Pages

Saturday, June 16, 2012

Terkesan sungguh..

SEKARANG ni tiap-tiap Jumaat cawangan aku akan mengadakan tazkirah ataupun bacaan tahlil dan yassin. Tazkirah tu pula samada Tuan Pengarah Kanan yang bagi ataupun kami akan jemput penceramah luar.

Dan semalam Cawangan Kejuruteraan Elektrik sungguh bertuah sebab dapat menjemput penceramah yang memang 'femes emes' dan terkenal 'seantero Malaya' iaitu Datuk Ustaz Daud Che Ngah. Memang sesapa yang tak joint tu rugi. Rugi yang teramat sangat.

Ok, topik semalam ialah berkenaan Israk & Mikraj tapi banyak la benda lain yang Datuk sampaikan selain kisah-kisah yang mana sebagai orang Islam kita perlu percaya akan kehebatan Al-khalik.

Aku tak nak sentuh pun kisah Israk & Mikraj tu cuma dalam banyak-banyak ungkapan dan peringatan yang beliau berikan, peringatan ini yang amat memberi kesan pada aku iaitu: "solat tu ialah ikatan hamba dengan Allah. Siapa yang tak solat; kafir. Siapa yang kafir bukan hamba Allah". Satu lagi beliau cakap: "Solat itu hamba. Tidak solat itu makhluk dan sebagai hamba kita kena patuh pada suruhan Allah".

Humang aii.. korang tak terkesan ke ha?

Penjejak Mimpi: Balik-balik muka yang sama attend tazkirah tu.. Sedih sungguh.. :(

0 comments: