Pages

Wednesday, February 1, 2012

Siapa Yang Pening Ni?

DUA atau tige minggu lepas..

Kring.. kring.. (<-- bunyi tipon la tu)

Minah 1: Ello.. nak tanye la pasal PC big bos saye tu. Kad Kew.PA dia tu saye kene buat atau da ade?

Mamat 1: Kad die da ade da. Akak tak yah pening-pening pale. Cume nombor pendaftaran jek yang akak kene buat.

Minah 1: Owh.. PTM da bagi kad nye?

Mamat 1: A'ah. Nombor pendaftaran jek akak kene buat. Tak yah pening-pening.

Minah 1: Saye tak pening pasal kad tu. Saye cume pening dengan sikap awak yang terus terjah bilik bos saye dan terus set-up PC baru untuk die.

Mamat 1: Hehehehe..

Minah 1: Saye harap lepas ni awak jangan terus terjah macam tu. Tolong jangan 'overwrite' saye. Awak patut jumpe pegawai aset unit baru buleh buat ape-ape. Ni bos saye tak tau ape-ape dan saye lagi lah tak tau ape-ape sedangkan saye person in-charge aset unit.

Mamat 1: Ok. Minte maaf kak.

Minah 1: It's ok cume lepas ni ade ape-ape deal dengan saye dulu. Then bile saye buleh dapat kad tu?

Mamat 1: Dalam minggu ni juge.

Minah 1: Confirm? Meaning on Friday saye buleh dapat?

Mamat 1: Ye.

Minah 1: Ok, tq.

Klik! (<-- bunyi tipon diletak).

Semalam lak..

Kring.. kring.. (<-- bunyi tipon le jugak)

Minah 1: Ello, nak tanye sket la. Just to confirm.. untuk AVR.. bla.. bla.. rege below RM1000 dan tahun 2000 so consider as an inventory or harta modal?

Mamat 2: Err.. rasenye harta modal.

Minah 1: Excuse me? Saye tak nak jawapan 'rasenye'. You tak buleh jawab macam tu.

Mamat 2: Hehehe.. Harta modal. Senang jek nak ingat.. bla.. bla.. bla... Tak yah nak pening-pening.

Minah 1: Kalo gitu nape ade AVR yang pihak you lekat stiker kat Kew.PA-3 sedangkan rege die below 1k dan tahun 2000? Bukan considered as Kew.PA-2 ke?

Mamat 2: Sape yang buat camtu? Ade stiker? Cane? Tak paham ler..

Minah 1: Pihak you la yang buat. Unit saye punye takde masalah. Da betul. Ni untuk unit 'tut'. Dah la bercampur dengan unit saye. Bla.. bla.. bla.. Kew.PA-2.. bla.. bla.. Kew.PA-3 bla.. bla..

Mamat 2: Tak yah pening-pening. Nak ingat gini jek.. Kalo rege bla.. bla.. bla...

Minah 1: Oklah.. Errmm.. bape ek nombor tipon 'tut'?

Mamat 2: ****

Minah 1: Ok, tq. Saye ade 1 lagi soklan tapi tak ingat lak. Er.. ape ek?

Mamat 2: ..........

Minah 1: Erm, takpelah. Da lupe amende nak tanye lagik. Nanti kalo ingat saye kol you balik. Ok, tq.

Mamat 2: Same-same.

Nota 1: Sampai semalam aku tak dapat kad tu. Melayu memang mudah lupe. :(

Nota 2: Skop keje sendiri takkan tak pasti? Takkan tak firm? Cane ni?

Nota 3: Sape yang pening ni? Aku ke atau mamat-mamat di atas?

Penjejak Mimpi: When it comes about work.. i'm serious. And you're gonna hate me. Do i care?

2 comments:

Mama Ema said...

susah juga kalau camtu..

Penjejak Mimpi said...

Ema: Memang la.. patut kite buleh rujuk die tapi terbalik lak.. :(