Pages

Monday, April 19, 2010

Terkenang Semase Dulu - Part 1

Salam.
BARU-baru ini kuar dalam paper Kosmo/Metro (aku tak pasti) tentang beberape orang murid sekolah menengah telah merosakkan kete cikgu disiplin sekolah tersebut. Kete guru yang malang itu telah dicalarkan manakala cermin kete telah dipecahkan. Kirenye ni kes nak balas dendam la sebab sebelum tu dowang da kene denda sebab masalah disipin. Mase aku bace tu, geleng kepale aku. Pe taknye, pade aku budak-budak skang berani betul buat perkare-perkare yang mane budak-budak seusia dowang dulu tak berani malah mungkin tak terpikir pon nak wat camtu. Padehal aku rase cikgu dulu-dulu lagi garang. Rotan sentiase dibawa kesane kemari.
Tingat aku mase sekolah dulu.. Pe jenis denda yang aku tak pernah kena? Mase sekolah rendah, aku pernah kene cubit kat perut sebab tak hafal sifir (erk! i hate math.. really-really hate!). Time tu aku darjah 3. Mungkin mase tu sebab takde Siti Sifir agaknye.. Kalo Siti Sifir da ade time tu sah-sah sifir 1-12 dalam tangan punye.. Wakakaka.. Cikgu tu name Cikgu Halimaton Sa'adiah. Sampai aku jadi fobia kalo bertembung dengan die! Dan disebabkan bahana cubitan di perut tu lah sampai skang aku ingat name die (power tak cubitan die?) Pastu de sorang lagi cikgu cine; name penuh die Cikgu Yap Choon Peng (Pn CP Yap). Cikgu ni ajar subjek english mase aku darjah 5 atau 6. Buku latihan aku pernah melayang ke udara, keluar dari pintu dan jatuh ke tanah dari tingkat 1 (for record; sekolah aku tu 2 tingkat jek). Pastu dengan tebal muke turun dan kutip buku tu. Sebab pe aku tak ingat.. Yang pasti aku de wat silap la... Takkan die suke-suke jek nak lempar buku student die kan?
Pastu bile masuk sekolah menengah, lagi kaw-kaw aku kena denda. Kalo setakat berdiri.. berdiri atas kerusi; tu da bese. Kene berdiri atas kerusi makmal.. atas meja makmal... tu pon aku da pernah alami. Sebab kelas kami bising. Ade skali tu sebab kami bising kot (tak ingat) cikgu Faridah suh kami berdiri. Die ajar subjek BM. Tak cukup berdiri, die suruh lak junjung beg atas kepale.. Tapi kami ni pandai dan bijak.. kami keluarkan banyak buku dari dalam beg so beg kami jadi ringan dan tak sakit kalo kene junjung atas kepale. Hee90x.. Pandai tak kami? :)
Hari yang lain lak bile kene berdiri atas kerusi, sesape yang duk tepi tingkap akan tutup tingkap termasuklah aku sebab nak cover malu la tu. Segan la konon dengan sesape yang lalu tepi kelas kami. Tapi cikgu suruh kami bukak balik tingkap tu. Terpakselah kami menebalkan muke. Dalam bas sekolah memasing diam sebab segan dengan kakak-kakak senior yang nampak kami kene denda.
Aku pernah gak kene berdiri luar kelas sebab tak bawak buku latihan Math (again, math?). Cikgu tu name Pn Julia. Die memang garang (tapi hatinye baik) dan suke bawak kete laju-laju. Pastu kene rotan kat tapak tangan dengan ruler kayu yang besar dan panjang tu. Ruler tu bese cikgu gune untuk buat line kat blackboard. Kali ni aku kene dengan Ustaz Yahya sebab tak siapkan homework. Kene ntah bape das dengan ustaz tu. Berbirat gak la... Tapi mase aku tadah tangan untuk dirotan, aku tegangkan tapak tangan aku so takle sakit sangat... :)
Tapi ade satu denda yang sampai mati pon insya allah aku takkan lupe iaitu kene tulis "saya akan memulangkan nota Geografi apabila loceng berbunyi" sebanyak 500 kali. Satu kelas kene denda. Puncanye cikgu yang ajar Geografi ni; (name penuh die aku tak ingat tapi kami panggil Mrs Tham) style die ngajar suruh kami salin nota dari helaian yang die fotostat. So setiap kami akan dapat helaian tu dan kene salin dalam buku latihan. Ade skali tu mase nak pulangkan tu die kire tak cukup. Maknenye ade antare kami yang tak pulangkan. Die suh mengaku takde sape yang ngaku. Akhirnye satu kelas kene denda tulis ayat tu la. Die bagi tempoh tak sampai seminggu. Kalo lambat tambah lagi 500 jadi 1000.. Lambat lagi tambah jadi 1500. Aku ni nasib baik le kene wat 500 jek sebab kebetulan tulisan aku hampir same dengan kakak aku so die buat separuh dan aku buat separuh (nak idup, kene le bijak menipu sket). Ade antare member aku nak menipu cikgu tapi tak pandai. Ade ke dowang ni gune karbon? Sah-sah le cikgu ni dapat detect kan? Name pon cikgu. Ye la kalo gune karbon, tulisan karbon tu kan macam kembang semacam? Pastu lak musti de kesan itam-itam sebab karbon tu. Ntah ape-ape le member aku tu kan? Pade aku, Mrs Tham antara cikgu yang garang dan digeruni oleh kami. Member aku (dak pompuan) pernah kene sepak sebab melawan die. Denda ape lagi pernah aku kene ek? Haa... aku dan member sekelas (sume la) pernah kene cabut rumput kat depan sekolah. Puncenye? Tak ingat.. sebab bising kot.. Tak campur dengan ketuk ketampi lagi... Ade lagi kot denda yang pernah aku kene mase sekolah-sekolah dulu tapi da lupe.

