Pages

Sunday, January 16, 2011

Beauty's Rival in The Palace

Salam.

KHAMIS lepas adalah episod akhir cite kantonis
Beauty's Rival in The Palace. Sebanyak 40 episod telah ditayangkan di tv2 jam 6.00pm. Aku penah tulis pasal cite ni mase memule tayang kat sini.
Sejak folo cite tu, ari-ari nak balik cepat. Takmo singgah kemane-mane. Hehehehe.. Takut terlepas 'bas' le katekan. Pasal tu aku malas nak layan cite bersiri ni. Sebab takut jadi macam tu la... Ngeeee
Ntah kenape aku rase cite tu terlalu mendatangkan kesan pade aku. Sebab jalan cite die.. Sepanjang cite tu ditayangkan, pelbagai ragam manusie ditonjolkan; hasad dengki.. kejam.. taat setia pade negare.. ikhlas.. cinte sejati.. frenship.. jujur... kasih sayang.. dan pelbagai lagi perangai manusie.
Cite ni bergenre 'historical fiction drama & romance'. Memang watak-watak yang ade dalam cite tu memang wujud dalam sejarah negara China. Siyes, aku tak tipu. Sinopsis cite ni korang leh skodeng kat
sini dan kat sini.
Aku suke surf sejarah dulu-dulu. Tak kisah negara mana. So bile abeh cite ni, aku surf kisah watak-watak dalam cite ni cam Maharani Dou, Maharaja Wen, Maharaja Jing dan lain-lain. Really, they're exist in Chinese history. Tak caye kalo takde bukti? Korang buleh jengah kat
sini.
Aku suke cite ni sebab jalan cite die.. heroin die memang lawa giler.. pakaian dowang pon lawa-lawa.. aku dapat blajar dan tengok care hidup orang dulu-dulu.. aku suke lagu opening dan ending cite ni.. kebanyakan pelakon nye cantik dan ensem.. ape lagik? Aku suke lakonan heroin die; Ruby Lin yang pegang watak Maharani Dou Yi Fang, Sammul Chan yang pegang watak Maharaja Liu Heng dan Luo Jin yang pegang watak Maharaja Hui/Dou Chang Jun.
Ahh! pendek kate aku memang suke lah cite ni. Err.. Ok tak korang rase kalo aku cari vcd atau dvd cite ni?
(All pictures songlap from Mr Google)
Penjejak Mimpi
- addicted dengan cite kantonis.. :)

12 comments:

nuba said...

taw tak apew nma sbnr xue yuan dgn laksamana zhou ya fu??

Penjejak Mimpi said...

Nuba: name sebenar untuk watak Mo Xueyan ialah Yang Mi dan name sebenar untuk Zhou Ya Fu ialah Mickey He (He Sheng Ming).
For info, ending theme cite ni dinyanyikan oleh beliau.

Sekian, terime kasih :)

Angah Rahim said...

Salam, tahu x link nk dolod seme episode ni...kt youtube xde sub.. T____T

tq..

Penjejak Mimpi said...

Angah Rahim: Maaf.. saya tak dapat nak membantu ler.. Sebabnye sy pun tak tahu.. keh3x

Akihiro Aizat said...

kalao tengok online yg ade subtitle www.viki.com , kalo download x taw r plak..:D

suri said...

Wahhh suka jugak, tapi dah terlepas bas, terus tak faham jalan cerita, terus tak layan. Nak kene tengok balik. Satu lagi cerita epic cina yang best empresses in the palace... hehe

solleha zainudin said...

tgk lah cter palace:jade lock heart .....serius best

Farah Shukri said...

camne ending cte ni ye,,apa yg jadi dgn Dou yi fang

Penjejak Mimpi said...

Akihiro Aizat: Thankz for the infos. Nanti boleh riki.. :)

Penjejak Mimpi said...

Suri: Ye ke? Ok, nanti saya try cari. Btw cerita Beauty's Rival in The Palace tu dah habis pun semalam.

Penjejak Mimpi said...

Solleha Zainudin: Nak kena skodeng jugak nampaknya. Thanks for the info ya.. :)

Penjejak Mimpi said...

Farah Shukri: Dah habis pun cerita tu. Ending dia macam biasa.. tak tunjuk pun dia mati ke hapa.. :)