Pages

Saturday, January 30, 2010

Bahagie...

Assalamualaikum wbh..

DALAM dunie ni sape yang takmo bahagie? Sume org mau mengecap nikmat bahagie cume masalahnye samada tercapai atau tidak kebahagiaan yang diimpikan tuh... Takrifan bahagie itu sendiri secare asasnye adalah perasaan yang menggembirekan. Tapi sebenonye kebahagiaan itu terpulang pade individu tu sendiri cane die nak menilai dan mentafsirkan. Very subjective.. Mungkin ade orang rase bahagie sebab de family yang saling sayang menyayangi antare satu same lain... de kerjaye yang stabil... di kelilingi kawan-kawan yang mengambil berat... de duit simpanan yang banyak... de barang kemas yang berkotak-kotak... de suami yang hensem.. de isteri yang menawan... de anak-anak yang comel dan pintar... de kereta idaman.. de persahabatan yang mesra... de cinte yang sejati (de ke?).. de bos yang sporting, de hobi yang leh release tension.. dan macam-macam lah... so bahagiekah kite bile kite da ade sume yang aku listkan kat atas tu?

Pade aku skang; aku da cukup bahagie bile aku de family yang sentiase amik berat hal aku... de kerjaye yang stabil walau gaji... well... boleh la untuk survive kat KL nih... dalam sebulan aku leh balik kampung jenguk mak sekali due.. walaupon terpakse turun naik bas atau keb.. boleh hulur sekupang due kat mak... skali skala kua dengan anak buah.. (shopping, makan-makan atau tengok wayang).. boleh beli ape yang aku inginkan... boleh simpan sket dalam bank... rase hepi kat opis... wiken leh bangun lewat sket... tido cukup... de kawan-kawan opis yang slalu membantu... de kawan baik yang sudi menjadi pendengar setiap cite sedih dan gembire aku (thanx my dearest 'tomotachi').. de bos yang sporting... time balik boleh singgah KL Sentral minum petang dengan member.. boleh beli vcd/dvd cite kegemaran aku.. bile bosan aku leh surf internet...leh bace banyak buku... tak pon belek koleksi stem.. (hmmm... lame da tak wat keje nih...), time wiken kalo bosan aku leh lepak umah kakak aku kat Nilai... kadang-kadang die masakkan kueytiow kerang... cucur udang.... kalo tingin nak makan karipap aku leh minte tolong kakak aku kat Buntong tuh... karipap die sedap wooo... tingin makan roti canai leh minte tolong mak aku wat... makan dengan kuah dal... sedap... hingge menjilat jari... (bukan makan kfc jek) ... bla... bla... bla.. pendek kate aku bahagie dengan kehidupan aku skang... mungkin de yang tak setuju tapi macam yang aku tulis diawal bicare aku tadi; setiap orang bebas mentafsirkan kebahagiaan masing-masing.

Yang lebih penting pade aku; rase bahagie itu kite susuli dengan rase bersyukur pade Allah kerane jike tanpa izinNya kite takkan bahagie.. Kate sorang bijak pandai (aku da lupe sape namenye); kate die "kebahagiaan itu tidak perlu dicari tapi dicipta.." So lepas ni ciptalah kebahagiaan itu dengan care dan corak yang korang mahukan.. Yang jelas, kebahagiaan itu terpancar dengan rase taat dan tunduknye kite pade al-khalik... Insya Allah....

2 comments:

me said...

tetiba plak aku rasa ko lg bahagia dr aku.. ko ada kwn baik, sapa kwn baik aku ye? mcm x de je, kwn yg agak rapat ada ler kot. aku x dpt beli kebannyakkan benda2 yg ko sebut tu, sebab aku cukup2 je tuk family aku. kalo nk beli brg pn aku t'paksa pendam smpai kdg2 setahun br dpt beli. huhuhu, tetiba rasa sedih plak..

penjejak.mimpi said...

har900x.... udah bape kali aku bilang sama kao kebahagiaan itu subjektif... mungkin aku lebih mende A tapi kureng mende B dan ko takde mende A tapi lebih mende B... thats life all about, fren... dalam idup ni kite takleh dapat sume yg kite mau kan... ape yang ade, bersyukurlah sebab hanye Allah yang tahu disebalik sume tabir kehidupan manusie itu... ade sebab dan musababnyer nape kite tak leh dapat itu tapi kite dapat ini.... ape yang penting, idup ni musti enjoy... namo sedih2 lagik.. :)