Itu hukuman yang aku kene. Tak masuk dengan denda yang dak kelas aku (lelaki) kene. Ade yang lebih kejam pon ade. Aku ingat lagi ade member kelas lelaki yang kene baling dengan pemadam papan itam. Kan cikgu gune kapur so abih putih muke mamat tu. Kene jalan itik la... Ade gak yang kene tumbuk kat perut sebab melawan cakap cikgu. Ade yang kene rotan kat bontot time assembly pon ade.. Kene jemur mase tengah hari terik pon ade..

Kenape aku nak cite sume ni? Sebab aku nak bandingkan situasi budak-budak zaman aku dengan zaman skang. Bebudak skang ni aku rase kalo kene hukuman macam yang aku kene agaknye ape la yang dowang akan balas ek? Mungkin ade yang gitau mak bapak... pastu mak bapak lak datang sekolah maki lak cikgu. Tak pon gi repot polis pasal 'kekejaman' dan 'penderaan' guru. Atau payah sangat gi balas dendam kat cikgu tu terus. Pancitkan tayar kete ke... Calarkan kete cikgu tu ke... Atau pecahkan aje cermin kete cikgu tuh? Tapi seingat aku la kan tak pernah aku dengar kes budak-budak zaman aku balas dendam kat cikgu. Kalo ade pon setakat calarkan kete cikgu tapi tu pon boleh dikire sebagai kes terpencil. Mungkin satu berbanding seratus.

