Pages

Tuesday, August 23, 2011

Raya.. Raya.. Raya..

ARI ni da masuk Selase.. lagi 4 ari aku nak cabut balik kampung. Kat opis ni dari pagi membawak ke petang duk asik lagu raye yang berkumandang. Semangat keje da ilang. Semangat raye yang menguasai diri. Topik perbualan duk asik berkisar soal kuih raye.. baju raye.. tudung raye.. duit raye.. sampul raye. Lain takde.. raye, raye, raye.

Yang mengorder duk asik membilang duit nak bayar kat tokey kuih raye. Tokey kuih raye duk asik ke hulu hilir menyinggah mengantar kuih raye. Atas meja tersusun kuih yang di order. Bape jenis di beli tahun ni.. sebekas bape regenye.. dengan sape mengorder sumenye.. bla.. bla.. bla..


Bile sembang soal baju raye, topik tak lain tak bukan fesyen ape.. sepasang bape rege.. kaler ape.. kalo beli kain di mane.. Jalan TAR atau di Jekel.. bape pasang baju raye.. bla.. bla.. bla..


Kalo kisah kan duit raye, topiknye kisah sampul raye dan duitnye. Bank mane yang banyak kasi sampul.. dapat duit baru ataupon lame.. bape ratus tukar tahun ni.. bla.. bla.. bla..


Cuti amek bape ari.. bile balik kampung.. ari ape stat keje.. bla.. bla.. bla.. itu kalo cite pasal cuti raye..


Tu lah orang kite.. merancang gile-gile.. belum raye da sakan berbelanje.. sah-sah tak ingat dunie.. cash takde? takpe kad kredit ade.. lepas raye terkulat-kulat muke.. nak makan pon takde selera.. gara-gara nak sambut raye.. time tu serdak biskut dan kuih raye pon alangkah nikmatnye.. time tu barulah terhegeh-hegeh mengira.. diri sendiri asik ditanye.. "kenape la aku boros berbelanje? kan bagus aku beringat dari mule? time tu menyesal da tak bergune.."


Hehehehe.. entri di atas takde kene mengena dengan yang idop ataupon yang telah meninggal dunie. Sementare idea penuh dalam kepale. Jap-jap lagi sah-sah berkerut muke.. gara-gara tak siap keje.


p/s Selamat ari raye aidil fitri pade sume..


Penjejak Mimpi:
Aku sendiri belum lagi beli baju raye.. :)

4 comments:

Kakzakie said...

Alahai PM tak kanlah badan sendiri baju pun belum beli lagi. Tak apa sebab soranglah ye senang nak cari kat mana pun. Mana tahu dah dekat raya offer macam biskut raya... sebab lepas raya tak ada lagi org nak beli...:)

Selamat Hari Raya & Maaf Zahir Batin dari kakak ye dik....

Faztee Danisha said...

kito pn bj ry xde lg..bli utk ank2 je dlu,,,bjet mau betul2 ..klu dak jenuh..slmt hr ry..jmput dtg umah ry ke-2 open house kt sungkai..

Penjejak Mimpi said...

Kakzakie: Baju raye tahun lepas pon pakai sekali 2 ajek..

Selamat hari raye maaf zahir batin juge dari saye.. :)

Penjejak Mimpi said...

FD: Open house besar2an ke?