Pages

Thursday, September 2, 2010

Ntahpape Dowang Nih..

Salam.

INSIDEN membakar dan memijak Jalur Gemilang oleh 'sedare' seberang semakin melampau. Aku tak paham dowang ni sebenonye nape? 'Kesurupan' ke hape? Memule pijak bendera kite... tak cukup tu baling lak najis manusie (nak tulis t**k pon aku takde selera).. Pastu bakar lak Jalur Gemilang tu.. baling batu kat umah warganegara kite kat sane.. pastu rosakkan plak name Kedutaan Malaysia lak.. Baling ikan masin la.. Nak ape dowang ni? Nak berperang ke hape?

Pade aku actually takde masalah pon. Puncenye sebab kite de menangkap tige orang pegawai agensi 'kelautan' mende ntah dan dowang lak tangkap tujuh orang nelayan kite dengan alasan kedue-due pihak da menceroboh border negare memasing. Tapi kite da lepaskan pegawai dowang dan dowang lak da lepaskan nelayan kite. End of story. Tapi segelintir rakyat dowang ni ade yang tak puas hati dan menuntut pihak kite minte maaf. Kunun kite da macam mencemar maruah dowang la. Maruah mende? Ntahpape dowang nih...
Aku de terbace yang kononnye ade cadangan dari pihak dowang (pihak yang memberontak ni la) untuk memanggil balik orang-orang dowang ni yang seramai due juta kat sini. Due juta tu termasuk la maid-maid, buruh-buruh kontrak, expatriat dan lain-lain. Aku rase kalo dowang nak panggil balik pon, takde masalah sangat pon. Nak balik gi lah balik Indonesia nun. Takde sape yang panggey. "Pinggan tak retak, nasik tak dingin, Malaysia memang tak nak, dan jugak memang tak ingin".. (perumpamaan rekaan aku sendirik!)
Aku sebenonye tak prejudis pon pade orang-orang Indonesia yang keje kat sini. Ye la, dowang ni kan mencari rejeki yang halal. 'Masaelah'nye pihak yang memberontak kat sane nun. Pe jadahnye tak abeh-abeh membuat provokasi untuk menaikkan darah orang-orang Malaysia nih? Tak penat ke? Udah-udahle... berehat la... Daripade hangpa duk membakar bendera tu, lebih baik wat keje lain. Ade gak paedahnye. Ntahpape dowang nih..
Tindakan membakar Jalur Gemilang adalah satu pnghinaan pade kite. Pihak yang berwajib perlu melakukan sesuatu. Tindakan memijak bendera kite same lah macam dowang pijak pale kite. Mane leh tahan beb? Korang suke ke? Pe pendapat korang?

3 comments:

zyra said...

ermm... xtau nk ckp pe... cume nk tny... sape ek yg sibuk2 berenang masuk ke Malaysia nih???

penjejak.mimpi said...

Zyra: tu la pasal. Pade dowang Malaysia ni lubuk rejeki dowang.. lombong emas dowang tapi bile time wat demo tu, langsung tak ingat!
Sy ni bukan le anti Indonesians tapi sy anti orang-orang yang memberontak for nothing nih. Dowang kat sane lak yang lebih sudu dari kuah. Ntahpape dowang nih...

me said...

dowang tu x de keje sbnrnya, mmg negara dia x de pekerjaan kan? sepatutnya pihak b'kuasa dowang buat sesuatu tp biasa lah.. tu pasal rakyat mcm hawaw, pemimpin pn buat derkk je..