Pages

Tuesday, January 26, 2010

Budi Bahase

Assalamualaikum wbh..
SEMALAM aku gi keje naik keb jek. Rase penat balik kampung pon tak ilang lagik. Dapat keb cepat.. Tunggu tak sampai 5 minit.. Tahan teksi rupenye driver chinese guy. Tak kisahle.. Janji dapat anto gi opis. So aku tanye "en, mid valley (mv)?" die jawab "ok". hmm.. not bad.. slalu driver hanye akan angguk atau terus suh masuk gune isyarat tangan. Kami tak borak pon.. Slalu aku kalo driver start sembang, aku pon layan le jugak. Kalo die diam, takkan aku lak nak ajak die borak? Mungkin die driver keb yang berhati-hati.. fokus pade mende yang die wat.. Tak sampai 20 minit sampai ke destinasi. Mungkin die ingat aku keje kat mv tu (shopping complex) so die tanye "gelap je lagi?" sambil pandang ke area mv. Aku jawab "i tak keje situ.. opis i kat area belakang.." die balas "ooh, means u kene jalan lagi?" aku jawab "yes..".. lepas tu die kate lagi "oh, ye ke? so jalan elok-elok.. jalan hati-hati.. have a nice day" then aku jawab "ok, thank you very much.." hee hee hee... slame aku duk gune keb servis sejak keje kat KL ni; itulah kali pertame driver keb pesan/cakap camtu.. Well, sebenonye mende yang aku nak cakap ialah aku rase driver tu PR die bagus. Berbudi bahase.. Jarang de driver (non-malay) yang macam tuh. Fare pon die amik yang genap jek... Jimat tige kupang aku.. :)
Tetibe aku tingat adegan dalam cite Seniman Bujang Lapok; time dowang bertige tu nak minte keje kat Studio Jalan Ampas... Sudin selambe badak jek panggil jaga tu "oi! oi!".. pastu jaga tu jawab "name saje orang melayu.. tapi panggil orang oi, oi, oi... apa, ingat saye ni batu ka... kayu ka..." hah! kan da kene sedas!!! Makan dalam tuh... Penat mak bapak die bagi name, mamat tu panggil oi, oi ajek..
Kadang-kadang memang le... bile kite marah... bile kite bercakap tanpa kite sedar bahase kite da mengguris ati orang len. Heh 30x.. aku pon camtu gak... kene lak kalo time marah, memang ntah ape-ape bahase yang kuar. So mane-mane yang da wat silap tuh, perbaikilah... maksud aku dalam soal bercakap/bersembang/berbicare dengan orang len.. Berbudi bahase termasuk dalam sifat-sifat murni sekaligus menjadi maksud integriti. Pergh!! mentang-mentang le aku ni baru balik dari kursus Intergriti.. Well, speaking bout kusus tu... memang bes giler! Tige ari attend kusus tu kat Menare PJD; banyak ilmu dan pengetahuan yang dapat aku grab... Nanti de mase dan peluang aku cite pe yang aku dapat dari kusus tu, insya Allah.
Last but not least;
Yang kurik itu kendi
Yang merah itu saga
Yang cantik itu budi
Yang indah itu bahasa..

8 comments:

me said...

ooo..ko g kursus integriti ye last week, aku x dpt kursus tu.. knp dowang x bg kursus tu tuk org yg betul2 memerlukan. i mean org yg mmg patut kena bancuh pasal x nk buat kerja n dtg keje time mcm opis bapak dia?? bg kt ko wat pe, ko kn dh mmg b'integriti.. aicehhh

penjejak.mimpi said...

ko da makan ke lum ni? kalo lum meh aku blanje ko makan roti telur kat restoran depan tuh... plus telur separuh masak.. keh3x..
sape yang tidak 'berintegriti' tu? ko bancuh sket biar kasi 'ensap'..
aku gi ngan k ila & abg s.. syok siot...

me said...

alaa, kt opis aku ni ramai.. keje x nk buat, buat benda lain ada masa plak. peh tu dtg keje suka2 ati, kul 9 kul 10. ikut suka dowang la, ada yg ari2 dtg ptg jer.. tp yg pnting, mereka2 yg disebutkan di atas bukan wanita. itu yg pnting!!

penjejak.mimpi said...

hmmm... kalo ikut memang x bagus tui 'perilaku' (skema x?) dowang tu.. bos ko tatau ke hal ni? tapi kan, pade pendapat aku itu terpulang pade diri dowang tu. bukan nye kekanak lagik! yang tak leh pikir... biar je lah... jangan dengan kite2 skali terikut dan terpengaruh dengan peel yang tak bagus tu, sudahler...

me said...

mmg ler x t'pengaruh tp b'bulu jer la.. tp benda2 mcm ni jd mslh bila org lain yg kena wat keje tu, menyusahkan org lain le jd nya.. mcm kwn kita kt tgkt 8 tu ler, kn ada seorng bdk yg besar mls buat keje. tp mslhnya dia menyusahkan org lain ler, kalo x susah org x kisah la.. ko mkn la duit gaji haram smpai bebila pn, org x kisah!! weh, mana aku punya tapawe dadih kelapa?? nk wat harta ke apa? dadih tu x include sekali dgn tapawe ler..

penjejak.mimpi said...

tang menyusahkan orang lain tu aku stuju.. wei, sape dak ting 8 tu? aku jadi muskil la pulok... sape wei? oh tapawe ko tu semalam baru abih isinyer. aku ngan abg s yang abihkan.. bagi aku resepi tu leh? sedap ler... :)
p/s ingatkan 2 in 1 (makan dadih dapat tapawe...)

me said...

alaa.. bdk paling besar kt tgkt. 8 tu la. x kn x tau.. x yah bg resepi, resepi tu blkg plastik dadih tu jer. air 3000ml, susu cair 1 tin(400ml), gula 100gm n serbuk dadih tu. cuma bab air tu aku adjust coz aku + air kelapa, tu je.. mmg small the pieces la..

penjejak.mimpi said...

hmmm....jap aku nak pk jap.... oohhhh.... mamat tu ek? baru aku pasan... ye la... tapi lame dah die wat pangai macam tu... ntah bile nak sedar ntah... tapi mende ni kalo da jadi darah daging payah nak ubah...
bior le die berjawab bile sampai masenye...