Korang ingat aku tak penah repot kat mak bapak aku ke bile kene denda dengan cikgu kat sekolah? Penah tau tapi bukan nye dowang nak marah cikgu tu tapi aku balik kene bambu! Hee900x.
Aku ni jadi muskil pon ade... Mane ilangnye rase hormat pade cikgu? Segarang mana pon cikgu tu, tugas die ialah untuk mendidik kite. Guru adalah pekerjaan yang mulia. Pade pendapat aku yang masih tidak mempunyai anak ni kan tugas mendidik anak-anak kat sekolah lepaskan pade cikgu. Biar cikgu yang handle. So kalo anak-anak kene denda musti de sebabnye. Takde guru yang kurang waras hentam anak orang lain membabi bute. Musti anak-anak de wat salah.
Kadang-kadang aku rase mak bapak skang ni da tersilap dalam memberi dan menumpahkan kasih sayang kat anak memasing. Memang le sape yang tak sayang anak tapi kalo da anak kene denda tu takkan le terus nak maki dan bergaduh dengan cikgu tu? Selidik dulu kebenaran cerite anak-anak. Jangan terus percaye bulat-bulat.
Kite kat dunie ni memasing punyai part dan tanggungjawab memasing. Sebagai murid, tanggungjawab kite ialah belajar dan sebagai guru tanggungjawab kite ialah mengajar dan mendidik. So jalankan part dan amanah tu dengan care yang betul. Jangan engkar.
Pade sume guru-guru aku mase sekolah rendah (Sekolah Kebangsaan Seri Kepayang, Jalan Fair Park Ipoh), guru-guru sekolah menengah (Sekolah Menengah Ulu Kinta), para pensyarah (Politeknik Ungku Omar, Ipoh dan Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah, Kedah) terime kasih untuk jasa baik kalian mendidik aku. Hanye Allah yang mampu membalasnyer. Pade sume guru/pendidik/pensyarah di planet bumi ni, jalankan amanah dengan penuh dedikasi dan sentiaselah menjadi lilin yang berkorban untuk menjadi cair demi mendidik anak-anak bangse. Pergh...
p/s Tibe-tibe tingat kat Cikgu Bakri. Cikgu ni ngajo mase aku darjah 1. Guru sandaran. Yang aku ingat tentang cikgu ni ialah die penah pakai kemeja long sleeve biru lembut, suar itam dan pakai spek mate. Ntah mane-mane cikgu ni. Sorang lagi Puan Fadzillah Bt Hashim; pensyarah kat POLIMAS. Die ajar subjek Mesin Arus Terus. Teror giler dalam subjek yang diajar. Nice and humble.. Ntah bile dapat jumpe die lagi... :(

7 comments:

me said...

hemm..sedih plak perenggan ko yg akhir tu. ye la kan, kalo x krn cikgu tu semua kita x mungkin ada kt sini. entah la.. dulu2 aku pn sama, pernah kena denda gigit daun terup smbil pusing 1 sekolah. salahnya kitaorg main daun terup, coz kitaorg boring dh abis pekse cikgu x masuk kelas. tp akak aku relaks je.. aku pn sama, ada aku kisah? glamer lg ada, dh mmg geng kitaorg glamer masa sek dulu. hehehe.. tp itu lh cikgu disiplin kami, masa tu form 2. smpai kitaorg form 3 pn dia still anti kelas kitaorg.. x tau knp, padahal dia x pernah mengajar kitaorg pn. dia asyik kata bdk2 kls ujung2 tu hero2 dia. hello cikgu, kls ujung tu b'jaya ke dowang? b'jaya mkn dadah ada la.. bkn nk m'hina, tp geram dgn cikgu tu...

penjejak.mimpi said...

"Wah!! betul-betul marah orang tu ya?" (dialog dalam cite Seniman Bujang Lapok)...

shima said...

tragis btul kisah akak berdua ni...:)..opp sory mnyibuk...mst comel kak zu kena jalan itik...
ader gambar tk ?nk tgok

penjejak.mimpi said...

Apa la shima ni,,, Bukan sy yang kene jalan itik tu... Budak2 lelaki kelas sy la..

shima said...

saya silap baca la tu....sory....

ida said...

nakal tul ko rupanya time skolah dulu...hehehehe

xstudent80-82 said...

Saya pernah sekolah di Sek. Men. Ulu Kinta, 80-82, kena rotan pun pernah sebab tak ikut format buat soalan...dia x explain pun..tiba2 aje kena panggil kat depan , lepas tu kena rotan...cikgu yg ajar sains pertanian tkt 1...kena tobek rambut biasalah.....bukan sengaja nak rambut pjg. tapi x mampu nak gunting rambut...tapi sekrang....Kalau skr. munkin dah popular cikgu2 zaman dulu masuk paper..hahaha