Pages

Saturday, February 4, 2012

Aku & Boss

PETANG Jumaat.. lagi 45 minit nak balik tetibe bos kecik datang tempat aku sambil cakap "kak PM, tolong fotostat ni ye.." Aku tengok surat kepade HOPT pasal bayaran perunding untuk konsultan elektrik pojek Angkasapuri. Aku amik surat tu dan cakap kat die "macam bese ek Puan?". Die balas "yup". Ok dan terus aku fotostat untuk HOPT (CKBA), CKUB, UKTK dan simpanan fail pojek.

Da setel ape-ape yang patut, terus aku menuju ke bilik dia sambil bawak sampul surat coklat tertulis alamat HOPT, surat original dan satu set salinan surat berkenaan untuk die cop dan tandatangan. Sebelum tu aku da cop siap-siap "Salinan Disahkan" kat set surat fotostat tu. Lepas die sign kat setiap page surat tu, terus aku masukkan dalam sampul dan letak dalam tray out.

Lepas solat tetibe tingat sesuatu. Terus kol bos kecik dan tanye: "Errr, tadi Puan tulis tak word 'bayaran yang diperakukan bla.. bla.. bla.. kat surat tadi?". Die balas: "takdela kak PM. Lupe". "Oklah kalo gitu. Saye nak naik tingkat 11 cari. Dowang dah kutip tadi". Dia tanye balik: "Eh kak PM tak balik lagi ke?" Aku jawab: "Saye memang nak balik dah ni tapi nak kene cari dulu surat tu".

Terkocoh-kocoh aku naik atas cari orang yang kutip surat tu. Naseb baik jumpe die dan ade surat tu. Aku amek balik dan simpan dalam drawer aku. Masuk keje Rabu ni nak kene setelkan terus. Pheww!! Lega aku. Tak pernah-pernah selame ni terlepas perkare macam tu. Kene berhati-hati lebih lepas ni. Almaklumlah.. bos kecik aku tu kirenye baru lagik masuk unit aku so die musti tak bape familiar dengan certain things so aku kene le ajar die mane yang patut. Tak le maksud ape-ape cume aku just buat mende yang same mase aku bawah bos lame. Tu ajek. Meaning mende yang bese.. proses mende yang same..

Alhamdulillah setakat ni aku hepi keje bawah die (isyyy!! sesape yang tau dan kenal die tak yah le gitau pasal ni kat die ek? Ekekekeke). Yang penting komunikasi tu ade. Setakat ni die tak le bossy. Kalo setakat fotostat surat 4-5 keping tu takde le suh aku. Die wat sendiri. Kalo nak tau enclosure number fail pojek pon, die check sendiri dalam bilik fail tu. Silap-silap die minitkan terus dalam fail. Mane mende yang kecik-kecik tu die wat sendiri ajek. Tak lah macam setengah-setengah bos tu.. surat sekeping pon nak suh anak buah die fotostat. Pastu langsung takde komunikasi. Bagi keje bute-bute ajek. Tak tanye langsung kot-kot anak buah tu ade problem ke untuk selesaikan tugasan tu.. tau-tau nak siap ajek. Tak bagus betui bos gitu.. :(

Style aku ialah.. aku suke adenye proses kemunikasi antare bos dan anak buah. Ape keje pon buleh setel kalo ade komunikasi. Samada verbal, emel ataupon sms. Kalo ade yang tak betul tu, gitau. Tak tau ape-ape, tanye. Yang penting communicate.

Macam aku.. ape-ape memang aku kene report kat die sebab die immediate bos aku so soal segan nak tanye ape-ape atau nak minte idea untuk ape-ape perkare tak menjadi masalah pade aku walaupon die mude dari aku. Memule memang ade rase ego sebab aku lebih tua dari die dan da lame keje berbanding die tapi aku buang rase ego tu. Nak ego buat ape? Buleh bawak mati ke ego tu? Lagipon die bos aku.. aku kene hormat pade jawatan dan pangkat die. Ehem ehem.. :)

Setakat ni boleh kate bos kecik tu jarang kaco aku. Mungkin die nampak aku lately bizi dengan proses update aset dan mende-mende lain berkaitan unit. Ade mendenye yang kekadang aku terpakse direct jumpe big bos so memang bizi awal-awal tahun ni. Apepon, aku hepi skang. Datang opis musti hepi baru buleh hasilkan keje yang berkualiti. Betul tak?

Nota: Dapat bos yang baik jangan take advantage lak ye.. :)

Penjejak Mimpi: Bile lak turn aku jadi bos ni? Berangan la ko cik PM..

6 comments:

Faztee Danisha said...

jadi bos..kene rajin le..

tag c.sue utk game baut p;kataan..sj asah otak..klu nk joim..http://shares-something.blogspot.com/2012/02/game-buat-perkataan.html

pencinta agung said...

~boss kecik a.k.a budak potostet?

Penjejak Mimpi said...

FD: Tak jugak.. bagi 1/2 bos.. da jadi bos watpe nak susah2? Kan ade staf?

Penjejak Mimpi said...

PA: Budak potostat tu takde kene mengena dalam ini gambar la...

Anonymous said...

x bg taw pun da pindah Qtrs.....

Penjejak Mimpi said...

Anon: Takkan nak wat announcement kot?