapi ntah mane aku letak. :(
Aku sebilik dengan Umai. Siang de kusus malam lak gi merayap reramai.. Ngeee.. Nak release tensen la kunun.. Tapi sempat gak la aku jumpe member siber aku; Azli. Da kenal dekat 2-3 tahun tapi baru dapat jumpe. Balik ke KL tumpang kete Mawi; 'Raja SMS' tu.. Bingo!! Aku klepet korang lagik.. Bukan Mawi penyanyi tu la.. ni Mawi member satu batch dengan aku. Ngeee...
Da lima tahun ropenye... Banyak lagi mende aku nak kene explore... nak kene blaja bak kate boss learning is a continous process. Betul tu betul tapi mende takkan datang bergolek kat kite kan? Kite kene improvekan diri kalo nak maju ke depan.
Di kesempatan ni aku nak ucapkan time kasih pade sume member yang sudi dan banyak menolong slame aku disini. Tak jemu-jemu menjawab soklan-soklan yang... well kekadang tu terkeluar gak la soklan yang 'kurang cerdik' dari mulut aku ni.. Ye la.. kan orang tue-tue slalu pesan; malu tanye sesat jalan so aku memang apply betui-betui la pesanan tu. Ngeee... Korang memang best la... Best in the world.. :)
Agaknye lepas lima tahun dari skang ni aku da katne agaknye? Ape yang aku akan achieve ye? Hanye mase dan takdir yang akan menentukan nye. Jangan biarkan diri anda diselubungi misteri..
Tekadku; Insya allah aku akan jadi lebih baik dari hari ini...

5 comments:

Yus & Tie said...

Betul tu cepat masa berlalu.
See Ur blog dlm vf.

ida said...

uuikkk...dh 5 thn...dh boleh pindah opis nih...xleh duk lama2 kt satu opis..kang jd penunggul lak...hehehe

penjejak.mimpi said...

Salam.

To Yus & Tie: Time kasih sbb sudi jadi penjenguk blog ni. Btw awak pon member vf gak ek? Good... :)

To Ida: Penunggl ke aku ni? Huh!! Takde maknenye nyah oi...

Anonymous said...

betul la rasa nya baru tadi awak masuk ke kumpulan D rupa-rupa-nya udah 5 tahun ye bagaikan mimpi yang tak dapat di-jejak

penjejak.mimpi said...

Anonymous yg bg komen kat atas ni ialah Pak Yen a.k.a bhai... :)